Hong Kong ticaret olanakları Egeli iş insanların anlatıldı

Ticaretin giderek daha küresel bir hal alması ve şirketlerin dijital dönüşüme olan ihtiyaçlarının artması gibi etkenlerle, iş süreçlerini optimize etmek ve iş ortaklıklarıyla etkileşimi geliştirmek için büyük bir önem taşıyan EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği, yenilikçi çözümler sunmak ve yeni bağlantılar kurmak amacıyla uzak doğuya yöneldi. HKTDC-Hong Kong Ticaret ve Geliştirme Konseyi Türkiye temsilcisi Perran Ersu ile iş dünyasını bir araya getiren EGİAD, ekonomik ilişkiler, yatırım ve ticaret fırsatları üzerine yoğunlaştı

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 12:45
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 12:45

Hong Kong, savunma ve dış ilişkiler bakımından Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı, “Tek Ülke, İki Sistem” anlayışıyla yönetilen, serbest pazar ekonomisi kurallarının en etkin şekilde uygulandığı Özel Yönetim Bölgesi olarak öne çıkıyor. Serbest bölge statüsündeki Hong Kong, dünya genelinde önemli bir reeksport merkezi olarak kabul edilmekte ve yabancı şirketler için ana karaya Çin'e açılan bir kapı işlevi görmekte.

KOBİ’ler için iş fırsatları yaratmak amacıyla uluslararası fuarlar, konferanslar ve ticari heyet organizasyonları düzenleyen HKTDC, Hong Kong ile ticareti teşvik etmek, desteklemek ve geliştirmek üzere kurulmuştur. HKTDC, 13’ü Çin’de olmak üzere toplam 50 ofisi ile, araştırma raporları ve dijital haber kanalları aracılığıyla güncel pazar ve ürün bilgilerini paylaşmasıyla dikkat çekmekte.

Hızlı ve sorunsuz bir sistemle şirketlerin entegre olmasını sağlayan, esnek bir yapıya sahip olan Hong Kong, operasyonel süreçlerinde minimum kesinti ile dijital çözümleri devreye alabilmesi sayesinde şirketlere rekabet avantajı sunarak önem kazanıyor.

Bu bağlamda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erkan Karacar, küreselleşen dünyada ülkeler arası sınırların uluslararası ticaret açısından giderek daha belirsiz hale geldiğini vurguladı. Karacar, “İşletmelerin yalnızca yerel pazarlara odaklanması, uzun vadede büyüme ve rekabet gücünü sınırlayan bir engel olarak karşımıza çıkıyor. Artık firmalar için uluslararası pazarlara açılmak, sürdürülebilir büyümenin ve küresel başarı hikâyelerinin temel unsurlarından biri haline geldi. Küresel pazarlara açılmak, firmalara farklı rekabet dinamikleriyle başa çıkma fırsatı sunuyor. Bu süreç, şirketlerin daha esnek, yenilikçi ve hızlı karar alabilen yapılar geliştirmelerine yardımcı oluyor. Uluslararasılaşma, sadece bir büyüme stratejisi değil, aynı zamanda şirketin uzun vadede hayatta kalma güvencesi olarak görülüyor. Firmaların yerel pazarda karşılaştıkları sınırları aşmasının en etkili yolu ihracat ve uluslararasılaşmadır. Ürününüz veya hizmetiniz bir ülkenin sınırlarını aştığında, potansiyel müşteri tabanınız da katlanarak büyümektedir. Bu durum, şirketlerin gelirlerini artırması ve döviz girdisi elde etmesi anlamına gelmekte ve gelişmekte olan ülkelerdeki şirketler için kritik bir avantaj sağlamaktadır” dedi.

Hong Kong, dünyanın en büyük onuncu ihracatçı konumunda

Uluslararası pazarlarda rekabet etmenin, şirketleri daha inovatif olmaya zorladığını vurgulayan Karacar, konuşmasına şöyle devam etti: “Farklı kültürlerin, pazar dinamiklerinin ve tüketici beklentilerinin anlaşılması, yeni ürün ve hizmet geliştirme süreçlerini hızlandırır. Dış pazarlara açılan firmalar genellikle daha fazla Ar-Ge yatırımı yapar ve bu, hem kendi ülkelerine hem de dünya ekonomisine katkı sağlar. EGİAD olarak, üyelerimizin ve onların temsil ettiği şirketlerin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla geniş kapsamlı faaliyetler düzenliyoruz. Üyelerimizin uluslararasılaşması ve dış pazarlara açılması, böylece rekabet avantajı ve daha güçlü bir marka imajı elde etmeleri, en önemli hedeflerimizden biridir. Dış pazarlara açılacak lider üyelerimiz, aynı zamanda şehrimizin ve ülkemizin ekonomik kalkınmasına da önemli katkılarda bulunacaktır. 2023 yılı itibarıyla Hong Kong, dünyanın en büyük onuncu ihracatçı ve on birinci ithalatçı ekonomisi konumundadır. Hong Kong’un dünya toplam ithalatındaki payı %2,6, toplam ihracattaki payı ise %2,4’tür.”