SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER Türkiye’nin değerlerinden Aziz Nesin’in hayali, oğlu Ali Nesin, Sevan Nişanyan ve hepsinden önce Nesin Vakfı öncülüğünde gerçekleşti; ülkenin önemli eğitim yuvalarından biri olan Nesin Matematik Köyü inşa edilerek çeşitli etkinlikler düzenlenmeye başladı. 2007 yılında Şirince’de yer alan köy; matematik, sanat ve felsefeye dair içerikler sunarken, Türkiye’de yaşam süren vatandaşlar bir tarafa İzmirliler dahi bu alternatif yaşam alanından habersiz. Şirince’de saklı bir cennet olan Nesin Matematik Köyü, hak ettiği değeri görmeyi bekliyor.
ÜÇ KÖYDEN OLUŞUYOR Nesin Matematik Köyü, aslında iç içe geçmiş üç köyden oluşuyor: Matematik, Sanat ve Felsefe Köyleri. Bu köy en başta gençlerimizin özgürlük, güzellik ve güven içinde matematik, sanat, felsefe ve alakalı alanlarda çalışabilmeleri için kurulan bir mekan. Girişim matematik ile başladığı için bazen ismi Nesin Matematik Köyü (NMK) veya sadece Köy diye geçer. Aynı zamanda akademik çalışmaların yürütüldüğü bir bilim, sanat merkezi ve kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. Burada yürütülen programların katılımcıları köyde kalır ve çalışmalarının yanı sıra, köyün gündelik işlerine yardımcı olarak köyü sahiplenirler. Öte yandan Nesin Matematik Köyü’nde herkes eşit biçimde yaşarken, köydeki işler herkesin bireysel kapasitesine göre dağıtılmakta ve bulaşık, temizlik, teknik işleri köy sakinleri tarafından imece bir biçimde yapılıyor.
BABADAN OĞULA KIYMETLİ BİR MİRAS… Nesin Matematik Köyü fikri, Aziz Nesin'e ait olmakla birlikte oğlu Ali Nesin'e bıraktığı bir vasiyetti. Aziz Nesin başlarda Ali Nesin'in Türkiye'de gelişmemiş olan bilimsel şartların altında ezilmesini istememiş ve ölmeden önce gelmesine karşı çıkmıştı. Fakat vicdanı sızlamadan ve güven içerisinde bırakması gereken bir Nesin Vakfı ve toplumsal sorumlulukları vardı. Bu sorumluluklar Aziz Nesin'in bir karar almasını gerektirdi. İşte bu koşullar altında Matematik Köyü (Enstitüsü) Ali Nesin'in hem matematik yapmaya devam etmesini sağlayacak hem de Aziz Nesin'in gözü arkada kalmayacaktı.
15 YILDA BİNLERCE ÖĞRENCİ 2007’de Şirince’de Nesin Matematik Köyü kurulduğunda bu vasiyet de gerçekleşmiş oldu. Ali Nesin ve Sevan Nişanyan’ın gayretleriyle kurulan bu köyde on beş yılda binlerce öğrenci yüzlerce öğretmenden ders aldılar. Nesin Vakfı ve Nesin Matematik Köyü bütün zorluklara rağmen amaçlarına uygun olarak faaliyetlerine devam ediyorlar. Bu zorlukları aşma konusunda yardımcı olmak isterseniz vakfa iletisim@nesinvakfı.org e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.
KİMSESİZ ÇOCUKLARI YETİŞTİRMEK İÇİN… Nesin Matematik Köyü’nün inşa edilmesinde Nesin Vakfı’nın da önemli bir payı var. 1972’de Vakfı kuran Aziz Nesin, ‘Vatan Sağolsun’ adlı kitabının 1979’da yapılan basımının başında yine ‘eğitime’ atıfta bulunarak şunları yazmıştı: “Şimdi, altmışdört yaşımdayım. Kitaplarımın sayısı yaşımı geçti, yetmiş kitabım var, borcum yok sayılır, dört çocuğum, üç torunum var. Yapıtlarımın çevrildiği dil sayısı otuzu geçti. Geçen on yıl içinde Türkiye’de bir yazarın kazanabileceği en çok parayı kazandım. Ama rahat beni rahatsız ettiği için olacak, oldukça sınırlı geçimimizden artan kazancımla kimsesiz çocukları yetiştirmek için bir vakıf kurdum. On yıl, yirmi yıl önceleri nasıl yaşıyorsam, bugün yine öyle yaşıyorum. Kuyruklarda dolmuş bekliyorum, otobüslerde sıkışıyorum, rahat gitmek istediğim yere yürüyerek gidiyorum, pazardan alışveriş ediyorum, para sıkıntısı çekiyorum, kalabalıklarda itilip kakılıyorum.”