Hatay kurutmalık biberlerle adeta kırmızıya büründü

Hatay'da vatandaşların biber kurutup satarak geçimini sağladığı Yenihisar Mahallesi'nde adeta evler kırmızıya büründü

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 09:58
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 09:58

Hatay'ın Yenihisar Mahallesi, bu yıl biber kurutma sezonuyla birlikte adeta kırmızıya büründü. Mahallede, vatandaşlar biber kurutup satarak geçimlerini sağlıyor. Damlarda ve balkonlarda kurutulan biberlerin demeti, bu yıl 500 TL’den alıcı buluyor.

Türkiye’nin verimli topraklarından biri olan Hatay, zengin meyve ve sebze çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Altınözü ilçesinde, kapya biber hasadında sona gelinirken, Yenihisar Mahallesi’nde kurutmalık biber üretimi hız kazandı. Hasat sonrası toplanan biberler, evlerin damlarına ve balkonlarına asılarak kurutulmaya bırakılıyor. Geçen yıl 10 bin demet üretilen biber, bu yıl 15 ila 20 bin demetle iki katına çıktı.

Fiyatı dudak uçuklatıyor

Biber üreticisi Edvan Öztürk, biberin hasat sürecini anlatarak, “Biberin meşakkatli yolculuğu Şubat ayında başlıyor. Kırmızılaştığında toplanan sağlam biberler kurutmalık olarak değerlendiriliyor. Kurutmalık biberler Türkiye genelinde satılıyor ve fiyatı 500 TL civarında” dedi.

Cuma Öztürk ise, “Biberler bizim geçim kaynağımız. Her yıl bu aylarda damlar ve balkonlar kırmızı oluyor. Bu yıl, geçen yıla göre daha fazla biber ürettik” ifadelerini kullandı.

Biber nasıl kurutulur?

Öncelikle, olgun ve sağlam biberleri seçin.

Biberlerin ortalarından iğne geçirerek uzun bir ip veya iplik üzerine dizin.

Biberleri dizdiğiniz ipi, balkon veya bahçenizde en çok güneş alan bir yere asın.

Biberlerin kuruması için ortalama 3-7 gün bekleyin.