İkinci el araçlarda şok detay: Sürücüler ve yolcuları tehlikeye atan o yöntem ortaya çıktı!

İkinci el araç piyasasında, hem sürücüleri hem de yolcuları büyük tehlikeye atabilecek bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı! Bu gizli tamir tekniği, şeytana bile parmak ısırttıracak cinsten. Araç satın alırken bu detaya dikkat etmezseniz, tehlikenin farkına varamayabilirsiniz.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2024 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2024 15:20

Son dönemlerde ikinci el araç piyasasında ortaya çıkan bir hile, sürücü ve yolcuları ciddi şekilde tehlikeye atıyor. Bazı satıcılar, emniyet kemeri ve hava yastığı gibi hayat kurtaran güvenlik özelliklerini ucuz elektronik numaralarla devre dışı bırakıyor. Bunun arkasındaki amaç ise, kaza sonrası yüksek tamir masraflarından kaçmak!

Emniyet kemeri ve hava yastığının yenilenmesi oldukça pahalı bir işlem olup, şu an piyasada bu maliyet 15 bin TL civarını buluyor. Ancak bazı satıcılar, bu yüksek maliyetlerden kaçınmak için ucuz tamir yöntemlerine başvuruyor.

İkinci el araç satıcıları, kaza yapmış araçların hava yastığı ve emniyet kemerinin patlamış olmasından doğan tamir maliyetlerinden tasarruf etmek için elektronik bir hileye başvuruyor. Bu hile, araçtaki emniyet kemeri ve hava yastığı sistemlerine ait göstergeleri manipüle ederek, araç güvenliği hakkında yanlış izlenim oluşturuyor. "Dirençle kaldırma" adı verilen bu yöntem, kaza sırasında hayat kurtarıcı rol oynayan güvenlik sistemlerini devre dışı bırakıyor.

EMNİYET KEMERİ HİLESİ NASIL YAPILIYOR?

Kazaya uğramış bir aracın emniyet kemeri ve hava yastığı sistemine bağlı kablolar gizleniyor, ardından uygun bir direnç takılarak ECU'ya bağlanıyor. Bu şekilde aracın elektronik sistemine herhangi bir sorun olmadığı algısı yaratılıyor. Fakat, bu manipülasyon sonucu emniyet kemeri ve hava yastığı mekanizmaları tamamen işlevsiz hale geliyor. Arıza ışığı söndürülse de, güvenlik sistemleri aslında devre dışı kalmış oluyor.

HEM SÜRÜCÜ HEM YOLCU İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

Emniyet kemeri, normalde kaza anında hızla gerilir ve yolcuyu koltuğa sabitler. Ancak, patlamış veya değiştirilmemiş bir emniyet kemeri yalnızca kilitlenir ve yolcuyu koruyan mekanizma devreye girmez. Bu durum, hem sürücü hem de yolcu için büyük tehlikeler yaratabilir.

Airbag (hava yastığı) ise, bir sonraki kazada çalışmayacaktır. Hava yastığı, kazalarda hayat kurtarıcı bir işlev görür. Bu tür hileli müdahalelerle arıza giderildiği takdirde, kaza sırasında bu kritik koruma tamamen ortadan kalkar.

Normalde, hava yastığı devreye girmediği durumlarda bile emniyet kemeri gerici mekanizması devreye girer. Ancak bu hile nedeniyle, kaza sırasında bu mekanizma da devre dışı kalır.

NASIL TESPİT EDİLİR?

Aracın hava yastığının arıza lambası, kontak açıldığında yanıp sönmelidir. Eğer lamba hiç yanmıyorsa ya da sürekli yanıyorsa, bu bir arıza belirtisi olabilir. Güvenilir bir oto tamir servisine giderek aracın durumu kontrol ettirilebilir.