Kadın örgütlerinden ceza indirimleri tepkisi

Kadın örgütleri, suçluların cezalandırılmamasının, kısa sürelerde serbest bırakılmasının ve cezalara cinsiyetçi indirimler uygulanmasının failleri cesaretlendirdiğini aktardı

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2024 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 11:20

“Suçlular sokaklarda geziyor. Kadınlar ölüyor. Kadınları öldürenler cezasız kalıyor” başlıklı bir açıklama yayımlayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2024 yılında öldürülen 31 kadının failinin daha önce de adli sicil kaydına sahip olduğunu kaydetti.  

Yapılan açıklamada, “Eylül ayında görevi başındayken öldürülen polis Şeyda Yılmaz’ın failinin 26 farklı suç kaydı olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, failin daha önce şiddet uyguladığı annesinin defalarca karakola şikayette bulunduğu belirlenmiştir. Verilerimize göre, 2024 yılında öldürülen 31 kadının faili de daha önce adli sicil kaydına sahipti” denildi.

6284’Ü UYGULATACAĞIZ

Devamında, “Suçluların cezalandırılmaması, kısa sürelerde serbest bırakılması ve cezalara cinsiyetçi indirimler uygulanması failleri cesaretlendiriyor. Aynı şekilde Ankara’da boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından öldürülen Döne Bozdemir’in failinin elektronik kelepçesi ve uzaklaştırma kararı vardı. Hatta tedbiri ihlal ettiği için 3 günlük zorlama hapis cezası verilmişti. İzmir’de Berrin Yılmaz’ı öldüren failin ise hem çeşitli suç kayıtları vardı hem de hakkında arama kararı vardı. Tüm bunların yanında Sinem T. kendisini bıçaklayan faile çocuklarını göstermediği için cezaevine girdi. Fail ise Sinem’i bıçakladığı için 9 ay ceza almıştı. Sinem çocuklarını korumak isterken cezaevine girdi. Bu durum adaletin nasıl tersine işlediğini gözler önüne seriyor. Kadınlara karşı suç işleyenler caydırıcı cezalar almalı, kadınları koruma mekanizmaları etkin bir şekilde yürütülmeli. Cezasızlık politikası ve yetkililerin görevlerini ihmal etmesi, var olan mekanizmaların uygulanmaması failleri cesaretlendiriyor. 6284’ü uygulatacağız, kadın cinayetlerini durduracağız” bilgisi paylaşıldı.

BİZ KADIN MECLİSLERİ BURADAYIZ!

Son olarak ise, “Küçük yaşta zorla evlendirilen ve uzun yıllar cinsel istismara maruz kalan H.K.G.’nin davasında karar açıklandı. Fail Kadir İstekli’ye ‘çocuğa karşı cinsel istismar’ ve ‘zincirleme şekilde cinsel istismar’ suçlarından 36 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel’e ‘cinsel istismar suçuna iştirak’ ve ‘ebeveynlik görevini ihmal’ suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesine ilişkin soruşturma sürüyor. Cinayetle ilgili olarak 12 kişi tutuklandı. Ancak fail hala bulunamadı. Ailede geçmiş yıllarda birçok şüpheli kadın ölümleri olduğu ortaya çıktı. Etkin soruşturma yürütülsün. Narin’in ve ailesindeki diğer öldürülen kadınların failleri bulunsun. Öldürülen her kız çocuğu ve kadın için biz Kadın Meclisleri buradayız!” mesajı verildi.