İSİG Meclisi: Çocuklar yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşamıyor

Öğrenme ve gelişim çağındaki çocukların karşılaştıkları en önemli sorunlardan birisinin de beslenme olduğunu vurgulayan İSİG Meclisi, taleplerini sıraladı

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 16:36
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 16:36

Çocukların yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşamadığını vurgulayan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başlarken taleplerini de iletti.

Yapılan açıklamada İSİG, “Öğrenme ve gelişim çağındaki çocukların karşılaştıkları en önemli sorunlardan birisi beslenme. Türkiye’de yüksek gıda enflasyonu ortamında yoksul çocukların yüzde 40’ına yakını en az 1 öğün atlıyor, pek çoğu kendi yaşına uygun bir diyet yapması gerekirken yetişkin bir birey gibi beslenmek zorunda kalıyor. Yüksek yağ ve rafine şeker oranlı öğünler, yetersiz lif ve posa tüketimi gibi nedenlerden dolayı sağlık sorunları artıyor” dedi.

ÇABUK YORULMA, HALSİZLİK, DEPRESYON…

Açıklamanın devamında ise, “Yetersiz ve dengesiz beslenmek zorunda kalan çocuk işçilerde çabuk yorulma ve halsizlik, depresyon, çinko veya demir yetersizliği, zayıflayan bağışıklık sistemi nedeniyle sık hastalanma, kabızlık ve ödem oluşumu, kalsiyum ve D vitamini eksikliğine bağlı diş çürümesi ve kemik erimesi, cilt kuruluğu, demir ve folik asit eksikliğine bağlı anemi gibi durumların görülme olasılığı artıyor” bilgisi paylaşıldı.

İSİG MECLİSİNİN TALEPLERİ

2024-2025 eğitim öğretim yılı başlarken taleplerini de ileten İSİG Meclisi, “Çocuk işçilik yasaklanmalı, çocuk işçi çalıştıran patronlara en ağır cezalar verilmelidir. Eğitim tamamen parasız olmalı ve müfredat aklın ve bilimin ışığında yenilenmelidir. Tüm Türkiye çapında okullarda bir öğün yemek verilmeli ve yoksul çocukların ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalıdır. MESEM’ler bir eğitim-öğrenim işlevi görmemektedir. MESEM’li çocuklar işi bedava ve ağır koşullarda çalıştırılarak öğrenmektedir. Bu anlamda MESEM’leri revize etmek imkansızdır. MESEM’ler kapatılmalı ve mesleki eğitim yeniden yapılandırılmalıdır. Beceri geliştirme programı adı altında hayata geçirilmeye çalışılan programlar iptal edilmelidir. Mesleki eğitim adı altındaki işçileştirme politikalarının 15 yaşın altına yayılması acilen engellenmelidir” çağrısında bulundu.