Gassal nedir, ne iş yapar? Gassal maaşı ne kadar?

Gassallık mesleği, Tabii’nin yeni dizisi Gassal ile bir anda popülerlik kazandı. Vatandaşlar ‘gassal nedir, gassal maaşları ne kadar’ gibi soruların yanıtlarını araştırmaya başladı. Peki gassallar ne kadar ücret alıyor?

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2024 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2024 13:32

TRT'nin dijital platformu olan Tabii’de geçtiğimiz günlerde yayın hayatına başlayan Gassal isimli dizi, izlenme rekorlarını alt üst etti. Dizi, yayınlanmadan önce Türkiye’nin çeşitli sokaklarında bizi karşılayan, ‘Ölünce beni kim yıkayacak?’ sorulu reklam panoları ile konuşulmaya başlanmıştı. Kısa süre içerisinde büyük bir izleyici kitlesi kazanmayı başaran Gassal isimli diziden sonra, vatandaşlar gassallık mesleğine merak saldı ve gassallığı araştırmaya başladı. Bunun üzerine arama motorlarında, ‘gassal ne iş yapar, gassal maaşı ne kadar’ gibi sorular aratılır oldu. Biz de sizler için gassallık mesleği ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik. Gassal nedir, gassal ne kadar maaş alır? İşte bu soruların yanıtları…

GASSAL NEDİR?

Gassal, vefat eden bir kişinin İslami geleneklere göre cenazesinin yıkanıp temizlenmesini sağlayan kişiye verilen ismi ifade eder. Gassal kelimesi Arapça kökenli olup "yıkayan" anlamını taşır. Gassal, vefat eden kişinin bedenini İslam usulüne uygun olarak yıkayıp kefenlenmeye hazır hale getirmekle sorumludur.

GASSAL NE İŞ YAPAR?

Gassallar, cenaze işlemlerinde İslami kurallara uygun olarak şu görevleri yerine getirirler:

Cenaze, özel bir yıkama odasında, İslami kurallara göre yıkanır. Bu işlem genellikle erkekler için erkek gassallar, kadınlar için kadın gassallar tarafından gerçekleştirilir.

Cenaze yıkandıktan sonra, uygun şekilde kefenlenir.

Yıkama ve kefenleme işlemlerinin ardından cenaze, defin işlemleri için hazırlanır.

NASIL GASSAL OLUNUR?

Gassal olmak isteyen kişilerin öncelikle ortaöğretim kurumlarının İmam Hatip bölümünden mezun olmuş olmaları gerekir. Bunun yanı sıra, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış Cenaze Hizmetleri Kursu Sertifikasına sahip olmak şartı aranır. Diyanet İşleri Başkanlığı veya yerel belediyelerin düzenlediği cenaze hizmetleri eğitimlerine katılarak, bu eğitimlerde cenaze yıkama, kefenleme ve defin işlemlerine dair teorik ve pratik bilgi edinilmesi gerekir.

Eğitim sonunda bir sınavdan geçilir ve başarılı olanlara sertifika verilir. Bu belge, resmi olarak gassal olarak çalışabilmek için gereklidir.

Gassal adaylarının fiziksel olarak dayanıklı olması da önemlidir. Aynı zamanda, ölümle ilgili işlemlerle uğraşacakları için bu meslek psikolojik dayanıklılık da gerektirir.

GASSAL MAAŞI

Merak edilen bir diğer soru ise gassal maaşlarıdır. Gassallık yapan bir kişinin ne kadar ücret aldığı son zamanlarda sıkça araştırılır. İşte güncel gassal maaşları:

Başlangıç: 30.000 TL

3+ yıl deneyim: 42.500 TL

6+ yıl deneyim: 45.000 TL

25+ yıl deneyim: 47.000 TL