İzmir'de kabotaj şöleni

İzmir'de Cumhuriyet Meydanı'nda, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2024 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2024 12:07

Muhabir-Berkay Erden /İzmir'de, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene İzmir Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, İzmir Bölge Liman Başkanı Ünal Hakan Atalan ve davetliler katıldı.

Kabotaj Bayramı’nın 98. yıl dönümü kapsamında düzenlenen etkinlikler Cumhuriyet Meydanı'nda başladı. Meydanda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinliklerin açılış konuşmasını İzmir Bölge Liman Başkanı Ünal Hakan Atalan yaptı. Atalan katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, “Bugün Türk Milleti’nin gurur günlerinden birisi olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutlamak için buradayız. 1 Temmuz 1926 Tarihinde Kabotaj Kanunu’nun kabul edilmesi Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ilan edilen ve Türkiye’nin denizlerdeki egemenliğinin önemli bir dönüm noktası ve simgesidir. Kabotaj Kanunu aynı zamanda Türk Denizciliği’nin bugün geldiği seviye açısından büyük bir itici güç olmuştur” şeklinde konuştu.

Sürdürülebilir denizciliği destekliyoruz

Konuşmasında sektörün geçmişten bugüne geldiği noktaları belirten Başkan Atalan bu konuda Türkiye’nin dünyadaki konumuna değindiği konuşmasında şu açıklamalarda bulundu; “Denizcilik geniş bir alanı kapsayan ve birçok farklı disiplini içinde barındıran ülke ekonomisinde büyük bir paya sahip önemli bir sektördür. Biz de bu noktada daha güçlü bir denizcilik sektörü için yaptığımız düzenlemeler ve verdiğimiz destek ile çevreyi koruyarak sürdürülebilir deniz taşımacılığını destekliyoruz. 2000 yılında 149 olan liman tesis sayımız 2023 yılında yüzde 46 artarak 217’ye ulaştı. Limanlarımızda yerleştirilen yük miktarı ise 521 milyon tona çıkmıştır. Deniz taşımacılığındaki etkinliği gösteren en önemli etkinliklerden biride güçlü bir filoya sahip olmaktır. Türk sahipli filonun büyüklüğünü 2000 yılından bu yana yaklaşık 5,6 kat arttırarak 48,9 milyon tona yükselttik ve dünya sıralamasında on ikinci sırada yer almaktayız. Denizcilik aslında çok büyük bir aile 138 bin gemi insanımız ve 1 milyonu aşan amatör denizcimiz mevcut. 103 denizcilik eğitim kurumu ile sektörümüze nitelikli personel yetiştiriyoruz. Bu çerçevede uzun yıllardır gemi insanı eğitim standardı sözleşmesi kapsamında beyaz listedeyiz. Gemi insanlarımızın istihdamına yönelik 38 ülke ile imzalanmış protokolümüz bulunmaktadır. Gemilerimizin inşa edildiği gemi inşa ve yan sanayi yaklaşık 94 bin kişiye istihdam sağlayan büyük bir sektördür. Bu sektörde Türk tersanelerimiz gemi siparişinde dünyada yedinci gemi tonajına göre ise on birinci konumdadır. 2023 yılında ülkemiz 1,94 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatı gerçekleştirdi. 23 gemi söküm tesisi ile ülkemiz dünyada dördüncü Avrupa’da ise lider konumdadır.  Diğer yandan 63 yat limanı ve 391 balıkçı barınağı ile birçok alanda faaliyet göstermekteyiz”

Boğazlardan geçiş ücretlerini güncelledik

Başkan Atalan İstanbul ve Çanakkale boğazlarından transit geçen gemilerden alınan ücretlere değindiği konuşmasında “Boğazlarımızdan transit geçen gemilerin geçiş ücretleri 6 Frank değerindeyken 40 yıl sonra güncelledik. Türk boğazlarından uğraksız geçiş yapan gemilerden alınan fener ve tahlisiye ücretlerini yaklaşık 5 katına çıkardık ve her kabotaj bayramında bu tutarı güncelliyoruz” dedi. Konuşmasının sonlarında bakanlık olarak ülkenin denizcilikteki konumunu güçlendirmek için çalıştıklarını söyleyen Atalan şu ifadelerde bulundu; “Bakanlığımız olarak Türkiye’yi bölgesel ve küresel ölçekte denizcilikte öncü bir ülke haline getirmek ve her geçen gün daha yüksek standartlarda denizcilik hizmetleri sunmak için çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki güçlü bir denizcilik demek daha güçlü bir ülke ekonomisi demek daha güçlü bir Türkiye demek. Sözlerime son verirken biz denizcilerin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri doğrultusunda denizciliği ülkemizin büyük ülküsü haline getirmek amacıyla var gücümüzle çalışacağımızı ve çalışmaya devam edeceğimizi belirtmek isterim. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı vesilesiyle ebediyete intikal eden denizcilerimizi rahmetle anıyor ve sektörde emeği geçenlerin bayramını en içten dileklerimi kutluyorum. Programımız neta rüzgarımız kolayımıza olsun Allah selamet versin”.

İzmir Valisi Doktor Süleyman Elban’ın Torbalı’daki patlama nedeniyle katılamadığı törende onun yerine bulunan Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik ile birlikte etkinlik alanında dolaşan Başkan Atalan gerçekleştirdikleri halat çekme yarışmasının ardından Bergama Vapuru ile birlikte karanfil bırakmak için denize açıldı.