Cezasızlık politikasının devam etmesi kadın cinayetlerinin sayısının artmasının en büyük sebeplerinden biri olduğunu kaydeden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2024 yılı raporunu kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre; 2024 yılında erkekler tarafından en az 394 kadın öldürüldü, 259 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.
Raporda, “Bu yıl Manisa’da Sude Naz Ak’ın davasında sanığın tahliye edilmesi, Karabük’te Dina, İstanbul’da Vesile Bingöl ve Şanlıurfa’da Pınar Bulunmaz’ın faillerinin serbest bırakılması, Narin’in cansız bedenini saklayan Nevzat Bahtiyar’ın cinayetten beraat etmesi gibi vakalar adalet sisteminin yetersizliğini bir kez daha gösterdi. Bir diğer sebep ise mecliste bulunanların kadın cinayetlerinin sebebi olarak kadını göstermesi, ‘Öldüren erkekler kadar öldürülen kadınlar da suçlu’ diyenlerin mecliste bulunması” sözlerine dikkat çekildi.
“Siyasi iktidar, kadınları koruyacak politikalar yerine aile çalıştayları düzenleyerek kadınların varlığını göz ardı etti” denilen raporda, “Ancak 2024 yılında 280 kadın, evli oldukları erkek, baba, oğul veya bir akraba tarafından öldürüldü. Kadınlar en çok aile içinde öldürülürken, veriler bu kadar açıkken kadını aile içinde korumak yerine aile odaklı politikalar üretiliyor. Aile kavramı kutsallaştırılıyor. Bu yıl verilerimize baktığımızda görüyoruz ki kadın cinayetleri sadece kadınları değil, çocukları da hedef aldı. 2024’te 19 kız çocuğu babaları tarafından bunlardan 9’u ise anneleriyle birlikte öldürüldü… Kadın cinayetlerini durdurmanın anahtarı 6284! Fakat kanunu uygulaması gereken görevli makamlar görevlerini yerine getirmiyor. Savcılıklara başvuran ve koruma talep eden kadınların hayatlarını kaybetmesi, sistemin yetersizliklerini bir kez daha gözler önüne serdi. 2024 yılında 20 kadının öldürüldüğü anda koruma kararı vardı. Bu kadınlar koruma kararına rağmen öldürüldü. Koruma kararlarını uygulamayanlar bu cinayetlerin ortağıdır. Bu gidişatı değiştirmek mücadelemizle mümkün” bilgisi paylaşıldı.
Raporda dikkat çeken diğer detaylar ise şöyle: “Serpil Erfındık davasında kadın mücadelesiyle Türkiye'de ilk kez bir kadın cinayetinde devleti sorumlu tutan Anayasa Mahkemesi kararı çıktı. Hülya Şevvalcı’yı korumayan Bakanlığa manevi tazminat cezası verildi. Biz kadınlar nasıl bu kararları aldırdıysak, adliyelerde, meydanlarda her kadının yanında olduysak 6284’ü etkin şekilde uygulatacak da bizleriz. Bu sebeple 6284 seferberliği başlattık. 6284’ü uygulatacağız, kadın cinayetlerini durduracağız… 2024’e yerel seçimlerle başlamıştık. Yerel seçim sürecinde sığınma evlerinin kadınlar için hayati olduğu belirtildi. Belediye Kanunu’na göre sığınma evi açma zorunluluğuna dikkat çekildi. Ancak seçimlerden aylar geçmesine rağmen hiçbir belediye sığınma evlerini artırma girişiminde bulunmadı. Siyasi iktidar, belediyelerin çocuk bakımını destekleyen projelerini bile engellemeye çalıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) birçok ilçede hizmet veren kreşlerini kapatma girişiminde bulunuldu. Çocuk bakım desteği kadınları güçlendirir ve istihdama katılımını sağlar. Ancak kadınların eve hapsedilmesi hedefleniyor.”
YAŞAM HAKKINI HİÇE SAYAN…Sağlık alanında da skandalların yaşandığını vurgulayan platform rapora şunları ekledi: “Ordu'da tıp yemin töreninde cinsel yönelime dair ifadelerin çıkarılması ve hormon ilaçlarına erişimde yaşanan zorluklar, kadın sağlığına erişimde büyük engeller yarattı. Hak temelli bir sağlık sistemi yerine, kadınların temel ihtiyaçları için dahi talepte bulunmak zorunda kaldıkları bir yapı oluşturuldu. Sigorta dolandırıcılığı nedeniyle birçok bebek hastanelerde ölüme terk edildi. 2024'te sokak hayvanlarına yönelik çıkarılan ‘katliam yasası’, bu ülkede hiçbir canlının değerinin olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Sahipsiz hayvanların yaşam hakkını hiçe sayan bu düzenleme, sadece hayvan hakları savunucularını değil, toplum vicdanını derinden yaraladı. 2024 yılında mücadelemiz ve dayanışmamız güçlenerek devam etti. Birçok kadına ulaştık ve onların sesi olmaya devam ettik, birbirimize güç olduk. Uzun yıllardır devam eden soyadı mücadelemizi kazandık. 2024'te Anayasa Mahkemesi, evlenen kadının kocasının soyadını almasını zorunlu kılan Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesini iptal etti. Bu karar ile kadınlar evlendikten sonra kendi soyadlarını tek başına kullanma hakkına sahip oldu. Ancak, uygulamada yaşanabilecek olası sorunların önüne geçmek için yeni yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.”
2024 yılında öldürülen 394 kadının 166’sı evli olduğu erkek, 45’i birlikte olduğu erkek, 31’i babası, 30’u eskiden evli olduğu erkek, 29’u tanıdığı biri, 25’i akrabası, 23’ü eskiden birlikte olduğu erkek, 22’si oğlu, 7’si kardeşi, 7’si tanımadığı biri tarafından öldürüldü. 9 kadının öldürüldüğü kişiyle yakınlığı tespit edilemedi. Bu yıl 280 kadın aile içindeki erkek tarafından öldürüldü.
KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜKadınların 226’sı evinde, 76’sı sokakta, 13’ü ıssız bir yerde, 13’ü kamusal alanda, 13’ü arabada, 10’u işyerinde, 6’sı su ve kenarında, 5’i arazide, 4’ü otelde, 3’ü eğlence mekanında, 5’i bunlar dışında bir yerde öldürüldü. 20 kadının öldürüldüğü yer tespit edilemedi. Bu yıl öldürülen kadınların yüzde 57’si evlerinde öldürüldü.