Ekonomik şartlar şeklimizi bozdu

Bayramda kuaförlere olan talep beklentilerin altında kaldı... Türkiye'deki kadınların kuaför bütçesi yok!

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2024 10:11
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2024 10:11

Bayramın yaklaşmasıyla birlikte her yıl kuaförlere olan taleplerde artış yaşanırken, hayat pahalılığı sebebiyle birçok kadın kuaför için yeterli bütçeyi ayıramıyor. Ekonomik zorluklar, bayram hazırlıklarını da olumsuz etkiliyor ve kadınları kuaför masraflarını ertelemeye yönlendiriyor. İzmir Kuaförler ve Manikürcüler Odası Başkanı Sezai Apaydın, bu yıl bayram öncesinde kuaförlere olan talebin geçtiğimiz yıllara göre beklentilerin altında kaldığını belirterek, Türkiye'deki kadınların kuaför bütçesinin olmadığını ve artan maliyetler nedeniyle kuaföre gitmeyi ertelediklerini ifade etti.

TALEPLERDE YÜZDE 40 DÜŞÜŞ VAR

Bayram öncesi kuaförlere olan talebi değerlendiren Apaydın, “Kuaför ihtiyacı olanlar tabii ki geliyor. Taleplerde standart bir döngü oluyor ancak eskisi gibi değil artık. Geçtiğimiz yıllarda bayram öncesinde saç kesimi veya bakım yaptırılırdı. Fakat bu yıl bayram öncesinde öyle bir talep yok. Çoğu kişi tatilin başlamasıyla beraber şehir dışına veya tatile gitti. Bayramda burada olmadıkları için taleplerde de bir düşüş yaşandı. Ancak son aylarda geçtiğimiz yıllara kıyasla taleplerde yüzde 40 düşüş var” dedi.

Tatil öncesinde de taleplerin bekledikleri gibi olmadığını dile getiren Apaydın, “Tatil öncesinde de sakinlik vardı. Hayat pahalılığından kaynaklandığını düşünüyorum. İşlerimiz şu an düşüşte sakin bir dönem geçiriyoruz. Seçim haftası da taleplerdeki düşüşe neden olmuştu. Ramazan ayının da etkisi var. Ancak önceki yıllarda Ramazan ayında durgunluk olsa da bayram yaklaşınca telafi edebiliyorduk. Açığımız kapanıyordu ancak bu yıl kapatamadık” ifadelerini kullandı.

SEZAİ APAYDIN: TÜRKİYE’DE YAŞAYAN BİR KADININ KUAFÖR BÜTÇESİ YOK

Taleplerdeki düşüşün temel nedenlerini belirten Apaydın, “Kuaförlere olan talebin azalmasındaki başlıca neden hayat pahalılığı. Günlük hayatta bir markete girdiğimizde temel ihtiyaçların ücretlerinin dahi ne kadar fazla olduğunu görüyoruz. Üstelik pahalı olmasının yanı sıra sürekli zam üstüne zam geliyor. Temel ihtiyaçlar bu kadar pahalıyken kuaförlere olan taleplerin azalması da normal. Emekli maaşları ve asgari ücret ortada. Bu ücretler arasından vatandaş kuaföre en fazla ne kadar bütçe ayırabilir. Hayat pahalılığı nedeniyle kadınlar artık bayram öncesinde kuaföre gitmiyor. Lüks haline gelmeye başladı. Aslında en basit örnek olarak saç kesmek her ne kadar temel ihtiyaç olsa da insanlar bu ihtiyaçlarını erteliyor. Türkiye’de yaşayan bir kadının kuaför bütçesi yok. Ancak mutfak masrafını kısarak kenara para atarak kuaföre gidebiliyor. Kuaföre gitmek zaruri bir ihtiyaç olarak görülüyor. Her ne kadar gelmek isteyen müşteriler olsa da erteliyor veya geç geliyor” diye aktardı.

ENFLASYONA BAĞLI FİYAT ARTIŞI 

Sektördeki artan maliyetler nedeniyle birçok kuaförün fiyat artışına gitmek zorunda olduğunu dile getiren Apaydın, “Kuaförlük artık eskisi gibi değil. Kullanılan malzemenin ücreti yüzde 500 arttı neredeyse. Buna paralel olarak kuaförler de zam yapmak zorunda kalıyor. Aksi takdirde maliyetlerimizi karşılayamıyoruz. Dükkân maliyetleri, işçi maliyetleri ve daha birçok maliyet var. Dükkân kiraları 3-4 kat arttı. Normalde fiyat listemizi yılbaşından önce belirliyoruz. Fiyatlar yıl boyunca aynı şekilde devam ediyor. Ancak enflasyona bağlı olarak maliyetlerimizde ciddi artışlar yaşadığımız zaman fiyat artışı yapmak zorunda kalıyoruz. Bu zaman dilimi içerisinde muhakkak ekstra giderlerimiz oluyor. Bir anda piyasalar karışıyor. 2’nci altı ayda bir tarife daha çıkarmak durumunda kalıyoruz” sözlerine yer verdi.