TUNAY AFYON/ ÖZEL HABER - Türkiye’de işi olmayan gençlerin sayısı hızla artmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçtiğimiz hafta açıkladığı verilerse kötü tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi. TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2 milyon 525 genç ne eğitime devam ediyor ne de bir işte çalışıyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye hem çalışmayan hem okumayan genç nüfus sayısı ile Avrupa’nın zirvesinde. Pi Gençlik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Begüm İntepeler, 15-30 yaş arasındaki bireylerden oluşan genç işsizlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yaşanan pandemi ve ülkedeki ekonomik durumun da etkisiyle gençlerin daha umutsuz hale geldiğine dikkat çeken İntepeler, gençlerin yüksek düzeyde gelecek kaygısı yaşadığını vurguladı. Gençlerin zorlu yaşam koşulları nedeni ile sosyal yaşamlarında iletişim becerilerinde de bozulmalar yaşadığına vurgu yapan İntepeler, “Gelecek kaygısı ile mücadele ederken bazıları depresif bir moda bürünüyor, bazıları da kariyerleri için çokça efor sarf ederek kendini paralıyor. Günün sonunda maalesef işsizlik gibi ya da genç olmalarından kaynaklı aynı eşit ücret alamayarak ayrımcılığa uğruyor” ifadelerini kullandı.
Pi Gençlik Derneği olarak Türkiye’deki 15-30 yaş arasındaki gençler ve gençlik çalışanlarının kişisel gelişimlerini desteklemek üzere ücretsiz çalışmalar düzenlediklerini belirten dernek başkanı Begüm İntepeler, gençlik alanındaki çalışmalarıyla; gençlerdeki potansiyeli harekete geçiren ve bu alanda ulusal ve uluslararası boyutta söz sahibi bir sivil toplum örgütü olmayı amaçladıklarını ifade etti. Çalışmalarında kadınlar, engelliler ve mültecilere öncelik verdiklerini söyleyen İntepeler, derneğin kuruluş çalışmaları sırasında 5 binden fazla gence anket çalışmaları yaptıklarını aktararak gençlerin ihtiyaçlarına yönelik, “İklim Krizi ile Mücadele ve Sürdürülebilirlik, Gençlik Hakları, Sorunları ve Gençliğin Katılımı, Gönüllülük Bilincinin Gençler Arasında Yaygınlaştırılması, sadece gençlik kuruluşlarını kapsayan Sivil Toplum Kapasite Geliştirme, Gençler ve Gençlik Çalışanları için Sağlıklı Yaşam, Gençlerin ve Gençlik Çalışanlarının Güçlendirilmesi” gibi 6 çalışma konusunu belirlendiğini dile getirdi.
FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZİntepeler, TÜİK verilerini de referans alarak yaklaşan yerel seçimlere yönelik gençlerin sorunları ile ilgili bildiri hazırladıklarını söyledi. Söz konusu bildiride gençliğin katılımının önemine dikkat çektiklerine değinen İntepeler, “İşsizlik oranlarına da yer verdik ve yerel yönetimlerden beklentimizi paylaştık. Pi Gençlik Derneği olarak gençlik alanı ve gençlik hakları ve fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.