İZİKAD: Yaşamak istiyoruz  

İzmir İş Kadınları Derneği’nden şiddet ve istismar olaylarına tepki

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 14:48
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 14:48

İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), hepimizi yaralayan kadın, çocuk istismar ve cinayetleri ile ilgili bir basın açıklamasında bulundu. İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Özden Erten tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Son günlerde ülkemizde yaşanan kadına şiddet, kadın cinayeti, kadınlara ve çocuklara yönelik istismar vakalarını ardı ardına duymakta ve derinden üzülmekteyiz. Vakaların yaygınlaşması; hukuki düzenlemelerin yeterli olmadığını, cezaların caydırıcı özelliğinin bulunmadığını ve eğitim alanında yetersiz kalındığını bir kez daha ortaya koymuştur. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının temel haklarının korunması açısından acil adımlar atılması gerekmektedir. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, şiddet gören kadınları korumaya yönelik önemli tedbirler sunmaktadır. Bu kanun kapsamında, mağdurlara yönelik koruma tedbirleri, şiddet uygulayan kişilere uzaklaştırma kararı verilmesi ve mağdurların maddi, hukuki ve psikolojik desteklerden yararlanması sağlanır. Ancak, son yaşanan olaylar tedbirlerin ve hukuki düzenlemelerin yetersiz kaldığının açık kanıtıdır. Şiddetin durdurulması için 6284 sayılı Kanunun daha etkin uygulanması gerekmektedir. Bu aşamada İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılmış olmasının büyük eksikliğini yaşadığımıza inanıyoruz.

Koruma mekanizmalarının güçlendirilmesi ve 7 den 70 e toplumun bilinçlendirilmesi çalışmalarının ivedilikle gündeme alınması ve özellikle eğitim sistemi içerisinde şiddetin önlenmesine yönelik ders ve çalışmaların yapılması büyük önem taşımaktadır.

İZİKAD olarak, gerek bir sivil toplum kuruluşu olarak gerekse üyelerimiz nezdinde bireysel olarak çalışmaya, kamu kurum ve kuruluşları ile ortak projeler üretmeye , tam anlamıyla olması gereken seferberlik çalışmalarında var olmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna bildiririz.”