AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER
Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan geri dönüşüm tesisinde çıkan yangın 19. saatte söndürüldü. Yangın nedeniyle havada oluşan duman İzmir’i de etkiledi. İzmir’de gökyüzü yangın nedeniyle siyaha dönerken Manisa’ya yakın ilçelerde küllerin yağdığı da görüldü. Yangının geri dönüşüm fabrikasında çıkması bir çevre felaketini de akıllara getirdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Süleyman Kaynak, yangın hakkında önemli açıklamalarda bulundu ve toksik maddelere karşı uyardı.
TOKSİK VE KİMYASAL MADDELER
Yangının Manisa ve çevresindeki illerdeki canlılara ciddi zararlar verebileceğini belirten Prof.Dr. Süleyman Kaynak, “Manisa’da çıkan yangın yaklaşık 20 saat kadar sürdü ve bu 20 saat boyunca da havaya ciddi bir duman, toksik maddeler ve duman karıştı. Geri dönüşüm tesisleri, doğada olmayan ve doğanın kendi kendisine ortadan kaldıramadığı bazı maddelerin dönüştürülerek yeniden üretilmesine ilişkin çalışmaların yapıldığı yerdir. O nedenle bu tesislerde petrol ürünü ve plastik tarzı maddeler biriktiriliyor ve işleniyor. Biz bu tesiste yananların içerisinde poliüretan dediğimiz zararlı bir maddenin de olduğunu tahmin ediyoruz. Poliüretan esas olarak izolasyon amacıyla birçok sanayide kullanılan, bir petrol ürünüdür. Bu tür kimyasal maddelerin yanması halinde ortaya çok ciddi duman ve is çıkmakta ve bunların içerisinde de toksik ve kimyasal maddeler yer almakta. Bu kimyasal maddeler ise kısa vadede koah dediğimiz hastalığa sahip olanlar başta olmak üzere solunum sorunu yaşayan tüm hastalarda bir oksijen yetersizliği ve solunum sıkıntısıyla karşılaşmamız söz konusudur” şeklinde konuştu.
KANSOREJEN ETKİ YARATABİLİR
Bu tarz tesislerde yaşanabilecek kazalara karşı ciddi önlemlerin alınması gerektiğini belirten Kaynak, önlemlerin alınmaması durumunda çok büyük olumsuzluklar yaşanabileceğini söyledi. Kaynak, “Tesiste yandığı tahmin edilen kimyasal maddelerin kısa ve orta vadede toksik etkileri orta ve uzun vadede ise kanserojen etkileri meydana gelebilir. Bunlar zehirli maddelerdir ve belirli bir düzeyin üstünde alınırsa bütün vücudumuzda olumsuz etkiler meydana getirebilir. Baş ağrısı, baş dönmesi çeşitli nörolojik belirtilerle seyreden şikayetlere yol açabilir. Uzun vadede akciğer gibi hassas ve solunuma dayalı organlarımızda kansorejen etki yaratabilir. Zaman içerisinde havaya karışan, sis, duman ve kül yüzeye çökmekte ve yüzeye sadece insanları değil bitki ve hayvanları da kötü etkileme ihtimali var. Ayrıca tarım alanlarına ve toprağa karışan toksik maddeler ilk olarak bitkilerin ölümüne yol açar sonrasında ise bitkilerin içerisine bu zararlı maddelerin sızmasıyla dolaylı olarak insan vücuduna girebilir. Zararlı maddelerin suya karışması durumunda ise zaman içerisinde gerek hayvanlar gerek bitkiler ve tabi ki insanların kötü etkilenir. Bu sebeple bu tür tesislerde yangın olması için çok büyük önemler alınmalı” ifadelerini kullandı.
CERRAHİ MASKE YETERSİZ KALIR
Kaynak, yanıp havaya karışan maddenin ne olduğunu yetkililerin henüz kamuoyuna açıklamadığını vurgulayarak, “Sanayi tesislerinin çok yakınında yer almakta olan kişilerin maske takması gerekebilir. Fakat cerrahi maske takmak sadece kül ve kokunun solunmasından korur ama toksik maddelerin solunmasını engellemez. Toksik maddelerin geçişini önlemek için özel maskeler gerekir. O nedenle yanıp havaya karışan maddenin ne olduğu kamuoyuyla paylaşılmalı ve gerekli önlemler alınmalı. Hatta maske yöneticiler tarafından o çevredeki insanlara dağılmalıdır. Bu dumanın toksik özellikleri olduğu muhakkak. Bu kapsamda Manisa ve çevresinde ciddi bir çevre sorunu yaratacaktır” dedi.