İSİG Meclisi’nden Murat Çakır: İşçi cinayetlerinin cezası yok, hukuksuzluk diz boyu

Açıkladıkları verilerin yarım katı daha fazla işçi cinayetinin yaşandığını kaydeden İSİG Meclisi’nden Çakır, “İşçi cinayetlerinin cezası yok, hukuksuzluk diz boyu. Gücü yeten yetene” dedi

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2025 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2025 11:54

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Genel Koordinatörü Murat Çakır, açıkladıkları verilerle SGK'nin verilerini karşılaştırdı.

Açıkladıkları verilerin yarım katı daha fazla işçi cinayetinin yaşandığını kaydeden Çakır, “İşçi cinayetlerinin cezası yok, hukuksuzluk diz boyu. Gücü yeten yetene. İşçiler var olan hakkını dahi kullanamıyor. Bunun örgütlülükle büyük oranda bağlantısı var. İşçi sınıfı ne kadar örgütlüyse o kadar hakkını, yaşamını koruyor” sözlerini gündeme getirdi.

TOPYEKUN BİR MÜCADELE

Çakır’ın paylaşımı şu şekilde: “Yıllardır 'İş cinayeti demeyin, bunlar kaza' dediler. Bu cinayetleri de işçilerin üstüne atmaya çalıştılar, 'onlar hatalıdır, onlar dikkatsizdir' dediler. Bu ölümler kader değil. Sınıf mücadelesinin gücüne göre bu tabir dönem dönem kullanılmış, ön planda tutulmuş. Sınıf hareketinde ücret, daha iyi şartlarda çalışma ve işten atlamalara karşı bir mücadele var. ‘Neden yaşam hakkına dair bir mücadele olmasın’ diyerek yola çıktık. Bu uzun soluklu bir mücadele alanı. Biz 'Türkiye'de her yıl binlerce işçi iş cinayetinde hayatını kaybediyor, bunun önüne geçilebilir' diyoruz. Bunun aslında mücadelesini veriyoruz. Topyekûn bir mücadele vermemiz gerekiyor.”

İŞÇİ SINIFI NE KADAR ÖRGÜTLÜYSE…

Açıklamasının devamında Çakır, “SGK verileriyle İSİG Meclisinin verilerini karşılaştırdığımızda, bizim tahminlerimize göre açıkladığımız verilerin yarım katı daha fazla işçi cinayeti yaşanıyor. Sendikalarda asli iş ücret gibi gözüküyor ama işçi cinayetleri de işçilerin önemli gündemi olmalı. Ölenler için, kalanlar için, mesai arkadaşlarımız için mücadele etmeliyiz. İşçi cinayetlerinin cezası yok, hukuksuzluk diz boyu. Gücü yeten yetene. İşçiler var olan hakkını dahi kullanamıyor. Bunun örgütlülükle büyük oranda bağlantısı var. İşçi sınıfı ne kadar örgütlüyse o kadar hakkını, yaşamını koruyor” ifadelerini kullandı.