İTB’den gençlere ve kadınlara teknolojik eğitim

İzmir Ticaret Borsası’nın düzenlediği “Tarımda Teknoloji ve Sürdürülebilirlik Paneli” ile 400 katılımcıya zeytincilik ve tarım teknolojileri eğitimleri verilerek fırsat eşitsizliklerinin giderilmesi amaçlandı

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2024 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 11:51

KEMAL ÖZKURT - İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde yürütülen ‘Tarımda Teknoloji ve Sürdürülebilirlik Paneli ve Kapanış Toplantısı’ İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve proje ortaklarının katılımlarıyla İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleşti. Projeye katılan paydaşlarla birlikte tarım sektöründe dijitalleşme ve sürdürülebilirlik temalı eğitimlerle sektördeki kadın ve genç işçilere yeni fırsatlar yaratıldığını vurgulayan Kestelli, “Bu eşitsizliği ortadan kaldırmak, kadınlarımızın tarım alanında da erkeklerle eşit şartlarda çalışabilirliğini artırmak amacıyla bu projeyi hayata geçirdik. Bu proje ile kurulan çevrimiçi öğrenme platformu ve içerikleri İzmir Ticaret Borsası Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfımız olan BORSAV desteği ile daha çok kişiye ulaştırılacak ve sürekli olarak geliştirilecektir” dedi.

KADIN VE GENÇLERİMİZ İÇİN

Gençlerin, tarım sektöründeki teknolojik yetkinliklerini geliştirerek iş gücü piyasasındaki istihdam edilebilirliklerinin artırılması, özellikle kadın ve mülteci tarım işçileri için, teknolojik yeniliklere uyumlarını sağlayarak, eşit fırsatlar yaratılması ve “İş gücünün teknoloji ile yenilenmesi” temelli eğitim müfredatı oluşturulması amacıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirten Kestelli, “Tarımda çalışanların çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Özellikle aile çiftliklerinde, tarlalarında çalışan kadınlarımızın büyük çoğunluğu kayıtsız ve ücretsiz çalışıyor. Ücretli çalışan kadın işçilerimizin ise zaman zaman erkek işçilerden daha düşük ücrete çalıştıklarını duyuyoruz. Bu eşitsizliği ortadan kaldırmak, kadınlarımızın tarım alanında da erkeklerle eşit şartlarda çalışabilirliğini artırmak amacıyla bu projeyi hayata geçirdik” diye konuştu.

400 KİŞİ EĞİTİM GÖRDÜ

12 aylık uygulama sürecinde projeye 400 kişinin katıldığını belirten Kestelli, “Türkiye ve Yunanistan’da gerçekleşen toplantılar ile eğitimlerin içerikleri belirlenmiştir, uzmanlar tarafından zeytincilik özelinde 15 adet eğitim videosu hazırlanmış ve “Köklerimize Teknoloji ile Tutunuyoruz Öğrenme Platformu” web ve mobil uygulamaları hayata geçmiştir, eğitim konuları arasında; iş sağlığı ve güvenliği, bahçe tesisi ve bakımı, bitki koruma ve besleme, budama, zeytin hasadı, tarımda yenilenebilir enerji, tarım 4.0 ve 5.0 uygulamaları yer almıştır. Saha eğitimlerinde ise zeytin dikiminden, zirai drone ile ilaçlama yapma ve görüntü almaya kadar çeşitli uygulamalı eğitimler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca katılımcılar sanal gerçeklik gözlükleri ile zeytin ağacı budama ve yetiştirme deneyimlerini yaşayarak teknoloji kullanım yetkinliklerini geliştirme imkanı bulmuşlardır. Bu eğitimlerden 60 üniversite öğrencisi, 126’sı kadın, 40’ı mülteci olmak üzere 210 genç çiftçi ve tarım işçisi faydalanmıştır” dedi.

DİJİTAL EĞİTİMLERLE TARIMA KATKI

Tarım sektörünün ülkenin geleceği ekonomisi ve istihdamında stratejik öneme sahip olduğunun hatırlatan Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği, Genel Sekreter ve Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Aygün Pakyürek, “Bu bilinçle hayata geçirdiğimiz projemizde tarım alanlarında sürdürülebilir istihdamı artırmaya ve üreticilerin toprakla bağını korumaya yönelik çalışmalarımız başarıyla tamamlandı. Ziraat, yenilenebilir enerji ve bilişim teknolojileri alanında istihdam ettiğimiz uzmanlar teorik ve pratik eğitim içerikleri hazırlayıp 21. yüzyıl becerilerini geliştirmeye yönelik uygulamaları yükseköğretim öğrencilerine çiftçilere ve tarım işçilerine aktardılar. Hedef kitlenin teknolojiye eğitime ve bilgiye erişim imkanlarının artmasıyla tarımda dijitalleşme ve akıllı tarım uygulamaları konusunda bilgi ve paylaşımlar arttı. Verilen mesleki eğitimler ile tarım sektöründeki kişilerin yetkinlikleri geliştirildi. Böylece üreticiden başlayarak tarım ve gıda değer zincirindeki en üst seviyede fayda ve fırsat yaratmış olduk” ifadelerini kullandı.