Kasapoğlu’ndan Büyükşehir’e ‘Karşıyaka’ resti: Biz yaparız! Gölge etmeyin

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, 2017 yılında temelleri atılan ve yerel yönetimler ve merkezi iktidar arasında ‘yılan hikayesine’ dönen Karşıyaka Stadı’na ilişkin rest çekerek “Karşıyaka Stadını da yaparız. Yeter ki gölge etmesinler” dedi

Haber Giriş Tarihi: 24.07.55283 22:23
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.55283 22:23
ilksesgazetesi.com

TENZİLE AŞÇI

Gençlik ve Spor Bakanı ve AK Parti İzmir 1. Bölge 1. Sıra Milletvekili Adayı Mehmet Kasapoğlu, düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplantıda, AK Parti İzmir İl Bakan Yardımcısı ve Yürütme Kurulu üyesi Dilaver Kişili ve AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Enes Efendioğlu da Bakan Kasapoğlu’na eşlik etti.

Sporda son yıllarda Türkiye’deki atılım ve başarılara değinen Bakan Kasapoğlu, “sürdürülebilirlik” vurgusu yaptı. Spordaki başarıların gölgede kalması noktasında sitemde de bulunan Kasapoğlu, İzmir’in sporsal gelişimine de üstü kapalı olarak eleştiride bulundu. Kasapoğlu ayrıca, temeli 2017 yılında atılan ancak ‘yapım işi’ noktasında yerel yönetim ve merkezi iktidar arasında mekik dokunan ve hala inşa edilemeyen Karşıyaka Stadı konusunda da yapım işini üstlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ‘gölge etmeyin’ ifadeleriyle yüklendi.

DÜNYAYA ÖRNEK BİR UYGULAMA

Bakanlığın gençlerle ola ilişkisine değinerek konuşmasına başlayan Kasapoğlu, dünyada ilk olan bir uygulamaya değinerek “Türkiye genç bir ülke. Avrupa’nın en genç ülkesi. Sadece istatistiklerle değil aynı zamanda gençliğin dinamizmi ve taşıdığı özelliklerle Türkiye özel bir genç nüfusa sahip. Bakanlığa başladığım andan itibaren özellikle gençlerimizi süreçlere katma noktasında önemli çalışmalara imza attık.. Katılımcı modelimizle güzel başlangıçlar yaptık. O nedenle gençlerimize yönelik birtakım tanımlamalar, hiçbir şekilde gençlerimize uymuyor, gençlerimiz bu kalıplara sımayacak kadar özgür karakterde. Geçlerimizin hem bugün hem de yarınlar için inançla var olduklarını görüyoruz. Bakanlık olarak iki ana alanımız var. Gençler ve spor. Gençlere yönelik ortaya koyduğumuz işler var. Yurtlar… Gençlik merkezleri, gençlik kampları, gençlik proje destekleri… Spor anlamında semt ve kent merkezleri, spora yönelik adımlar, teşvikler ve projeler var. Tüm bunların çatısında grup kültürünü inşa ettik. Bakanlık olarak 2011 yılında kurulduk.  Kurum kültürü noktasında devasa adımlar attık. Ben kurum kültürünün bu sürecin önemli çıktılarından olduğunu ifade etmek istiyorum. Gençlik diyoruz. Gençlikte aktif bir katılım süreci var, çok dinamik bir sistem aramızdaki. Gençler, bakanlığımız sizin bakanlığınız. Bakanlığın sahibi gençler. Gençlerle aramızda hiçbir sınır yok. 2 yıldır bakanlığımızın bütçe kalemlerini gençlerle birlikte hazırlıyoruz. Bu, dünyada örnek bir uygulama. Bu modeli İzmir’de daha güçlü bir şekilde İzmirli gençlerle birlikte inşa edeceğiz, güçlendireceğiz. Benim bahsettiğim arkamızda dev gibi duran çalışmalardır” dedi.

1 YILDA 6 BİN 127 MADALYA

Spor alanındaki başarılara ilişkin de bilgi veren Kasapoğlu, spor konusunda ciddi ivme yakalandığının altını çizerek, “Spor ve spordaki başarılar. Gün geçmiyor ki sporda bir başarı yaşamayalım. Jimnastik… İzmir, bu branşta Türkiye’ye en çok katkı sağlayan branş. Geçtiğimiz günlerde Jimnastik Avrupa Şampiyonasına ev sahipliği yaptık ve erkek jimnastikte Avrupa ikincisi madalyamız oldu. Kız sporcularımız finallerde boy gösterdiler. Halter… Spor tarihimizin en büyük başarılarından birine imza attığımız branşlardan biri. Halterde bir düşme trendi vardı ama oradaki gerekli çalışmalarla bunun meyvelerini de almaya başladık. Kadınlar basketbolu. Euro Lig’de finali oynamadık. Finaldeki 2 takım da Türk takımıydı. Voleybol, özellikle kadın voleyboldaki performans ortada. Bunlar sıradanlaşıyor ama yakın bir geçmişte bunların hayal dahi edilemeyeceğini biliyoruz. Son 4 ayda sporcularımız 340 altın, 380 gümüş, 320 bronz madalya kazandılar. 2022 yılında ise sporcularımız 50 branşta toplamda 6 bin 127 madalya kazandı. Gelinen nokta ufkun potansiyelinin ne kadar güçlü olduğunu bize gösteriyor” diye konuştu.

BİR SİTEMİM VAR

Ülkenin spor gündemine ilişkin sitemde de bulunan Bakan Kasapoğlu, “Bu ülke bu başarıları kazandı, daha büyük başarılara da yürüyor. Aynı zamanda bir sitemim var. Bu ülke bir hayale sahipti. Bu ülkenin yıllar boyu hiç sporcu dahi gönderemediği müsabakalar oldu. Artık bunların hepsi geride kaldı. Türkiye artık temsilci gönderemediği branşlarda zirveye oynuyor. Dalga dalga yayılan bu başarılar hak ettiği gündemi yakalıyor mu? Bu başarılar hangi ülkede yaşanırsa yaşansın ana gündem maddesi olur. Gazetelere, televizyonlara, sosyal medyalara bakıyorum. Spor hakkında kısır tartışmalar. İçeriklerin neredeyse tamamı futbol. Bu gayet doğaldır. Ama ben bu ülkenin spor tarihine altın harflerle geçen spor devriminin bu ülkede daha fazla konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Bunları konuşalım. Daha fazla genci daha fazla başarıyı konuşalım. Gençlerimiz de buradan birer teşvik görsünler ve onları özendirelim” ifadelerini kullandı.

SPOR MU EĞİTİM Mİ İKİLEMİNİ ORTADAN KALDIRDIK

Sürdürülebilir sporda eğitim ve spor hayatı iklimine de değinen Bakan Kasapoğlu, “Sporda başarı ve sürüdürülebilirlik diyoruz. Tesis ve altyapıda bunun en önemli bileşenlerinden biri. Gençlerimizin teşvik edilmesi dedik. Onların özel olarak çalıştırılması lazım o ayrı bir konu ama daha da önemlisi her gencin hayatında en azından bir spor dalıyla ilgilenmesi gerekiyor. Biz hayal satmıyoruz, sonuç diyoruz. Eğitim ve spor birbirinden ayrılamaz iki konu. Biz bunları birbirine entegre ettik. Birbirinin yerine koymak yok, birlikte var ettik. Bu ülkede hep spor mu eğitim mi tartışması vardı. Gençlerimiz eğitim için sporu bırakıyordu. Biz bu ikilemi ortadan kaldırdık. Artık başarılı birçok sporcumuz üniversitelerden tam burs alıyor. Biz tüm tesislerimizi eser olarak nitelendiriyoruz. Çünkü hep bir vizyonun ve hayalin ürünüdür. Bizim hayalimiz, Türkiye’nin sporda önde gelen ülkelerden biri olması. Tüm alanlarda olduğu gibi sporda da öncü olan, çıtayı ortaya koyan ülke olmak. O nedenle biz tesislerimizi sadece bir saha ya da stat olarak görmüyoruz. Onların temelinde birer hayal var. O nedenle ben tesislerimizin her birine eser diyorum. O eserler sadece bugünlerimizi değil, yarınlarımızı da aydınlatacak eserler. Dünyada tesis anlamında bir temel ortaya koymadan sportif gelişme ortaya koymuş bir ülke yoktur” dedi.

İZMİR’İ GÜÇLENDİRİP DAHA YUKARI TAŞIYACAĞIZ

İzmir özelinde de değerlendirmelerde bulunan Kasapoğlu, şunları söyledi: “Birileri gençleri bir araç olarak görüyorlar ama biz özne olarak görüyoruz. O yüzden gençlerimizin siyasete katılım yaşını da 18’e çektik. O yüzden 18 yaşındaki bir arkadaşımız İzmir’de benimle aynı listeden aday. 21 yıllık süreçte AK Parti siyasetiyle biz ‘yakın ışıkları Türkiye kazansın’ dedik. Durağan yönetim anlayışını hizmet siyasetimizle aydınlattık. Hem Gençlik ve Spor Bakanı hem de İzmir milletvekili adayı olarak karşınızdayım. İzmir, ülkemizin göz bebeği. Her anlamda marka. Biz bu markayı güçlendireceğiz ve daha yukarılara taşıyacağız. İzmir’de spor… 2022 yılında İzmir’de yaklaşık 80 civarı olan spor tesisi bugün 300’e yaklaşmış vaziyette. Yurt kapasitesi 8 binlerden 30 binlere yaklaştı. İzmir’de hiçbir gençlik merkezi yoktu. Şu an da 13 tane var. İzmir’de Alsancak ve Göztepe statlarımız… Türkiye, böylesine bir tesis envanteri, çeşitlilik ve kalitede dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri. Ben bu süreçte İzmir’de sokaklardayım. İzmir’in gençlerine teveccühünden çok mutluyum. İnşallah önümüzdeki günlerde İzmir’de sporda ve gençlikte yeni çalışmalarımız olacak. İzmir’de harıl harıl üreten bir anlayışla sizlerle birlikte olacağız. Durmak ve var olan kazanımları kaybetme lüksümüz yok.”

ATATÜRK STADI’NIN AKIBETİ NE OLACAK?

Uzun süredir atıl durumda duran Atatürk Stadı’nın akıbetine ilişkin bilgi veren Bakan Kasapoğlu, “Atatürk Stadı altyapısıyla 17 farklı branşa hizmet ediyor. Sürekli aktif bir alan. Bizim Türkiye’yle ilgili genel bir envanter çalışmamız var. Atatürk stadı o çalışmanın içerisinde. Çalışmaların sonucunda oradan bir aksiyon alacağız” diye konuştu.

BİRİLERİ ARTIK ENGEL OLMASIN

İzmir’in yerel yönetimler ve merkezi iktidar arasında ‘yılan hikayesine’ dönen Karşıyaka Stadı’na ilişkin de konuşan Kasapoğlu, şunları söyledi; “Biz 40’tan fazla stat yaptık. 20 yılda böylesine modern bir altyapıyı kamuoyunun emrine sunmuş ikinci bir ülke yok. Karşıyaka stadı hepsinden önce başladı. Maalesef belediyeler dahil olmak üzere engellerle karşılaştı. İzmir’de 3 stat temeli aynı anda atıldı. Ama ne hikmetse ‘yapma, inşa etme’ anlayışı var. Ama biz talep neyse bugüne kadar adımlarımızı attık. Son süreçte Büyükşehir ile bir protokol imzaladık. Biz yapacağız dediler ama 3 yıldır adım atılmadı. Biz 20 yıldır büyük adımlar attık. Gerekirse Karşıyaka Stadını da yaparız. Ama birileri artık engel olmasın. Bu süreçleri istismar araç olarak görmekten vazgeçmesi lazım. Yeter ki gölge etmesinler. Hepsinden önce başlayan bir süreci durduranlar, bunun müsebbibi olanlardır.”

SAMİMİ VE GÜÇLÜ BİR İRTABAT VAR

Milletvekili adayı olarak sokaklardaki tutumu da değerlendiren Kasapoğlu, “İzmirlilerin enerjisine müteşekkirim. Biz hep zaten halkımızla iç içeyiz. Türkiye’nin net yerinde halkımızla irtibat halindeyiz. Samimi ve güçlü bir irtibat var. Samimi bir anlayış var. İzmir’de de bu diyaloğun en iyi şekilde olması bizi mutlu ediyor. Dün Kemalpaşa’daydık. Öncesinde Konak Meydanı'ndaydık. İnciraltı, Torbalı… İzmir’in sokakları diyorum. İzmirlilere her an bir sokakta, parkta, pazarda, camide, kafede karşınıza çıkabilirim dedim ve sokaklardayım” diye konuştu.

BAZILARI DEMORALİZE ETMEYE ÇALIŞTI AMA...

Geçtiğimiz yıllarda ‘barınma kriziyle’ gündeme gelen yurtlara ilişkin de konuşan Kasapoğlu, “Yurt dedik… bir ara birileri istismar etmeye kalktı ya! Hepimiz üniversitede okuduk. Yurtlarda kalanlar, kalamayanlar, başvurup giremeyenler oldu. 2002 yılında 180 bin civarında yurt yatağı vardı. 2023 yılında 850 bin yurt yatağımız var. Her biri birbirinden konforlu. İzmir’de başvuran her öğrenciniz yurtlara alındı. İlerleyen dönemlerde bu sayıyı, konforu ve standardı yükseltmenin peşinde olacağız. Asla durağanı kabul etmeyen bir ekosistem. Biz de duraksamadan, durmadan, demoralize olmadan… Bu süreçlerde bizi demoralize etmeye çalışanlar, algı yaratmaya çalışanlar oldu. Ama biz demoralize olmadan yolumuza baktık” ifadelerini kullandı.