Havalimanı’nda turuncu alarm ne anlama geliyor? Turuncu alarm nedir?

TUSAŞ’ın Ankara’daki Kahramankazan tesisine gerçekleştirilen terör saldırısının ardından, Türkiye’deki tüm havalimanlarında turuncu alarm ilan edildi. Peki, turuncu alarm nedir?

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 12:53

Havalimanlarında ilan edilen turuncu alarm sonrasında vatandaşların arama motorlarında araştırdığı, " Havalimanı’nda turuncu alarm ne anlama geliyor?” soruları gündemde yerini aldı. TUSAŞ’a yönelik terör saldırısının ardından Türkiye genelinde güvenlik önlemleri artırıldı. Bu durum nedeniyle havalimanlarında da turuncu alarm önlemleri devreye alındı. Peki, Havalimanı’nda turuncu alarm ne demek? Turuncu alarm nedir?

TURUNCU ALARM NEDİR?

"Turuncu alarm" (Orange Alert), genellikle güvenlik riski veya tehdidinin artış gösterdiğini, ancak henüz bir olayın yaşanmadığını gösterir. Bu alarm seviyesi, bir durumun gerçekleşme ihtimalinin ciddi oranda arttığını ve güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtir. Örneğin, havaalanları, askeri üsler veya halka açık alanlarda olası bir tehlike tespit edildiğinde turuncu alarm durumu ilan edilebilir.

HAVALİMANI’NDA TURUNCU ALARM NE ANLAMA GELİYOR?

Havalimanlarında turuncu alarm durumunun ilan edilmesiyle birlikte alınması gereken önlemler şu şekildedir:

Önceden ilan edilen SARI Güvenlik Alarm Tedbirleri uygulanmaya devam etmeli ve daha önce belirtilmemiş tedbirler de devreye konulmalıdır. Araçların, hassas yapıların bulunduğu bölgelerden uzak bir şekilde merkezi park alanlarına konulması zorunlu hale gelmelidir. Gerekli durumlarda güvenlik personeli sayısı artırılması sağlanmalı ve tesis içerisindeki devriye faaliyetleri arttırılmalıdır. Hava meydanının hassas bölgelerine giriş ve çıkışlar kısıtlanmalıdır. Tahditli alanlara sadece yolcular ve görevli personel için giriş izni verilmeli, diğer girişlere izin verilmemelidir. Tahditli bölgelere giren araç, kişi ve bagajların %60’ı kapsamlı bir güvenlik taramasına tabi tutulmalıdır. Bunun yanı sıra, uygun görülen diğer tedbirler de alınmalıdır.