Gün 24 Kasım, hep aynı isyan: “Bana açılan bir kadro yok”

Bir tarafta Öğretmenlik Meslek Kanunu ile mücadele eden eğitim emekçileri, diğer tarafta ise 700’ün üzerinde atanamayan öğretmen… Gün 24 Kasım ve hep aynı isyan: “Bana açılan bir kadro yok”

Haber Giriş Tarihi: 21.12.54866 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.54866 13:53
ilksesgazetesi.com

SULTAN GÜMÜŞ KAYA - ÖZEL HABER

Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü… Bir tarafta Öğretmenlik Meslek Kanunu ile mücadele eden eğitim emekçileri, diğer tarafta ise atanamayan yaklaşık 700 bin öğretmen. Mevsimlik işçi olarak tanımlanan ücretli öğretmenler de dahil eğitim sistemi bu yıl da kara bir tablo oluşturuyor. Bugün hem mesleğini yapan eğitim emekçilerini dinledik, hem de yıllardır gönül verip okuduğu işi yapamayanları… Sanatçı diploması olan bir öğretmen adayı, “Bana açılan bir kadro yok” derken, onların en büyük sıkıntılarından biri olan mesleğin itibarsızlaşması ise her geçen gün göze çarpıyor.

EĞİTİM ÇÖKERTİLİYOR, ÖĞRETMEN EZİLİYOR

24 Kasım kapsamında görüşlerine yer verdiğimiz Eğitim-İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım, “Atatürk ulusal bütünlüğümüzün kurulmasında ve geliştirilmesinde, Türkiye’nin çağdaşlaşmasında en önemli görevi öğretmenlere vermiştir. O’nun; ‘Ulusları kurtaranlar, yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğitimciden yoksun bir ulus, henüz ulus adını alma yeteneğini kazanmamıştır’ sözleri bunun en güzel örnekleridir. Bugün ise Türkiye’de öğretmenlerin hak ettiği ilgi ve değeri gördüğünü, taleplerinin karşılandığını söylemek mümkün değildir. Muhalif ve örgütlü öğretmen devletin gözünde sakıncalı görülmekte; öğretmenin mesleki ve demokratik haklarını savunacağı örgütlenme hakkı engellenmekte; kendisini daha da yetiştirecek ve toplumda saygınlığını sürdürecek maddi olanaklardan yoksun bırakılmaktadır. Eğitimi bilimsel ve laik özünden koparmaya çalışan siyasi kadrolar, eğitimi çökertirken öğretmeni de ezmektedir” yorumunda bulundu.

COĞRAFYA DEĞERSİZLEŞTİRİLDİ

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Coğrafya Öğretmenliği’nden 2017’de mezun olan ancak atanamayan bir öğretmen adayı ise 20 bin kontenjanının çok az olduğunu ve ikinci bir 20 bin atamanın yapılması gerektiğini belirterek “Duyuruda 83 branş var. Bizim alanımızda her yıl 140 kişi alınırdı. 650 bin yeni lise öğrencisi kayıt yaptırdı. Lise branş öğretmenleri ihtiyacı arttı. Buna rağmen 219 kontenjan ayrıldı. 9. ve 10. sınıflarda coğrafya zorunlu ders ama 11. ve 12. sınıflarda seçmeli okutuluyor. Coğrafya öğretmeni olmayınca öğrencilere farklı branşlara yönlendiriyor. Coğrafya dersi tüm lise kademesinde zorunlu olmalı. Coğrafya temel bilim olmasına rağmen değer verilmiyor. Üniversite giriş sınavı TYT ve AYT var, TYT’de 5 soru çıkıyor. Coğrafya dersi değersizleştirildi. Doğal afetler dersi gelmeli ve bu dersi coğrafya öğretmenleri anlatmalı. Atanmak için KPSS’de 83 üzeri puanlar yetmiyor. Bunların temel sebebi 20 bin kontenjan olması. Coğrafya bizim için çok önemli. Çevremizde olup bitenler coğrafyanın konusu ve etrafımızda ülkelerde olup bitenler bizi etkiliyor. 81.02 puanla 350. sıraydım” dedi.

3-4 YILDIR 347 KONTENJAN

2019 Afyon Kocatepe Üniversitesi Müzik Öğretmenliği mezunu bir öğretmen adayı da “En büyük sıkıntımız sınıf öğretmenlerimizin derslere girmesi. Bu yüzden bizim kontenjanlarımız düşüyor. Bu sene bizim kontenjanda küçük bir artış oldu tatmin edici değil. Çünkü önceki yıllarda çok daha yüksek oluyordu. Mevcut açığa göre çok düşük kontenjan. 3-4 yıldır 347 kontenjan veriliyordu. Müzik öğretmenliğinde ortaokul ve lisede 2700 açık gözüküyor. Sınıf öğretmenlerinin derse girmediğini varsayarsak daha yüksek açık var. Emeklilik yaşı gelmesine rağmen emekli olmayan müzik öğretmeni sayısı çok fazla. Gelişen müzik artık oturarak gitar çalmak değil. Sadece normal üniversite sınavıyla değil aynı zamanda yetenek sınavına da girdik. Ülkemizde sanata değer veriyoruz deniyor ama biz bunların yansımasını göremiyoruz. Sınıf öğretmeni müzik dersinden anlamaz. Çünkü biz kulak testlerinden geçiyoruz. Öğrencinin hangi müziği seçeceği konusunda dersler alıyoruz. Müzik dersi müzik dinlemekten ibaret değil. Bir çocuğun keşfedilmesi için konunun uzmanı olması gerekir. Ortaokulda müzik dersinin bir saat olması doğru değil. Sanata önem veren bir ülkeysek bu bir saat olmamalı. Aynı zamanda müzisyeniz devlet sanatçıyız. Sanatçı diploması var ama bana açılan kadro yok” diye konuştu. 

BİR GECEDE KIYIM YAPTILAR

Atama bekleyen bir başka öğretmen adayı ise “2020 KPSS ile tam atanacakken 15 bin kişiye kıyım yaptılar bir gecede tüm eğitim hayatımızı, emeklerimizi Cumhurbaşkanlığı kararnamesine aykırı olarak yok ettiler. Hatta bir sürü dava açtık. Ankara Bölge İdare Mahkemesi haklı buldu ve şu an Danıştay’dan eli kulağında olan son kararı bekliyoruz” sözlerini gündeme taşıdı.