Gerginliğin sonu gelmedi: Önce ‘Otel’ sonra ‘Göl Gazinosu’

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, birçok madde tartışılırken ‘Otel’ ve ‘Göl Gazinosu’ önergeleri AK Parti ve CHP arasında gerginliğe neden oldu

Haber Giriş Tarihi: 28.01.55427 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.55427 11:20
ilksesgazetesi.com

TENZİLE AŞÇI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı üçüncü bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşti.

Gergin başlayan oturumda, ilk olarak Karşıyaka’da bir parselin imar planının değiştirilmesini öngören önerge, AK Parti ve CHP arasında fikir ayrılığına neden oldu.

Daha önce de gündeme gelen, Karşıyaka ilçesi Donanmacı Mahallesi, 237 ada, 27 no’lu parselin, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda belirlenen Bitişik Nizam 8 kat (B-8) yapılaşma koşullu "Konut Alanı" kullanım kararının, Bitişik Nizam 8 kat (B-8) yapılaşma koşullu "Ticaret+Turizm Alanı (TİCT)" olarak düzenlenmesi amacıyla hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisinin, İmar ve Bayındırlık komisyonunda oy çokluğuyla reddedilmesine AK Parti tepki gösterdi.

Turizm vizyonu üzerinden eleştiri yapan AK Parti grubu, daha önce verilen kararlar üzerinden ‘sübjektif ilkesellik’ eleştirisinde bulundu. Kararın kentin turizm hacminin genişlemesi noktasında olumsuz olduğu ifade edildi.

BOZTEPE: ŞAHSIN DEĞİL VAKFIN YERİ

Önergeye ilişkin söz alan AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, “Bu daha önce de gündemimize gelmişti ve biz komisyona iadesini istemiştik. Karşıyaka Belediyesi’nden de oy çokluğuyla geçmişti. Bahsi geçen yerde daha önce Dokuz Eylül’ün bir sağlık kurumu vardı. Daha sonra vakıflardan bir şahıs otel yapmış. Otel yaparken de buranın ticaret turizm alanı olarak belirlenmesi gerekiyor. Biz daha önce de buna benzer kararlar aldık gerektiğinde Arkadaşlarımız da burada parsel değil ada bazlı çalışma yapılması gerektiğini söylüyor. Orası özel bir şahsın değil devletin yeri. Vakıflara ait. Burası vakıfların yeri. Satılmamıştır. Biri orayı kiralamış ve otel yapıyor. Biz bunun düzeltilmesini istiyoruz” dedi.

BARAN: KARŞIYAKA’NIN BU TESİSE İHTİYACI VAR

AK Partili meclis üyesi Ahmet Uğur Baran, “Karşıyaka’da artık yeni yer yapacak yer kalmadı. Oraya bir otel lazım. Karşıyaka’nın böyle bir tesise ihtiyacı var. Bu önergenin reddedilmesi Karşıyaka için büyük bir talihsizlik olur” diye konuştu.

HIZAL: BU ANLAŞILIR BİR DURUM DEĞİL

Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Torbalı örneği üzerinden ‘Subjektif karar’ eleştirisi yaparak şunları söyledi; “Çok ilginç hadiselerle karşılaşıyoruz. 4 yılı aşkın bir süredir meclis üyeliği yapıyoruz. Önümüze birçok önerge geldi ve buna benzer birçok önerge oyladık. Bir karar verilirken objektif kriterlerle veriliyorsa sorun yoktur. Ama bu kurum objektif değil subjektif kriterlerle karar veriyorsa sıkıntı vardır. Ama siz buna benzer başak bir önergeyi onaylayıp Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bir parselde bunu reddediyorsanız iyi niyet olduğunu düşünmüyorum. İzmir’i kongreler şehri yapacağız, İzmir’in turizm potansiyelini artıracağız diyoruz. Ama bu gelecek olan yerli ve yabancı turistler nerede kalacak? İzmir’e katma değer katacak misafirlerin kalacak yerleri yok. Bu şehrin önünün açılması lazım. Bunu yapacaklar da İZBB ve İZBB Başkanıdır. Bu kentte 10 gündür dönüşüm üzerinden önemli meseleler konuşuluyor. Ama bu şehrin belediye başkanı bu mecliste yok. Tunç Soyer şu anda nerede? Yurtdışında. Muhtemelen İzmir’in menfaati için gittiğini düşünüyoruz. Ama siz bir taraftan bunu yapacaksınız. Öte yandan kamuya ait bir parselde konuttan turizme geçmeyi bu kadar engelleyeceksiniz. Bu anlaşılır bir durum değil. Mevzuata aykırı bir durum olsa anlayacağız. Ama ortaya yasal olmayan bir durum da yok. Sadece birilerinin kendinde ortaya koyduğu ilkeler var. Bu ilkeleri kimin ortaya koyduğunu bilmiyoruz. Siz Torbalı’da mevzuata aykırı olmasına rağmen mevzi imar planı yaptınız. Siz çıkıp ilkelerimiz ve prensiplerimizden dolayı burada bu yatırımın yapılmasını engelliyoruz diyorsanız ben bunu kabul etmiyorum. Bu doğru bir yaklaşım değil sonra da çıkıp İzmir’e neden turist, yatırım gelmez, aslında biz çok güzel işler yapmak istiyoruz da birileri bizi engelliyor derseniz komik duruma düşersiniz.”

ÖNAL: BİR HAK GELİYORSA ORADAKİ HERKESE GELİR

AK Parti tarafından yapılan eleştirilere yanıt veren İmar Komisyonu Başkanı ve CHP’li meclis üyesi İrfan Önal, “İZBB’nin ilkesel yaklaşımıyla 2 yıl önce aldığımız karar karşılaştırılıyor. Bir önceki mecliste parsel değil ada bazlı çalışma yapılabilir mi diye komisyonlara iade edildi. Ama bakıldığında burada böyle bir projenin yapılması mümkün değil. Bir yerde eğer turizm hakkını getiriyorsak oradaki herkese getiriyoruz. Ticaret hakkı getiriyorsak oradakilerin hepsine getiriyoruz. Yani bizim tavrımız birine ya da bir yere değil tamamen ilkesel yaklaşımımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

YILDIZ: SORUN VAR AMA ÇÖZMEYE NİYETİNİZ YOK

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, çözüm odaklılığı vurgusu yaparak “Eğer yaşadığımız şehir güllük gülistanlık, planlama açısından çok iyi olsaydı söylenenlere hak verirdim.  Ancak yaşadığımız kent bizden önceki dönemlerde şehir plancılığı ilkeleri bakımından birtakım lokal düzenlemeleri zorunlu hale getiriyor. O yüzden ben burada ilkesel yaklaşımı doğru bulmuyorum. Biz bir vizyon projesi çizmeye çalışıyoruz. Sayın Soyer’in bir turizm vizyonu var ve İzmir turizm konusunda özellikle yatak kapasitesiyle birçok ilin gerisinde. Karşıyaka’da böyle bir ihtiyaç var ama sizin bunu çözme niyetiniz yok. Burada sadece mevcut alanda kullanım değişikliği önergesi var. buna hangi ilkeden bakacağız? Yani Karşıyaka’nın yatak ihtiyacı yok mu? Eğer ki siz karma işlem yapmazsanız çöküntü alanları oluşturuşunuz. Otelin, konutun, işyerinin bir arada olduğu alanlar o bölgeyi yaşayan ve çöküntü merkezi olmayan bir alan haline getirir. Ortaya konulan tezler maalesef Sayın Soyer'in vizyonuyla çelişmektedir” dedi.

ÖZUSLU: BUNUN BAŞKA YERLERE ÇEKİLMESİ…

Tüm tartışmaların ardından konuşan Özuslu, önergenin daha önceki kararlarla kıyaslanmasına tepki göstererek “Bir şehrin mekânsal planlamasının nasıl yapılacağı konusunda mecliste ve meclis dışında herkesin söyleyeceği çok şey var. Bu tip önergelerin aldığımız kararlarla ilişkilendirilesi çok da doğru değil. Bunu yaptığımızda her zaman istediğimiz sonucu elde edemeyiz. Evet Karşıyaka’nın otel ihtiyacı var. İçimizde buna itiraz edecek insan yok. Ben Karşıyaka’da buna evet oyunu vermiş biriyim. Ama teknik birtakım tartışmalar da yapılıyor. İlkesellik orada ada başında bir şeyler yapalım, tek bir parsele verdiğimizde nasıl olur gibi görüşler var. Biz şu an aldığımız karar üzerinden konuşuyoruz ve bunun başka yerlere çekilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

Komisyonda oy çokluğuyla reddedilerek meclise gelen önerge geldiği haliyle Millet İttifakı’nın ‘evet’ oylarıyla kabul edildi. Alınan karar kapsamında bölgenin imar planının “Ticaret+Konut” olarak değiştirilmesinin önü kapatılmış oldu.

SERMAYE ARTIŞINA OY ÇOKLUĞU

Oturumda, belediye iştiraklerinden olan İZTARIM A.Ş’de sermaye artırımı konusu da gündeme geldi. Komisyonlarda oyçokluğuyla gelen önerge kapsamında şirketin sermayesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 96,78 oranındaki payında 130 milyon 663 bin liralık sermaye artırımı meclis üyelerine sunuldu.

Gündemde “Belediyemizin iştiraki olan İZTARIM A.Ş’nin 09/06/2023 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan karar doğrultusunda, Büyükşehir Belediyemizin, İZTARIM A.Ş içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için sermaye artırımından payına düşen (%96,7878...'sine tekabül eden)  130.663.553,04-TL’lik rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışına iştirak edilmesinin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Şirketler Komisyonları Raporu” ifadeleriyle yer alan önerge, AK Parti ve CHP grubu arasında polemiğe neden oldu.

AK Partili meclis üyesi Erhan Çalışkan, İZTARIM’ın 10 aylık süre içerisinde 3. Kez sermaye artışı talebinde bulunduğuna dikkat çekerken plansızlık eleştirisinde bulundu. Şirketin, fabrika açmak için sermaye artışı talebinde bulunduğunu belirten Çalışkan, fabrikaya ilişkin somut çalışmalar olmadığının altını çizdi.

Çalışkan’a yanıt veren CHP’li meclis üyesi Bülent Köklü ise fabrikanın Ocak ayında faaliyete geçeceğini ve sonrasında sermaye artışına ihtiyaç olmayacağını söyledi. Köklü ayrıca planlama konusundaki eleştirilere ise girdi maliyetlerindeki artışları işaret ederken üretim mallarındaki günlük fiyat değişimlerini gerekçe gösterdi.

Önerge, Cumhur İttifakı’nın ret oylarına karşılık Millet İttifakı’nın ‘evet’ oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.

İZDOĞA

Oturumda tartışma konusu olan önergelerden biri de Kültürpark’ın tarihi 1970’lere dayanan ve Kültürpar’'la özdeşleşmiş Göl Gazinosu’nun iletme hakkının Büyükşehir iştiraklerinden olan ve esas kuruluş amacı Körfez'in temizliği olan İZDOĞA A.Ş’ye devredilmesi hususu oldu. Yüzde 20 işletme hakkının hasılat paylaşımı yüzde 20 ile 5 yıl süre devri için protokol yapılmasını öngören önerge de gruplar arasında gerginliğe neden oldu.

Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, net bir plan olmadığı yönünde eleştiriler getirdi ve “Denetimden uzak bir belediye şirketine devrediliyor Göl Gazinosu. İZBB, kamusal denetim altına, bu denetimden çıkarabilmek için İZDOĞA’ya veriliyor” ifadelerini kullandı.

HIZAL: KARANLIK KUYU GİBİ

İZBETON göndermesiyle önergeyi eleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Hızal, “İZBB’nin bazı şirketlerinde birtakım gariplikler doğuyor. Biri İZBETON diğeri de İZDOĞA. İZDOĞA’nın müdür Sayın başkanın danışmanı Güven Eken, Tunç Soyer’le Brüksel’de. Kendisi sayın başkanın aklını karıştırıyor. Güven Bey, İzmir’in temel sorunları konusunda İZBB Başkanının aklını karıştıran ve İzmir’e 4 yıl kaybettiren kişi.  Biz neden karşı çıkıyoruz? Karanlık kuyu gibi. Taşı atıyoruz ve kayboluyor. Sonrasını göremiyoruz. Sadece biz değil meclis de takip edemiyor. İZBETON’a kentsel dönüşüm emanet edildi gitti bütün işi kooperatife verdi ve bugün İZBB, demir hırsızlığıyla suçlanan bir noktaya geldi” ifadelerini kullandı.

Hızal’ın üstü kapalı olarak Örnekköy konusunu açmasına CHP grubundan tepki gelirken CHP’li meclis üyeleri tepkilerini meclis sıralarına vurarak gösterdi.

Kısa süreli gerginliğin ardından sözlerin devam eden Hızal, “İZBB’nin kurumsal yapısının zarar görmesini asla istemem. O gün de bu konuşmaları yaptığımızda, bu kürsüye Körfezden su getirdiğimizde, Harmandalı’na gittiğimizde bugün masaları yumruklayan arkadaşlarımız o gün güldü. Bizim üzüntümüz budur. Göl Gazinosu diyoruz. Kültürpark’ın tarihi. Kültürpark planlarının oybirliğiyle geçmesi için o kadar görüşme yaptık. Ama şimdi burada birtakım hususların sizler tarafından da takip edilemeyeceğini düşündüğümüz için karşı oy kullanıyoruz.  İZDOĞA, bugüne kadar yapması gerek işlerin hiçbirini yapmamış, bambaşka ticari gayeler içine girmiş” ifadelerini kullandı.

AYDIN: KİMSE SAYIN SOYER’İN KAFASINI KARIŞTIRAMAZ

Hızal’a ve Yıldız’a yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Denetimden uzak bir belediye şirketine devretmek dendi. Belediyelerin şirketlerinin Sayıştay ve diğer kamu denetimlerine tabii olduğunu bilmiyor mu? İZBB, kamusal denetim altına, bu denetimden çıkarabilmek için İZDOĞA’ya veriliyor dedi. Kendisi fonlarla karıştırıyor olabilir. Gerçeklik üzerinden bir tartışma yapmaya çalışıyoruz. İZBB Belediye Başkanının kafasını kimse karıştırmaz kimse aldatamaz, kandıramaz. Fikirler verilir. Bu çok normaldir. Sayın Soyer, bu fikirleri kendi geçmiş birikimleriyle bir araya getirip bir irade ortaya koyar. Bunun sorunluluğunu da önce kendisi sonra da biz CHP olarak üstleniriz.  İZBB’yi demir hırsızlığıyla suçlanır hale getirdiniz dendi. Suçlayan da diyen de kendileri. Yapılanları defalarca kez anlatsak da polemik yaratmak isteyenler için bir anlamı yoktur” dedi.

TARTIŞMALI PLANLAR YİNE GÜNDEMDE

Oturumda ayrıca, Karşıyaka’nın en çok tartışılan imar konularının başında yer alan Karşıyaka İlçesi, Cumhuriyet, İnönü ve Örnekköy Mahallelerinin bir kısmını kapsayan, 1. ve 2. Etap plan sınırları dışında kalan 108 hektarlık alana ilişkin önerge de gündeme geldi.

Uzun süredir kentsel dönüşüm bekleyen planlar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği İzmir ziyaretinde de patlak vermişti. İlçe meclisinde kabul edilerek Büyükşehir’e gönderilen planlar, Karşıyaka Belediye başkanı Cemil Tugay’ın talimatıyla birlikte hazırlanan ilk planlar geri çekilmişti.

Öte yandan; alana ilişkin 1/5000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı" önerisi meclis oturumunda gündeme geldi. Başkanlıktan gelen önergeler kapsamında gündeme gelen önerge, görüşülmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na gönderildi.