ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Son dönemde aşı ve ilaç tedarikinde yaşanan sorunlar halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Sağlık kurumlarına başvuran yurttaşlar, bulunamayan ilaç ve aşılar nedeniyle mağduriyet yaşadığını aktarıyor. Onlardan biri de İzmir’de yaşayan Tanju Altunsu... Geçen hafta bir sokak kedisi tarafından ısırıldıktan sonra Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran Altunsu, Kuduz Aşı Uygulama Merkezi’nde ilk doz aşısını yaptırdı. 4 doz şeklinde uygulanması gereken aşının ikinci dozu için 26 Aralık günü yeniden hastaneye giden Altunsu, “Aşı yok, boşuna beklemeyin” denilerek geri gönderildi. Ertesi gün yeniden aynı birime başvurdu fakat doktorlar ellerinde aşı olmadığını ve ne zaman geleceğinin de belli olmadığını söyledi. Kentteki diğer hastaneleri arayıp bilgi almaya çalışan Altunsu, neredeyse tümünden ‘Aşı yok’ yanıtını aldı. Geçtiğimiz aylarda Bitlis’te sokak köpekleri tarafından ısırılan ve kuduz tanısı aldıktan sonra hayatını kaybeden 10 yaşındaki çocuğu hatırlayan Altunsu, sağlığından endişe duyduğunu dile getirdi. Benzer sorunun tetanos aşısında da yaşandığını dile getiren Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eş Başkanı Erkan Batmaz ise, “İlaç sanayimiz de, tedarik zincirimiz de SOS veriyor. Kuduz ve tetanos aşısı ertelenemeyen aşılardır. Kuduz aşısını vurulmama lüksü yoktur bir insanın” değerlendirmesinde bulundu.
“AŞI YOK BOŞUNA BEKLEMEYİN”
Yakın zamanda ölümle sonuçlanan kuduz vakası sebebiyle tedirgin olduğunu anlatan Altunsu, “Geçen hafta bir sokak kedisi tarafından ısırıldım. Geçen aylarda kuduz sebebiyle bir çocuğun hayatını kaybetmesinden çok etkilenmiştim. Bu sebeple riske atmamak için ne olur ne olmaz diye gidip aşı olmak istedim. 23 Aralık günü randevu alıp Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gittim. Kuduz Aşı Uygulama Merkezi’nde kayıt yaptırdıktan sonra yarım saat kadar bekledim. Sonra ilk aşımı yaptılar. 4 doz aşı vurulması gerektiğini söyleyerek hangi günlerde gelmem gerektiğini söylediler. 26 Aralık’ta, yani 3 gün önce de ikinci doz aşımı vurulmak için yeniden aynı birime gittim. Kapının önünde bekleyen diğer vatandaşlar da aşının olmadığı yönünde sohbet ediyorlardı. İçeriden çıkan, ‘Aşı yokmuş beklemeyin boşuna’ demeye başladı. Ben ilk Kovid-19 aşısı yok herhalde diye düşündüm. Sonra sıra bana geldi, içeriye girdiğimde ellerinde kuduz aşısı olmadığını söylediler. Yaklaşık 3 saat bekledim fakat aşı olamadım” dedi.
SAĞLIĞIM İÇİN ENDİŞE EDİYORUM
Bilgi almak için aradığı tüm hastanelerden ‘Aşı yok’ yanıtı aldığını söyleyen Altunsu, “Ertesi gün tekrar gittim. Yine aşı olmadığını ve ne zaman geleceğinin de belli olmadığını söylediler. Diğer hastaneleri arayıp sormamı istediler. Önce Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi’ni aradım. Telefonu açan kişi, ‘Bizim elimizde yok, şu anda Ege Bölgesi’nde de yokmuş’ dedi. Sonra Ege Üniversitesi Hastanesi’ni aradım. Oradan da ‘Yok ve ne zaman geleceği belli değil’ dedi. Basmane’deki Kuduz Tedavi Merkezi’ni aradım, orda da aynı şeyi söylediler. 3. doz aşım da ayın 30’unda ama henüz 2’ncisini bile olamadım. Bugün tekrar aradım, hala ellerinde olmadığını söylediler. Haklı olarak sağlığımdan endişe ediyorum. Sağlık sistemi çok iyi diyorlar ama insanları kandırıyorlar” sözleriyle sağlık sistemini eleştirdi.
BUNLAR ERTELENEMEYEN AŞILARDIR
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eş Başkanı Erkan Batmaz ise, “Sağlıkta dönüşümle beraber her geçen gün sağlığın yok olmaya başladığı, halkın sağlığa ulaşamadığı böyle bir süreçte, şimdi de aşı ve ilaç temini sorunu yaşanıyoruz. Maalesef kuduz ve tetanos aşılarında İzmir ilinde çok az merkezde bulunduğunu, her hastanede olmadığı, bu duruma maruz kalan vatandaşların da maalesef kendi imkanlarıyla o birimlere gitmesi gerektiği söyleniyor. En son Aralık ayında netleşen Sağlık Bakanlığına ayrılan yetersiz bütçe hem de sağlığın özele yönelmesinin sonuçlarından biridir bu. Yakında çoğu hastanede birçok ilaç bulunmamaya başlayacak. Bu tehlikeyi böyle görmek gerekiyor. Açıkçası ilaç sanayimiz de, tedarik zincirimiz de SOS veriyor. Bu bağlamda biran önce bu sorunun çözülmesi, özellikle sağlığa ayrılan bütçeni yeterli olmadığı bir kez daha teyit edilip, bunun üzerinden ek bütçe ile halkın ulaşılabilir ve ücretsiz sağlığa erişim hizmetinin sağlanması gerekiyor. Kuduz ve tetanos aşısı ertelenemeyen aşılardır. Kuduz aşısını vurulmama lüksü yoktur bir insanın. Bu bağlamda kuduz aşısı gibi hayati ilaçların mutlaka temin edilmesi, tüm hastanelerde olması ve vatandaşların bu ilaçlara ulaşmada zorluk çekmemesi gerekir. Bunun altyapısını hazırlamakla görevli bakanlık ama bir kez daha halkı mağdur etmeye devam ediyor. Bu mağduriyetin mutlaka giderilmesi ve 2023 yılına girerken sağlıkta dönüşüm projesinin sonlandırılarak halkın sağlığa ayrılan bütçenin daha arttırılması gerekiyor” açıklamasını yaptı.