İzmir Ticaret Borsası, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, kadınlarda en yaygın görülen kanser türlerinden biri olan meme kanseri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlik düzenledi. Foça Reha Midilli Kültür Merkezi'nde gerçekleşen bu etkinlik, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Foça Belediyesi ve Halk Sağlığı Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirildi. Etkinlikte, meme kanserinin erken teşhisinin önemi vurgulanırken, tarama programları ve farkındalık çalışmalarının yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi.
Meme kanserinin dünya çapında 2,3 milyon kadını etkilediğini vurgulayan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Her yıl Ekim ayı boyunca düzenlenen etkinliklerle kadınlarda en çok ölüme yol açan meme kanserine dikkat çekilmeye çalışılıyor. Farkındalık çalışmaları o kadar işe yarıyor ki tüm dünyada meme kanseri vakaları artmasına rağmen, erken tanı sayesinde hastalıktan ölüm oranları da gün geçtikçe azalıyor. Bu çok kıymetli. Bu yıl; Borsamızın İzmir Ticaret Odası ve Ege Bölgesi Sanayi Odası iş birliği; Foça Belediyesi ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün desteği ile, ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ etkinlikleri kapsamında düzenlediği bilinçlendirme etkinliğinde farkındalığı arttırmak amacıyla buradayız. Her insan sağlıklı ve güzel yaşamayı, sevdikleriyle birlikte yaşlanmayı hak eder Maalesef hayat şartları, zaman zaman sağlığımızın önüne geçen pek çok sıkıntıyla karşılaşmamıza neden oluyor. Ancak hepsiyle savaşmak için hem bedenen hem de ruhen sağlığımızı korumak zorunda olduğumuzu da unutmamamız gerekiyor” dedi.
KESTELLİ: KANSERİNİN GÖRÜLME SIKLIĞI ARTIYORDünya Sağlık Örgütü verilerine göre, artık meme kanserinin tüm yeni tanı konulan kanserlerin yüzde 11,7’si olarak ilk sıraya yükseldiğini belirten Kestelli, “Birinci olan akciğer kanseri ise bunun ardından yüzde 11.4 ile ikinci sıklıkta yer alıyor Ölüm nedenleri arasında da meme kanseri 40-50 yaş arası kadınlarda ilk sırada bulunuyor. Meme kanserinin görülme sıklığı tüm dünyada ve ülkemizde son yıllarda giderek artıyor. Hastalığı erken teşhis etme imkânı veren mamografi cihazları, kanseri yenmede büyük rol üstleniyor. Mamografik tarama programlarının meme kanserlerinde ölüm oranlarını yüzde 30’lara varan oranda düşürdüğü belirtiliyor. Ancak meme kanseri erken evrede hiçbir belirti göstermediği için kadınların meme kanserinin erken tanısı için kendi kendilerine meme muayenesi konusunda bilinçlenmesi oldukça hayati Ne kadar kendimizin farkında olursak sınırlı ve basit tedavilere maruz kalırız; vücudumuz çok daha az zarar görür. Yapılan bir araştırmaya göre meme kanseri sosyoekonomik düzeyi ve yaşam kalitesi yüksek olan toplumlarda daha sık görülüyor. Batı ülkelerinde kansere yakalanma oranı daha yüksek olmasına karşın Türkiye ve ülkemizin daha doğusundaki ülkelere göre ölüm oranları çok daha da az. Çünkü hastalık daha erken yakalanabiliyor. Kalıtsal nedenler dışında, meme kanserinin nedeni tam olarak bilinmese de yapılan çalışmalarda çevresel etmenlerin ve yaşam tarzı değişikliklerinin etkili olduğu belirtiliyor. İleri yaş, şehirde yaşam, kilo fazlalığı, yediklerimizin kalitesi, hiç doğum yapmama veya geç doğum yapma, fiziksel aktivite yetersizliği, alkol kullanmak gibi faktörler meme kanser riskini artıran durumlar olarak görülüyor. Sonuç olarak büyük risk taşıyan gruptayız. Ama bilinçli olmak, ihmal etmemek hayat kurtarıyor” ifadelerine yer verdi.
KESTELLİ: ÜCRETSİZ TARAMANIN OLMASI AVANTAJ SAĞLIYORTürkiye’de yaklaşık her yıl 50 bin kadına meme kanseri tanısının konulduğunu vurgulayan Kestelli, “Erken teşhisin konulmasında, 40 yaş üstü ücretsiz taramanın olması önemli bir avantaj sağlıyor. Sağlık Bakanlığı kanseri erken teşhis etmek için Mobil Kanser Tarama araçlarının yanı sıra Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri gibi birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz kontroller gerçekleştiriyor. Merkezlerde, 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi, iki yılda bir mamografi tetkiki ile meme kanseri taraması yapılıyor. Taramalar sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunanlar 81 ilde belirlenmiş olan Tarama Sonrası Teşhis Merkezlerine yönlendirilerek ileri tetkiklerinin yapılması sağlanıyor. Meme kanserinde tedavi için hemen hemen her hastanede, devlete ait fakülte hastanelerinde bir meme merkezi bulunuyor. Biz de benzer bir çalışmayla bir nebze bile olsa katkı sunmayı çok önemli buluyoruz. Ben de 2011 yılında meme kanserine yakalandığımı öğrendim ve bilinçli bir iş kadını olduğumu düşündüğüm halde taramalarımı aksattığımı gördüm. O günden sonra insanların hayatına dokunmanın değeri daha da arttı benim için” diye aktardı.
KESTELLİ: MEME KANSERİ TARAMA TIRI 7 BİN 550 KİŞİYE ULAŞTIMeme kanseri taramasının çok az yapıldığının altını çizen Kestelli, “‘Ben ne yapabilirim’ diye araştırmaya başladım ve özellikle yoksul bölgelerde meme kanseri taramasının yok denecek kadar az yapıldığını fark ettim. Bu hizmeti kadınlarımızın ayağına götürecek gezici mamografi araçlarının sayısının da sınırlı olduğunu öğrenince ‘Annem Kanseri Yendi’ kampanyasını başlattık. Sağlığıma kavuştuktan sonra, TOBB’un da destekleriyle aldığımız tarama TIR’ını 2012 yılının ağustos ayında Sağlık Bakanlığımızın hizmetine verdik. İl il dolaşan gezici mamografi aracımız 20 bini aşkın kanser taraması gerçekleştirdi. O günden bu zamana yapılan taramalar neticesinde hastalığın erken teşhis edilmesiyle çok sayıda kadının hayatı kurtuldu. Ben, başıma gelen bu musibet böylesine hayırlı bir işe vesile olduğu için bu süreci anlamlı buluyorum. ‘Annem Kanseri Yendi Projesi’ hepimiz için bir başlangıç oldu ve devamı da geldi. İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçılar Birliği ve Borsamızın bir araya gelerek aldığı ikinci mamografi TIR’ını da İl Sağlık Müdürlüğü’nün hizmetine verdik. Kadınlara meme ve rahim kanseri taraması yapmak üzere bu mobil klinik dört yıl önce yola çıktı, çok sayıda şüpheli vaka tespit etti. 2023 yılı başından bu yana da Meme Kanseri Tarama Tırı Aliağa, Güzelbahçe, Konak, Narlıdere, Urla, Ödemiş, Bayındır, Kiraz, Dikili, Menemen, Gaziemir, Bornova, Seferihisar ilçelerinde taramalar yaptı. 7 bin 550 kişiye ulaştı. 444 kişi ileri tetkike yönlendirildi. Erken tetkikler sırasında 11 tanı, erken evre tespit edildi. Geçen sene ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ etkinlikleri kapsamında Meme Kanseri Tarama Tırını Cumhuriyet Meydanı’na yerleştirdik. İki gün boyunca halka açık olarak hizmet verdi. Bu yıl da 21-24 Ekim 2024 tarihleri süresince Foça İtfaiye Meydanı’nda Meme Kanseri Tarama Tırı halka açık hizmet verecek Lütfen tanıdığınız bütün kadınların elinden tutup bu imkânı kullanmalarını sağlayın” dedi.
KESTELLİ: KADINLARIMIZIN BİLGİ SAHİBİ OLMASINI AMAÇLIYORUZKonuşmasının devamında ise Kestelli şu sözlere yer verdi: “Konunun önem ve hassasiyetine dikkat çekmek üzere yapılacak her türlü çalışma çok kıymetli. Meme kanserinde yapılacak şey çok net. Risk faktörlerinden kaçınarak kendimizi koruyabilir, bu hastalığın farkında olarak kanseri erken yakalayabilir, böylece hastalıktan kolayca kurtulabiliriz. Ne kadar çok kişi üzerinde farkındalık oluşturulursa o kadar hayat kurtulur. Bu noktada yerel yönetimlere, kamuya, STK’lara, üniversitelere kısaca herkese görev düşüyor. İzmir Ticaret Borsası olarak kurulduğumuz 1891 yılından bu yana, toplum nezdinde önem arz eden her konuda üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Kadınlarımızın kendilerini bu tehlikeli hastalıktan korumasının önemli bir silahının da bilgi düzeyinin artırılması ve sıkça hatırlatılması olduğunu biliyoruz. Erken farkına varmak amacıyla meme kanseri ile ilgili tüm kadınlarımızın bilgi sahibi olmasını amaçlıyor, öğrenilenleri sürekli, düzenli ve periyodik aralıklarla uygulamalarını yaşanmış örneklerle sunmaya çalışıyoruz. O nedenle bugün yeniden aramızda olan İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Biriminden Uz. Dr. Gökben Yaslı ve La-Med Görüntüleme Merkezi’nden Dr. Feray Saraçoğlu’nun hastalığın teşhis, korunma ve tedavi yöntemleri üzerine anlatacakları hayatımızı değiştirecek nitelikte. Kendi hikâyesini bizlerle paylaşan Sevgili Zuhal Tanrıverdi’ye bu mücadelede yanımızda olduğu için teşekkür ediyorum. Son olarak tüm kadınlara ‘Fark et! Kontrol et! İhmal etme!’ diyorum.”
Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, “Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında güzel ilçemiz Foça’da farkındalık oluşturmak adına bir araya geldiğimiz için hepinize saygılarımı sunuyorum. Foça Belediye Başkanı olarak hedefimin her zaman bu zamana dek olduğu ve bundan sonra da kadınların ve çocukların sağlığıyla ilgili farkındalık çalışmalarımızın arttırılması olduğunu belirtmek isterim. Ancak bu farkındalık çabalarımızın yanında ne yazık ki başka bir karanlık tablo içerisinde olduğumuzu da göz ardı etmememiz gerekiyor. Biz kadınlar sağlık hakkımızın gelişmesini ve farkındalığın artmasını konuşmamız gereken yüzyılda hala yaşamak ve hayatta kalabilmek için mücadele içerisindeyiz. Kadın cinayetleri, çocuk istismarları, tecavüz ve şiddet gibi insanlık dışı suçlarla her gün yüzleşmeye devam ediyoruz. Değerli katılımcılar, meme kanseriyle mücadelede farkındalık yarattığımız bugünlerde kadına yönelik şiddetin her türlüsüne karşı sesimizi her zamankinden daha fazla yükseltmek zorundayız. 2 mücadele de birbirini besleyen ve birbirine güç katan mücadeleler. Bu farkındalık ayının hepimiz için sağlıklı bir geleceğe doğru atılan adımlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
YİĞİTBAŞI: KADINLARIMIZA ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi İdil Yiğitbaşı, “Hayatın koşuşturması içinde gerçeği bilsek de çoğunlukla göz ardı ediyoruz. Oysaki sağlık insanoğlunun en büyük armağanı. Hastalanınca ya da sevdiklerimizi kaybedince bu sözü yeniden hatırlarız. Teknoloji gelişiyor, insanoğlunun bilgisi ve yetenekleri artıyor. Ancak hala yüz yılın illeti olan kanser karşısında çaresiz kalabiliyoruz. İşte bu noktada erken farkındalık öne çıkıyor. Akciğer kanserinin önüne geçerek en fazla tanı sıralamasında ilk sıraya yerleşen meme kanseri ne yazık ki bütün kadınlar için önemli bir risk. O nedenle her yıl ekim ayında düzenlenen meme kanseri farkındalık etkinliklerini çok önemsiyoruz. Dünya genelinde 2,3 milyon kadın için yaratılan bu farkındalık çok kıymetli. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak bu bilinçle 2019 yılında İzmir Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Odası ve Ege İhracatçı Birlikleriyle ortak bir mamografi cihazı alarak mobil hizmet vermesini sağladık ve sağlığını yarına bırakma dedik. Şehrimizin muhtelif yerlerinde kadınlarımıza ücretsiz hizmet anlayışıyla ulaşmaya çalışıyoruz. Erken tanı hayat kurtarır diye bir gerçek varsa bu özellikle meme kanseri için yüzde 90 oranında bir gerçekliğe sahip. O nedenle de bu farkındalığı ne kadar çok etrafımıza yayabilirsek kapsamını o kadar genişletebilirsek o kadar çok hayat kurtarmış ve geride öksüz evlatlar bırakmamış oluruz” diye aktardı.
İŞLEYEN: GELECEĞİNİZİ İHMAL ETMEYİN
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Nuray Eyigele İşleyen “Kadınlarımız için bir araya geldiğimiz bu çok kıymetli etkinlik kapsamında; son günlerde kamuoyuna yansıyan ve başrolünde maalesef kadınlarımızın olduğu üzücü olaylardan bahsetmek istiyorum. Ülkemizin dört bir yanından gelen şiddet haberlerini üzülerek takip ediyoruz. Yıllardır iş hayatında mücadele eden bir ‘kadın’ olarak, şunun altını bir kez daha çizmek isterim: ‘Kadın yaşarsa, dünya yaşanılacak bir yer olur’ Bu düşünceden hareketle hemcinslerimizin sağlıklı olması ve sağlıklı nesiller yetiştirmesi için hepimizin taşın altına elini koyması gerektiği kanaatindeyim. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor ve hepimizin bildiği gibi erken teşhis son derece önemli. Bu nedenle; kadınlarımızın farkındalığını artıracak etkinlikleri desteklememiz kritik önem taşıyor.
Meme Kanseri Farkındalık Ayı Özel Etkinliğimiz kapsamında 21-24 Ekim 2024 tarihleri süresince Foça İtfaiye Meydanı’nda Meme Kanseri Tarama Tırı halka açık hizmet verecek. Foça başta olmak üzere, kentimizin farklı ilçelerinde yaşayan tüm kadınlarımızın tırımıza gelmesi ve taramalarını yaptırması için çağrıda bulunmak istiyorum. Hayatımızın günlük telaşı içerisinde kendimize ayıracağımız yarım saatlik bir süre, bizler için dönüm noktası olabilir. Kariyerlerinde yükselmek için gece gündüz çalışan kadınlarımız, çocuklarını yetiştirmek için her türlü fedakarlığı yapan kadınlarımız, tarlada, atölyede, mutfakta hayatın her alanında mücadele eden kadınlarımız, lütfen çağrımıza kulak verin, kendinizi, sağlığınızı, geleceğinizi ihmal etmeyin” sözlerine yer verdi.