İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nin jürileri belli oldu

İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nin bu yılki ulusal ve uluslararası jüri üyeleri Başkan Tugay tarafından düzenlenen program ile açıklandı 

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 10:02

SEMİ TEKTAŞ - İzmir'de 30 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nin jürileri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay tarafından düzenlenen program ile açıklandı. Tugay, jüri isimlerini ulusal ve uluslararası olarak açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim – 3 Kasım 2024 tarihleri arasında, Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun desteği ile düzenleyeceği 4. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali programının ve yarışma jürilerinin açıklanacağı basın toplantısında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın sinema sanatının ve festivallerin önemine ilişkin konuşmasını takiben, Festival Direktörü Vecdi Sayar festivalin programını, jürileri açıklandı. 

Ülkemizin önde gelen tematik festivallerinden biri olan İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali bu yıl 5 gün sürecek, 5. Günün akşamı Ahmed Adnan Saygun  Sanat Merkezi’nde (AASSM) saat 19.00’da yapılacak Kapanış ve Ödül Töreni ile sonuçlanacak. Festivalin 12 bölümden oluşan programında 6 kıta – 30 ülkeden 58 film yer alacak. Programda 2 yarışma düzenlenecek. Ulusal Yarışmada 2023-24 yapımı ve özgün müziğe sahip 9 film yer alıyor. Uluslararası Yarışmada ise müzik dünyasına odaklanan 19 ülkeden 9 yapım/ortak-yapım gösterilecek. Ulusal Yarışmanın bu yılki Jüri Başkanı yönetmen-senarist-yapımcı Reis Çelik. Uluslararası Yarışmanın Jüri Başkanı ise Fransız yönetmen-senarist-yapımcı Marie-Castille Mention-Schaar. Festivalin bölümleri şunlar: Uluslararası Yarışma / Ulusal Yarışma / Özel Gösterimler / Onur Ödülü ve Kültürlerarası Sanat Başarı Ödülü’nü alacak sanatçıların filmleri / Anılarına: Nedim Otyam ve Ayla Algan / Ustalara Saygı: Wenders ve arkadaşları / Sinemacı Portreleri / Üç Kıtadan Üç Film / Sınır Tanımayan Yönetmenler / Müzik ve Yaşam / Her Yaştan Çocuklar için Canlandırma Sineması.   Uluslararası Yarışmanın Marie-Castille Mention-Schaar başkanlığındaki jürisinde İtalyan besteci Giorgio Giampa, Yunan görüntü yönetmeni Andreas Sinanos, Alman yazar Daniel Kothenschulte ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Sinema ve Dijital Medya bölüm başkanı Prof. Dr. Ahmet Gürata yer alıyor. Ulusal Yarışma Jürisinde ise Reis Çelik’in yanı sıra, oyuncu-yazar-müzisyen Nilüfer Açıkalın, Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı Bahriye Kabadayı, besteci Garo Mafyan ve Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Lale Kabadayı görev üstlendi.  Uluslararası Yarışmada En İyi Film, Jüri Özel Ödülü ve En İyi Özgün Müzik ödüllerini, Ulusal Yarışmada En İyi Film, Jüri Özel Ödülü, En İyi Oyunculuk Performansı, En İyi Özgün Müzik, En İyi Ses Tasarımı ve En İyi Film Şarkısı ödüllerini kazanan sanatçılara Kristal Flamingo ödülleri verilecek. Ana jürinin yanı sıra, FİLM-YÖN, SİYAD ve İzmir Kent Konseyi Jürileri Ulusal Yarışmada izleyecekleri filmleri değerlendirecekler. Film Yönetmenleri Derneği Jürisi Mahmut Fazıl Coşkun, Çiğdem Sezgin, Ümran Safter’den, Sinema Yazarları Derneği Jürisi Murat Tırpan, Rıza Oylum, Suzan Demir’den oluşuyor. Ayrıca, yedi kişilik bir jüri yılın en başarılı dizi müziklerini seçecek. Besteci Serdar Kalafatoğlu başkanlığındaki jüride eleştirmen ve televizyon yazarları, Ali Can Sekmeç, Asu Maro, Burak Göral, Cumhur Cambazoğlu, Oya Doğan, Tuğçe Madayanti Şen yer alıyor. Festivalde tek bir gala gösterimi dışında tüm gösterimler ücretsiz. Program ayrıntılarına İzmir Büyükşehir Belediyesi web sitesinden ve festivalin sosyal medya hesaplarından (ifmfest) ulaşılabilecek.

BU ORTAMDA FESTİVAL DÜZENLEMEK NEFES OLACAK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, konuşmasında, “Bu sene henüz 6,5 aydır görevdeyim. Bir sürü sorunla ilgileniyoruz biliyoruz ülke ekonomik açıdan sıkıntılı. Bu açıdan yerel yönetimlerinde sıkıntı katsayısı var ama İzmir’de daha fazla sorunlarla uğraşmak zorunda kaldık. Sizler de yaşadığımız kuraklık, orman yangınları ve körfez problemlerini takip ediyoruz. Ve geçen yıldan bu yıla sarkan kalmış işler… Bu ortamda festival düzenlemek bizim için de nefes almak aslında. Ben çocukluk yaşlarımdan itibaren sinemaya tutku ile bağlı birisiyim. Küçük yatan itibaren ailemle gittiğim sinemalar, kuyruklar özel anılar olarak hafızamda. Balçova’da yayla sinemasına iki film gelirdi ve bütün Balçova o filmleri gidip izlerdi. Evimiz televizyon girdikten sonra da evde herkes uyuduğunda ışıkları kapatıp izlediğim filmler olmuştur. Filmler benim için çok özel bazıları da hayatıma dokunmuştur. Tıp Fakültesi’ne isteyerek girmedim babam zorladı. Başlangıçta epey bir sıkıldım, istemiyordum. Sonar bir akşam bir film izledim. O filmde doktor olmanın ne olduğunu anladım. Bu aslında bir roman onun filmleştirilmiş hali. O gün çok iyi bir doktor olmaya karar vermiştim. Aşırı üretim ve aşır tüketimle birlikte herkes popüler akımların etkisiyle bir şeylerin peşinden gidiyor. Pandemi olunca adam akıllı film izleniyor yoksa filmin 10’uncu dakikasından sonra zihinsel olarak terk eden ve sinemalara az giden bir toplum olduk. Bir vatandaş olarak biliyorum ve talep ediyorum ki Türkiye’deki sinema sektörü bugün olduğundan çok daha iyi bir noktada olsun. Netflix’te aradığınız her türlü filmi bulamadığınızı biliyorum. İzmir’de sinema ve müzik festivali olması kentimize yakışıyor. İzmir vasat işler yapma hakkına olmayan bir şehir, bir şey yapmaya kalktığımızda en iyisini yapmalıyız. Yoksa İzmir’e yakışmaz. Bu sene tüm imkanlarımızla destekliyoruz ancak önümüzdeki yıllarda en iyisini yapacağız” diye konuştu.

Uluslararası Yarışma Jürisi 

Marie-Castille Mention-Schaar (Fransa, yönetmen, yazar, yapımcı) / Prof. Ahmet Gürata (akademisyen- Ekonomi Üniversitesi)  / Andreas Sinanos (Yunanistan, görüntü yönetmeni) / Daniel Kothenschulte(Almanya,  sinema yazarı), /Giorgio Giampa (İtalya, besteci) 

Uluslararası Yarışma  

●    Cem Karaca’nın Gözyaşları / Yüksel Aksu / Türkiye, 2023  ●    Ellerim Mutluluk Dolu – Cziffra 100 Yaşında / Tele van a két kezem boldogsággal – George Cziffra 100 Gyártási év / My Hands are Full of Happiness / Petrovics Eszter / Macaristan, 2023  ●    Gloria / Margherita Vicario / İtalya, İsviçre, 2024  ●    Herkesin Sevgilisi / Everybody Loves Touda / Nabil Ayouch / Fas, Fransa, Danimarka, İsveç, Norveç, 2024  ●    Melodi / Melody / Behrouz Sebt Rasoul / Tacikistan, İran, B. Krallık, 2023 ●    Piyanisti Vurdular / They Shot the Piano Player / Fernando Trueba, Javier Mariscal / İspanya, Fransa, Hollanda, Portekiz, Peru, 2023  ●    Pianoforte / Jakub Piatek / Polonya, 2023 ●    Stella: Bir Yaşam / Stella: A Life / Kilian Riedhof / Avusturya, İsviçre, Birleşik Krallık, Almanya, 2023  ●    Hayallerin Gölgesinde / Im Schatten der Traumen /  In the Shadows of Dreans / Martin Witz / İsviçre, Almanya, 2024                                                                                                                        (19 ülkeden 9 film)

Ulusal Yarışma Jürisi 

Reis Çelik (yönetmen, senarist, yapımcı) / Bahriye Kabadayı (yönetmen, Belgesel  Sinemacılar Birliği Başkanı) /  Garo Mafyan (besteci ) / Prof. Lale Kabadayı (akademisyen, Ege Üniversitesi) / Nilüfer Açıkalın (oyuncu, yazar, müzisyen)

Ulusal Yarışma 

●    Bir Gün, 365 Saat / A Day, 365 Hours / Eylem Kaftan / Türkiye, Hırvatistan, 2023   ●    Evcilik / Playhouse / Ümit Ünal / Türkiye, 2024 ●    Döngü / Cycle / Erkan Tahhuşoğlu / Türkiye, Kosova, 2024  ●    Faruk / Aslı Özge / Fransa, Almanya, Türkiye, 2024                      ●    Gülizar / Belkıs Bayrak / Kosova, Türkiye, 2024  ●    Hakkı / Hikmet Kerem Özcan / Türkiye, 2024   ●    Kayıtsız / Unfeeling /  Özlem Çıngırlar / Türkiye, 2024 ●    Mukadderat / Destiny / Nadim Güç /  Türkiye, 2024 ●    Parmaklıklar Ardında İki Kadın /Two Women Behind Bars / Mehmet Eryılmaz / Türkiye, 2024 

Yarışma Dışı Özel Gösterimler  

                Kasap Havası / Çiğdem Sezgin / Türkiye, 2015 Neandria / Reha Erdem / Türkiye, 2024    Ölü Mevsim / Unfruitful Times / Doğuş Algün / Türkiye, İtalya, Kuzey Makedonya, 2024  Takıntılar / Obsessions / Yunus Nihat Özcan / Türkiye, 2024  Onur Ödülü  Mazlum Çimen  Büyük Adam Küçük Aşk / Big Man Little Love / Handan İpekçi / Türkiye, 2001 Işıklar Sönmesin / Let There Be Light / Reis Çelik / Türkiye, 1996 Kültürlerarası Sanat Başarı Ödülü  Maryam Touzani (Fas-Fransa)   Mavi Kaftan /Le Bleu du Caftan/The Blue Caftan/ Maryam Touzani /Fransa, Fas, Belçika, Danimarka, 2022 Emek Ödülleri Burçak Evren (sinema yazarı ve tarihçisi)  Mehmet Soyarslan (yapımcı, dağıtımcı, müzisyen) Üç Ustayı Buluşturan İki Başyapıt: W. Wenders- J. Knieper – B. Ganz (Almanya)  Berlin Üzerindeki Gökyüzü / Der Himmel Uber Berlin / Wings of Desire / Wim Wenders /                       Batı Almanya, Fransa, 1987   Amerikalı Arkadaş / Die Amerkanische freund / The American Friend  / Wim Wenders / Batı Almanya, Fransa, 1977 Anılarına / In Memoriam  Ayla Algan  ●    Karanlıkta Uyananlar / Ertem Göreç / Türkiye, 1965 Nedim Otyam  ●    Toprak / Nedim Otyam, 1952 Sinemamızdan Portreler   Bir Zamanlar Yeşilçam:  Abdurrahman Keskiner / Once Upon a Time Yeşilçam: Abdurrahman Keskiner / Mehmet Güreli / Türkiye, 2022   Nedim Otyam / Nil Gürpınar / Türkiye, 2007 Ölümsüz Olan Sadece Sevgidir: Tunç Başaran / Only Love is Eternal: Tunç Başaran / Zeynep Bayraktutan – Gökhan Kasapoğlu / Türkiye, 2023 Sinema Hakikatinin İçinde Uzun Bir Yolculuk: Necip Sarıcı / A Long Journey Into the Truth of Cinema / Mehmet Güreli / Türkiye, 2023 Sınır Tanımayan Sinema    Aydınlık Hayallerim / All We Imagine as Light / Payal Kapadia / Fransa, Hindistan, Lüksemburg, 2024  Elveda Taberiye / Bye bye Bye bye Tibériade  / By Bye Tiberias  / Lina Soualem / Filistin, Fransa, Belçika, Katar, 2023 En Sevdiğim Pastam / Keyke mahboobe man / My Favourite Cake / Bektash Sanaeeha, Maryam Moghaddam / İran, Fransa, İsveç, Almanya, 2024  Güneş Doğacak / Aftab Mishavad / The Sun Will Rise / Ayat Najafi / Almanya, İran, 2023 Kutsal İncir Tohumu / The Seed of the Sacred Fig / Mohamed Rasoulof / Almanya, Fransa, İran, 2024  Kutsal Örümcek / Holy Spider / Ali Abbasi /  Danimarka, Almanya, Fransa, İsveç, Ürdün, 2022 Üç Kıtadan Üç Film  Benim Marcellom / Marcello Mio / Chrstophe Honoré / Fransa, İtalya, 2024                                                   Bir Salyangozon Anıları / Memoir of a Snail / Adam Elliott / Avustralya, 2024                                             İki Balina Plajda Karşılaşır / 50 İki Balina Plajda Karşılaşır / 50 – O dos Ballenas se encuentran en la playa / 50 or Two Whales Meet on the Beach / Jorge Cuchi / Meksika, 2020  (Filmin bestecisi ile söyleşi)   Müzik ve Yaşam Akdeniz’den Ege’ye Tahtacılar / Uğurcan Taylan / Türkiye, 2023                                                  Horona Duranlar / A Journey to the Black Sea / Bahriye Kabadayı / Türkiye, 2024  Bir İstanbul Üçlemesi: Meze-Müzik-Muhabbet / Istanbul Trilogy / Ferzan Özpetek / Türkiye, 2023 Bir Orkestranın İzinde / Musa Ak, Hasan Basri Özdemir / Türkiye, 2024  İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek / Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul / Fatih Akın / Almanya, Türkiye, 2005 İzmir ve Müzik / İzmir & Music / Tahsin İşbilen / Türkiye, 2018 ( İzmir’in Müzikal Çeşitliliği, İzmir’in Müzikal Belleğinde Kaybolan Türler, İzmir Göçmen Müziği, Klasik Müzik ve İzmir)     İzmir’in Sesleri: Yeraltından Gökyüzüne / Sounds of İzmir: From Underground to the Sky / Ali Cem Doğan / Türkiye, 2024 (Dünya Prömiyeri) Kara Altından Altın Mikrofona / Metin Avdaç / Türkiye, 2009                                                                                         Karanlık Zamanlarda Şarkı Söylemek / Ethem Özgüven / Türkiye, 2024 Kimsin Sen? / Cenk Kaptan /Türkiye, 2024  Her yaştan Çocuklar için Canlandırma ve Müzik / Animation & Music For All Ages  (2 flm) Linda Tavuk İstiyor / Linda veut du Poulet  / Chiara Malta &  Sébastien Laudenbach / Fransa, İtalya, 2023 Mars Express / Jérémie Périn / Fransa, 2023 Etkinlikler / Events: ●    Söyleşi: Sinema Müziğimizin Öncüsü: Nedim Otyam / A Pioneer of Film Music:  Nedim Otyam / Alican Sekmeç, Necip Sarıcı, Nil Gürpınar ●    Panel: Belgeselle Kurmaca Arasında  / In Between Doumentary and Fiction  ●    Konuk yönetmen/yapımcı/oyuncularla söyleşiler ●    Kapanış ve Ödül Töreni  ●    Sergi (İzmir Sanat): Niyazi Abacı’dan Sanatçı Karikatürleri ●    Dijital Sergi (İstinyePark Teras): İzmir’in Flamingoları  2 Kasım 21.00’de İstinyePark Teras PGM’deki “Takaıntılar” Galası dışındaki tüm gösterimler ücretsizdir.  Çocuklara yönelik iki yapım dışındaki filmler 18+ yaş uygulamasına tabidir.