İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü dolayısıyla anma töreni düzenledi. Törende konuşan İGC Başkanı Gappi, “Basın özgürlüğünün önündeki engelleri aşmak için var gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi
Haber Giriş Tarihi: 31.10.55231 03:40
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.55231 03:40
ÇAĞLA GENİŞ
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü dolayısıyla anma töreni düzenledi. Basın Müzesi’ndeki anma programına; İGC Başkanı Dilek Gappi, İGC Önceki Dönem Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Aday Adayı Misket Dikmen, İGC Yönetim Kurulu Üyeleri ve gazeteciler katıldı. Konuşmaların ardından katledilen gazetecilerden Hüseyin Deniz’in kardeşi Edla Deniz, Musa Anter’in kızı Rahşan Anter ve Metin Göktepe’nin kardeşi Meryem Göktepe’den gelen görüntülü mesajlar izlendi.
YÜREĞİMİZİ YAKAN BİR GÜN
Programda konuşan İGC Başkanı Dilek Gappi, “Biz gazeteciler için çok özel bir günde bir aradayız. Özel ve yüreğimizi yakan bir günde. Elbette böyle bir gün hiç olmasaydı ve biz bugün bu ülkenin yetiştirdiği en iyi kalemleri, aydın ve cesur yüreklerini anmasaydık. Ama maalesef Türkiye’nin aydınlanma ve demokrasi mücadelesinde en ağır bedeli ödeyenlerden oldu gazeteciler. Ülkenin üzerine karabasan çökmemesi, devlet erkinin gücünü kullanarak halkımızın üzerinde hak ihlallerinin yaşanmaması için kalemini dik tutan meslektaşlarımız ülkemizin demokrasi tarihini kanlarıyla yazdılar. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) derlediği bilgilere göre 1995-2022 yıllarında bin 814 gazeteci katledildi. Öldürülen gazetecilerin yüzde 50’den fazlası, savaş, çatışma, organize suç çeteleri ve terör örgütlerinin yoğun olduğu bölgelerde katledildi. Nerede temel insan hakları, özgürlük, hukukun üstünlüğü gibi kavramlar tehlikedeyse orada gazetecilerin de hayatları gelecekleri daima tehlikede oldu” dedi.
VAR GÜCÜMÜZLE MÜCADELE EDECEĞİZ
Katledilen gazetecilerin isimlerini sayan Gappi, “Kimleri kaybetmedik ki; Hasan Tahsin’den Sabahattin Ali’ye, Cengiz Polatkan’dan Abdi İpekçi’ye, Ümit Kaftancıoğlu’ndan Sami Başaran’a, Çetin Emeç’ten Mehmet Sait Erten’e, Turan Dursun’dan İzzet Kezer’e Uğur Mumcu’dan Ercan Gürel’e, Erol Akgün’den Metin Göktepe’ye, Kutlu Adalı’dan Ayşe Sağlam Derince’ye, Hrant Dink’ten Nuh Köklü’ye… Ve geçtiğimiz yıl tüm belgeleriyle yolsuzlukları ortaya koyan Güngör Aslan’ı kaybettik. Kayıtlarda 68 meslektaşımı tek tek saygıyla, minnetle anıyorum. Onların yakınlarından mesajlarımız var bugün. Ve bizim mesajımız hiç değişmiyor. Bayrağı devraldık. Basın özgürlüğünün önündeki engelleri aşmak için var gücümüzle mücadele edeceğiz. Öldürülen tüm yayıncı, sanatçı, yazar, çizer bilim insanı aydınların, faili meçhullerin de peşindeyiz. Ve şiirimiz de hiç değişmeyecek. Ekmeği bol eyledik, acıyı bal eyledik, sıratı yol eyledik, geldik bugüne. ‘Ekilir ekin geliriz, ezilir un geliriz, bir gider bin geliriz, bizi vurmak kurtuluş mu” açıklamasını yaptı.
HEPSİNİ SAYGIYLA ANIYORUZ
Muısa Anter’in kızı Rahşan Anter ise anmada izletilen görüntülü mesajında, “Dünyada öldürülen gazeteciler günü diye bir güne rastlamadım. Ne acıdır ki birçok acı anmamızın dışında bir de ölen gazetecilerimizi anıyoruz. Onlardan bir tanesi de benim babam, Musa Anter. Katledilen gazetecilerin ardında bıraktıkları ailelerin de acıları başka bir travma. Biz bunu yaşıyoruz ama gazetecilerimiz her şeye rağmen doğru haber vermekten yılmıyorlar. Öldürülüyorlar, olmadı içeriye atılıyorlar ya da yok ediliyorlar. Katledilen tüm gazeteleri saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.