KEMAL ÖZKURT - ÖZEL HABER / İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştirak şirketlerinden İZENERJİ bünyesinde çalışan 13 bin işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri başladı. Görüşmelerde, DİSK Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şubeleri ile işveren tarafını temsil eden Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) yetkilileri bir araya geldi. Toplu sözleşme sürecinde, işçilerin en önemli talepleri arasında ücret eşitsizliklerinin ortadan kaldırılması, maaşların enflasyona ezdirilmemesi, çalışma saatleri ve koşullarının iyileştirilmesi gibi talepler yer alıyor. Sürece ilişkin açıklamalarda bulunan DİSK Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül, taslakta bulunan maddelerden özellikle taban ücret üzerinde duracaklarını belirterek “Taban ücretimiz yıllardır düşük olduğu için yalnızca çalışma hayatımız değil, emeklilik maaşlarımız da olumsuz etkileniyor. Önceliğimiz, bu adaletsizliğe son vermek ve ekonomik-sosyal haklarda eşitlik sağlamak” dedi.
Toplu İş Sözleşmesi’nde bulunan maddeler içinde öncelik olarak taban ücret üzerinde duracaklarını belirten Ercan Gül, “Toplu sözleşme taslağımızda yer alan tüm maddeler bizim için değerli ve önemlidir. Sosyal ve ekonomik taleplerimizi içeren maddelerimizin hayat bulması için elimizden gelenin fazlasını yapacağız ancak önemle üzerinde duracağımız ve artık bu ücret adaletsizliğine son vermek için önceliğimiz taban ücretimiz olacaktır. Çünkü taban ücretimiz toplu sözleşmemizdeki birçok maddemizi etkilemekle birlikte, taban ücretimizin yıllardır düşük olmasından dolayı bugün emekli olan bir arkadaşımız düşük ücretle emekli olabiliyor. Talep ettiğimiz birçok maddemizin benzerleri İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan diğer şirketlerin ve memur arkadaşlarımızın toplu sözleşmelerinde de var. Eşitliği her ne kadar ekonomik anlamda istesek de sosyal haklar anlamında da eşitliğin sağlanması gerekir” diye konuştu.
Geçmiş toplu sözleşmelerde talep edilip kabul görmeyen maddeleri yeniden taslağa eklediklerini söyleyen Gül, “Yıllardır toplu sözleşmemizde bayram parası adı altında bir madde bulunuyordu ancak iki toplu sözleşme önce gıda parası ile birleştirilmişti. Bu madde, bizim için bir simge niteliğinde olduğu için yeniden sözleşmeye eklenmesi talebinde bulunduk. Aynı şekilde, 40 saat çalışma talebimiz iki dönemdir gündemdeydi ancak işverenden bu konuda hiçbir olumlu adım gelmedi. Bu dönemde de bu önemli talebimizi yeniledik. Belediye başkanımız, memur arkadaşlarımızın çocuklarını okula bırakıp alabilmeleri için esnek çalışma saatleri sağlayan bir maddeyi kabul etmişti. Biz de aynı talebi tüm ebeveynler için istedik, çünkü bu sorumluluğu taşıyan erkek çalışanlarımız da mağduriyet yaşıyor. Ayrıca, var olan birçok maddemizi yeni taleplerle güçlendirdik ve toplu sözleşmemize kapsamlı bir şekilde hazırlandık. Bu maddelerin masada hayat bulması için elimizden gelenin fazlasını yapacağız” ifadelerini kullandı.
İşveren tarafının ekonomik kriz ve belediye bütçesini masaya getireceğini ancak bu krizin sorumlusunun işçiler olmadığını vurgulayan Ercan Gül, “Bu krizin sorumlusu bizler değiliz. Önceki dönem yöneticilerinin eksiklikleri yüzünden bugün belediyemizin bütçesi zorsa, faturası biz emekçilere kesilmemeli. Biz üyelerimizin ekonomik ve sosyal anlamda rahat etmesi için masada uzlaşıyı zorlayacağız. En iyi toplu sözleşme, masada biten toplu sözleşmedir. Umarım her iki tarafın kararlarıyla toplu sözleşmemiz bağıtlanır ve masadan herkes mutlu kalkar. Örgütlülüğümüzü güçlendirmek için toplantılarımıza başladık ve devam edeceğiz. Bütün İZENERJİ emekçisi bilsin ki gün birlik olma günüdür. Bu toplu sözleşmenin sonunda kazanan biz olacağız. Bu yola kararlıyız, istediğimizi alana kadar mücadele edeceğiz” diye belirtti.
İKİNCİ TOPLANTI 25 ARALIK’TA17 Aralık’ta gerçekleşen ilk toplantıda işveren tarafına sendika olarak işçinin aldığı ücretin ülkedeki hayat pahalılığı karşısında eridiğini belirttiklerini ifade eden Gül, “Yapılan ilk oturumda biz sendika tarafı olarak ülkemizdeki hayat pahalılığı karşısında aldığımız ücretlerin eridiğini ve aynı işyerinde çalıştığımız diğer şirketlerdeki arkadaşlarımız ile aynı işi yapıp ancak onlardan düşük ücret aldığımızı ve bu adaletsizliğin artık ortadan kaldırılması gerektiğini işveren temsilcilerine ilettik. İkinci toplantımız 25 Aralık’ta olacak, o toplantıda toplu sözleşmemizde bulunan ve değişiklik talep etmediğimiz maddelerimiz görüşülür ve yapılacak olan üçüncü toplantıda üyelerimizden gelen yeni taleplerin yer aldığı maddelerimizin görüşmelerine başlanacaktır” dedi.
EMEKÇİYİ MAĞDUR EDİYOR
Ercan Gül, geçmiş yönetimlerin vergi borçları nedeniyle merkezi hükümetin belediyelere alacak kısıtlaması getirmesini eleştirerek bu durumun işçiyi mağdur ettiğini ifade etti. Gül, “Siyasi kavgalar, emekçinin emeğinin önüne geçmemeli. Belediyeler halka hizmet eden kurumlardır, bu kavgalar halka hizmeti engeller. Bunu hiçbir emekçimiz ve vatandaşımız hak etmiyor. Merkezi hükümet umarız bu tutumdan vazgeçer. Çünkü bugün toplu sözleşmemizdeki alacaklarımız zamanında ödenmediğinde, nasıl ki belediyemize karşı mücadele ediyorsak, aynı anlayışla belediyemizi, bizleri ve vatandaşlarımızı mağdur edecek anlayışa karşı da hep birlikte mücadele edeceğimizin bilinmesini isteriz. Hayatta imkansız yoktur, umudumuz yüksek ve kendimize inancımız tam. Bu toplu sözleşme, İZENERJİ emekçilerine ve belediyemize hayırlı olsun” diyerek sözlerini tamamladı.