Ete ayrılan pay geriledi: “Kasaba girmeye çekiniyorlar” 

1 yılda olmasını bekledikleri zamları 2 ayda gördüklerini söyleyen İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, “Genel giderlerin artışından ötürü ete ayrılan pay da geriledi” dedi

Haber Giriş Tarihi: 19.02.55284 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.55284 16:50
ilksesgazetesi.com

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, geride bıraktığımız Ramazan Bayramı'ndaki et satışlarını değerlendirdi. Geçtiğimiz yıllara nazaran etin rağbet görmediğini kaydeden Şenkara, “Et bizim ülkemizde her dönem alınabilirliği biraz daha güç bir ürün haline geldi. Hiçbir zaman ucuz bir mamul değildi ki dünyanın hiçbir yerinde ucuz bir mamul olmadı. Ama gelir yetersizliği durumu daha da kritik bir hale getirdi. Genel giderlerin artışından ötürü ete ayrılan payda geriledi” dedi. Bir Esnaf ve Oda Başkanı olarak süreç içerisindeki tespitlerini de paylaşan Şenkara, özellikle çocuklu ailelerin, bırakın ete dokunmayı kasaba dahi girmeye çekindiklerini belirtti.  

Öte yandan yaklaşan Kurban Bayramı'na da değinen Başkan Melih Şenkara, kritik bir takım açıklamalarda bulunarak olası zamlara dikkat çekti. Şenkara konuyla ilgili: “1 yılda olmasını beklediğimiz zamları 2 ayda gördük! Bu nedenle her yıl olan satışlarımızın bu yıl olacağı öngörüsünde değilim. Fiyatlar böyle göründüğü gibi durmayacak. Sürekli bir yükseliş eğiliminde. Belli bir hedefe gider gibi duruyor” dedi.

KORKUTMANIN BİR ANLAMI YOK 

Son günlerde toplumu rehavete sürükleyen ve birçok hayvan satış-kesim yerinin karantinaya alınmasına neden olan şap hastalığı, Başkan Şenkara’nın da gündeminde. “Şap hastalığına dair bir tedirginliğimiz yok” diyen Şenkara, şunları ekledi:

“Daha önce de söylediğim gibi ara ara zaten görülebilen bir hayvan hastalığı. İnsana geçen bir hastalık kesinlikle değil. Türkiye’deki ilçelerimizin 100 ya da 200’ün de şap hastalığı normalde de görülüyor. Hastalığı Tarım İlçe Müdürlükleri kontrol altına alır, karantina uygulamasına geçilir. Yaklaşık 2 aylık bir sürenin ardından karantina sona erer ve hayvan alışverişi devam eder. Algı yaratıp toplumu korkutmanın bir anlamı yok.”

SADECE ETTEN KAYNAKLI DEĞİL…

Ramazan Bayramı'ndaki et satışlarını yorumlayan Şenkara, “Geçtiğimiz yıllara nazaran satışlarımızda ciddi düşüşler var. Çünkü insanların alım gücü düştü.  Lakin bu sadece etten kaynaklı değil, her zaman da söylerim. Yapılan bütün alışverişlerde 2-3 katı artış görüldüğü için bunu aile hesabında paya böldüğümüz zaman ete düşen payda düşmüş oluyor. Sonuç itibariyle hepimiz çocuklarımıza bayramlık alıyoruz. Giyim fiyatları 2-3 kat arttı. Haliyle gelir paylaşımında ete düşen bölüm de azalmış oldu. Bunu bir tek ete yormamak lazım. Genel giderlerin artışından ötürü ete ayrılan payda geriledi. Alımlardaki düşüşü hissedilebilir düzeyde biz de fark ettik” bilgisini paylaştı.

ÇOCUKLAR ET İLE BESLENEMİYOR 

“Et bizim ülkemizde her dönem alınabilirliği biraz daha güç bir ürün haline geldi” cümlelerini kullanan Şenkara, “Hiçbir zaman ucuz bir mamul değildi. Ki dünyanın hiçbir yerinde ucuz bir mamul olmadı. Ama gelir yetersizliği durumu daha da kritik bir hale getirdi. Çocuklarımız özellikle yeterince et ile beslenemiyor, bu bir gerçek. Bu proteini yeterince alamıyorlar. Özellikle çocuklu aileler, bırakın ete dokunmayı, kasaba dahi girmeye çekiniyor. Ne yapılması gerektiğini de biz konuşmayalım, yetkililer oturup düşünsün!” sözlerine dikkat çekti.

FİYATLAR EŞİT YÜKSELMİYOR

Yaklaşan Kurban Bayramına da değinen Başkan Şenkara, şunları ekledi: “Yine kurbanını kesecek belli bir kesim olacaktır. Fakat gelir düzeyi düştükçe alım gücü daha da zorlaşıyor, fiyatlar eşit olarak yükselmiyor. Örneğin, biz 1 yılda olmasını beklediğimiz zamları 2 ayda gördük! Bu nedenle her yıl olan satışlarımızın bu yıl olacağı öngörüsünde değilim. Ama yine alacak olan, her bayram kurbanını kesen belli bir kesim vardır. Şunu da söyleyeyim, fiyatlar böyle göründüğü gibi durmayacak. Sürekli bir yükseliş eğiliminde. Belli bir hedefe gider gibi duruyor. “ 

RENCİDE OLUYORUZ 

Son olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşa uygun ve sağlıklı eti sunmak için faaliyete geçirdiği Halkın Bakkalı uygulamasını değerlendiren Şenkara, net eleştirilerde bulundu: “Bunlar sübvanse yöntemiyle yapılan işler. Hiçbir ürün yetiştirici çiftçimiz, maliyetinden düşük malı hiçbir yere veremez. Hepimiz aynı fiyatlardan kesim yapıyoruz. Bizler piyasa yapıcı değiliz. Bizler piyasaya uyum sağlayanlarız. Dolayısıyla büyüklerin yükseltmiş olduğu fiyatlardan mal alan bizleriz. Onlarda bizlerle aynı fiyattan kesim yapıyorlarsa en fazla karsız satış yapmalılar. Ama sübvanse yöntemine gidildiği zaman doğrudan bizim gibi bu tarz satış yapan iş yerlerini rahatsız eder. Bundan ziyade satışlarımızı durma noktasına getirir. Hiçbir şekilde etik olmuyor. Biz, sattığı etten para kazanıp önüne bakan insanlarız… Belediyenin vatandaşa sunduğu Halkın Bakkalı gibi uygulamaların uzun soluklu olacağını düşünmüyoruz. Lakin halen daha sürüyor oluşu bizlere çok büyük bir zarar veriyor. Toplumun her kesimini düşünüp hareket etmeleri gerekiyor. Öte yandan bizler rencide oluyoruz.”