Sonbahar mevsiminin gelişi ile gribal hastalıklar boy göstermeye başladı. Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 ise insanların korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Yeni varyantlar olan Eris ve Pirola vakaları ülkemizde de görüldü. Pandemi sürecinde telefonlarımıza indirip kullandığımız ‘Hayat Eve Sığar (HES)’ uygulaması uzun zamandan sonra tekrar güncellendi. Güncelleme insanların aklına ‘Pandemiyi tekrar yaşar mıyız’, ‘Kapanmalar olur mu’ sorusunu getirdi. Uzmanlar maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulduğu takdirde korkulacak bir şey olmadığını belirtti.
Testlerdeki pozitif vaka sayısındaki artış adına ellerinde yeterli veri olmadığını belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda görevli ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Alper Şener, “Önce solunum sistemi enfeksiyonu veya korona uyumlu gelen hastalara PCR’ın yaygın uygulanıyor olması lazım veya diğer ülkelerde olduğu gibi, atık su taraması gibi bir erken uyarı sisteminiz olmalıdır. Bunlar olmadan solunum sistemi şikâyeti olanlarda artış var mı dersek evet ama koronadan mı yoksa diğer etkenler mi sorusuna yorum yapmak zor. En azından bende böyle bir bilgi yok. Gözlemlerime göre üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları olan vaka sayısı arttı” dedi.
ARALIKLI OLARAK GÜNCELLENİYORKorona vaka sayıları artsa bile pandemi başındaki gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Prof.Dr. Şener, “Bu eşyanın tabiatına aykırı, çünkü tüm dünyada 13 milyar doz aşı yapıldı. 3 milyar kişinin bağışıklık ilk teması (aşı veya hastalık) oluştu. Bu süreçte yeni varyantlardan birisinin çok ciddi değişim geçirmesi gerekir ki, böyle bir durum olsun… Bu durum artık 65 yaş üstü için olağan dışı seyredecektir ama diğer açıdan da Long kovid özellikle genç-orta yaş grubunu zora sokuyor. Asıl büyük sorun bu bence” ifadelerini kullandı.
Son olarak da pandemi döneminde telefonlarımızda kullandığımız HES uygulamasına aylar sonra gelen güncellemeye ilişkin yorum yapan Dr. Şener, bu tip programlarda güncellemelerin aralıklı olarak yapıldığından özel bir durum olmadığına dikkat çekti. Şener, insanların gerekli tedbirleri aldıktan sonra korkmaması gerektiğini söyledi.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Hakan Leblebicioğlu ise vaka sayılarında sonbahar ve kış aylarında artış beklendiğini söyleyerek “Bu hastalıkların yaygınlığı ancak test yapılarak ortaya konabilir. Test sayılarının düşük olması nedeniyle ülkemizdeki sıklık konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Eris varyantı ile oluşan Kovid-19 enfeksiyonunda sıklıkla, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı şikâyetleri görülmekte. Bunlara test ve koku kaybı eşlik edebilmektedir. Yaygın kas ağrısı dikkati çeken bir başka şikayet. Öncelikle, aşı olmak en etkili korunma yöntemi. Aşılar, Eris varyantına karşı tam bir koruma sağlamasa da hastalığın ağır seyretmesini ve ölüme yol açmasını büyük ölçüde engelliyor. Ayrıca, aşılanan kişilerin virüsü bulaştırma riski de azalıyor. Güncellenmiş aşıların kullanıma girmesi etkili koruma açısından önemli. İkinci olarak, maske takmak, sosyal mesafe kurallarına uymak ve hijyene dikkat etmek de Eris varyantından korunmada önemli rol oynuyor. Maske, solunum yoluyla bulaşan virüsün yayılmasını engellemeye yardımcı olur. Sosyal mesafe kuralları, virüsün temas yoluyla bulaşmasını azaltır. Özellikle kapalı alanlarda, toplu yaşam yerlerinde maske kullanımı hastalığın bulaşmasını azaltır. Son olarak, altta yatan hastalığı olanlar, Eris varyantına karşı daha dikkatli olmalıdır. Çünkü bu kişiler, hastalığa yakalandıklarında daha ciddi komplikasyonlar yaşayabilirler. Bu nedenle, altta yatan hastalığı olanlar, eksik aşılarını tamamlamalı ve koruma tedbirlerine uymalıdır” diye konuştu.
“ARTIŞ OLMASI MUHTEMELDİR”
Varyantlara ilişkin açıklama yapan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Dr. Yüce Ayhan de “Önümüzdeki günlerde mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarında da artış olması muhtemeldir. Aşılama oranlarının nispeten yüksek olması nedeniyle pandeminin ilk günlerindeki gibi bir kapanma öngörülmemekle birlikte maske, mesafe ve temizlik önlemlerine titizlikle uyulması sağlanmalıdır. Aşılama programlarında değişiklik yapılıp yapılmaması gerektiği, yeni aşılara ihtiyaç olup olmayacağı bilimsel veriler toplandığında tekrar değerlendirilmesi gereken bir konudur” dedi.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Türkiye, pandemi şartlarına dönecek mi? Bakan Koca açıkladı…