Eylül ayında da tablo vahim: Kadına şiddet boyut değiştirerek devam ediyor

Sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça ve önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddetin boyut değiştirerek sürmeye devam ettiğini belirten kadın örgütleri, eylül ayında yaşanan erkek şiddetini rapora döktü

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2024 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2024 12:42

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2024 Eylül Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. O rapora göre; eylül ayında erkekler tarafından 34 kadın öldürüldü, 20 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

Türkiye’de kadın cinayetlerini durdurma mücadelelerinin 14 yıldır devam ettiğini aktaran platform, “İhtiyacı tespit ettiğimiz 2010 yılından itibaren kadın cinayeti verilerini kamuoyuna açıklıyoruz. Bakanlıklar ise sistematik şekilde maalesef kadın cinayeti verilerini tutmayıp paylaşmıyor. Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bu görevin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

SANIK VE KATİLLER CAYDIRICI CEZA ALMADIKÇA…

Devamında, “Bu ay 34 kadın cinayeti işlenmiş, 20 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 34 kadından 12’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2’si ekonomik bahanelerle, 1’i nefret bahanesiyle, 1’i hedef olan kadının arkadaşının yanında öldürüldü. 18’inin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 18 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” bilgisi paylaşıldı.

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?

Ağustos ayında öldürülen 34 kadının 16’sı evli olduğu erkek, 4’ü eskiden birlikte olduğu erkek, 4’ü birlikte olduğu erkek, 2’si oğlu, 2’si tanıdığı biri, 1’i akrabası, 1’i babası, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 1’i tanımadığı biri tarafından öldürüldü. 2 kadının öldürüldüğü kişiyle yakınlığı tespit edilemedi. Bu ay kadınların yüzde 47’si evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Kadınların 22’si evinde, 6’sı sokakta, 3’ü işyerinde, 1’i otelde, 1’i arabada öldürüldü. 1 kadının öldürüldüğü yer tespit edilemedi. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 65’i evlerinde öldürüldü.

KADINLAR EN ÇOK ATEŞLİ SİLAH İLE ÖLDÜRÜLDÜ

Bu ay öldürülen kadınların 18’i ateşli silahlarla, 10’u kesici aletle, 4’ü darp edilerek, 2’si boğularak öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 53’ü ateşli silah ile öldürüldü.