Teknolojinin gelişmesiyle ve elektronik araçların kullanımının artmasıyla birlikte mahalle oyunları rafa kaldırılmış durumda. Eskiden grup halinde mahalle aralarında oynanılan çeşitli oyunların yerini tablet ve telefonlar almış durumda. Biz de bu haberimizde unutulmaya yüz tutmuş mahalle oyunlarına yer verdik. İşte nerede o eski günler dedirten 5 mahalle oyunu...
Oyun minimum 5 kişi tarafından kurulmaktadır. Bu 5 kişiden bir kişi ebe seçilir ve ebe ortada durur. 4 kişi ise köeşelere yerleşir. Ortada duran ebe boşalan köşeyi kapmaya çalışır.
Saklambaç minimum 2 kişiyle oynanır. Oyunda bir ebe bulunur. Ebe 10'a veya 20'ye kadar sayar o sırada diğerleri saklanır. Ebe olan kili sayma işlemi bittikten sonra saklanan kişileri bulmaya çalışır. Bulduktan sonra ise saydığı noktaya tekrar gelip 'sobe' demesi gerekir. Eğer saklanan kişiler ondan önce sobelerse ebe tekrar sayı saymak zorunda kalır.
İstop oyununda ortada bir kişi topu havaya atar ve bir arkadaşının ismini söyler. Bu sırada adı söylenen çocuk, top yere düşmeden önce topu yakalamaya çalışır ve "istop" der. Eğer top yere düşerse ismi söylenen kişi ebe olur.
Sek sek oyununda oyuncular, tek ayak üstünde zıplayarak veya kutular arasında yürüyerek bu kutulara basarak ilerler. Her kutu numarası belirli bir hareket ya da adım gerektirebilir.
En az 6 kişiyle oynanan yağ satarım bal satarım oyunu mendil ile oynanır. Kişiler çember halinde dizilir ve aralarından bir kişi ebe seçilir. Ebe bu çemberi elindeki mendil ile döner. Dönerken yağ satarım bal satarım şarkısını söyler ve mendili çemberde bulunan bir kişinin arkasına bırakır. Mendilin arkasına bırakıldığı oyuncu bunu fark etmezse, ebe ikinci turda o kişinin sırtına dokunur. Sırtına dokunulan kişi, ebeyi kovalamaya başlar ve diğer oyuncular “Tavşan kaç, tazı tut!” diye tempo tutar. Eğer ebe, turunu tamamlayıp seçtiği kişinin boşalan yerine oturabilirse ebe değişir. Ancak, seçilen kişi ebeyi yakalayamazsa oyun aynı şekilde devam eder.