Mesleki Eğitim İzmir'de masaya yatırıldı

Mesleki Eğitim Zirvesi İzmir’de toplandı İzmir’de Milliyet Gazetesi ve İzmir Atatürk OSB iş birliğiyle düzenlenen Mesleki Eğitim Zirvesi'nde, eğitim, sanayi ve yetkin personel sorunların geleceği masaya yatırıldı

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 13:31
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 13:31

KEMAL ÖZKURT - Milliyet Gazetesi ve İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi iş birliğinde ikincisi düzenlenen ‘Mesleki Eğitim Zirvesi’ buluşması, Özel İzmir AOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleşti. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan vekili Cem İnam’ın açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği zirve kapsamında sektör temsilcileri sorunları masaya yatırarak daha nitelikli mesleki eğitim için görüşlerini paylaştı.

MESLEKİ EĞİTİM EKSİKLİĞİ

Türkiye'nin en büyük ihtiyacının mesleki eğitimin eksikliğinden kaynaklandığını belirten Şendir, “Sanayi ve tarımda en çok ihtiyaç duyulan iyi yetişmiş uzmanların sahada üretimin içinde bulunmasıdır. Bütün dünyada mesleki eğitimi yükselen bir değer. Artık bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğu bir çağda yaşıyoruz. Önemli olan bilgiyi nasıl kullanacağını bilmek. Yani üniversitelerde artık çocuklara ders anlatamıyorlar, derslerde aldıkları bilgiyi nasıl kullanacağını anlatıyorlar. Ama hiçbir zaman bu mesleki eğitimdeki kadar karşılığını bulmuyor. Türkiye'deki meslek liseleri 2 şey üzerinden bakılır; piyasada kazandığınız maaş okulu bitirdikten sonra ne yaptınız bir de bu işin sosyal statü tarafı. Maaş konusundaki dengesizlik Türkiye'de yerine oturmaya başladı. Meslek lisesi mezunları iş hayatına atıldıkları zaman artık üniversite mezunlarından daha yüksek maaşlar da alabiliyorlar. Ama sosyal statü kısmı var. Çoğumuzun şartlandığı durum üniversiteyi bitirmezsek hayatta bizi ciddiye almazlar. Aslında meselenin bununla alakası yok. Meselenin maaş ve sosyal statü kısmını bizim düzeltmemiz gerekiyor. Üniversite mezunu olmayanın da aslında ekonomiye ne kadar değer kattığı, kendi yaşamının ne kadar düzgün görülebildiğini bizim insanlara anlatmamız gerekiyor” diye konuştu.

SANAYİ, ÜRETİM VE GİRİŞİMCİLİĞİN ÖNEMİ

Sanayinin, üretimin ve girişimciliğin öneminin her geçen gün arttığını söyleyen İnam, “İçinde bulunduğumuz bu okul bizim için sadece bir eğitim kurumu değil bizim mabedimiz. Çünkü bura da yetişen her bir öğrencimiz geleceğimizi emanet ettiğimiz çocuklarımızdır. Bizleri en çok motive eden şeyler ise onları iyi bir birey olarak yetiştirmek değil aynı zamanda aşkla bağlı olduğumuz sanayi ve üretim dünyası içinde hazırlıyor olmaktır. Çalışmadan, üretmeden özgür ve refah içinde bir toplum olamayacağımızı ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk bundan 100 yıl önce söylemişti. Bugün de içinde bulunduğumuz ortamda bu söylediklerinin ne kadar doğru olduğunu görüyoruz. Sanayinin, üretimin ve girişimciliğin ne kadar önemli olduğunu her geçen gün daha da iyi anlıyoruz. Bu zirve başta Atatürk Organize Sanayi bölgemiz olmak üzere ülkemiz için de büyük bir kazançtır. Bu zirvenin mesleki eğitim konusunda ülkemizin geleceğine vizyon tutmasına sanayisinin gelişmesine ve gençlerimizin parlak bir geleceğe adım atmasına katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum” dedi.