KEDİ Otizm'den otizmli çocuklara yönelik şiddet ve istismara karşı destek çağrısı

KEDİ Otizm Derneği, otizmli çocuklara yönelik şiddet ve istismara karşı bir basın açıklaması yayımladı

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2024 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2024 17:15

KEDİ Otizm Derneği,  İzmir’de bir dernekte ücretli öğretmen olarak görev yapan U.E’nin bir çocuğa cinsel istismara bulunduğu iddiasıyla açılan davanın hala bir sonuca bağlanmamış olmasına tepki göstererek bir basın açıklaması yayınlayarak, destek çağrısında bulunuldu.

KEDİ Otizm Derneği'nin yayınladığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

İzmir’de bir dernekte ücretli öğretmen olarak otizmli çocuklara müzik dersi veren U.E.’nin bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla açılan ve 2020 yılının Kasım ayında sanığın 30 yıl hapse mahkum edilmesiyle sonuçlanan dava, Gazeteci İsmail Saymaz tarafından yazılan bir haber ile kamuoyu tarafından öğrenildi. 

Sanığın mahkûmiyet kararı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozuldu ve dava, İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde, 27 Ocak 2023 tarihinden itibaren, yeniden görülmeye başlandı.

17 Temmuz 2024 tarihinde yapılan 7’nci celsede, savcı mütalaasının hazır olduğunu belirtmiş ve bir önceki kararda olduğu gibi; sanığın nitelikli cinsel istismar suçundan cezalandırılmasını ve öğretmen olması nedeniyle cezanın artırılmasını talep etmiş, sanık avukatının mütalaaya ilişkin savunma yapmak içine süre istemesi üzerine duruşma, 9 Ekim 2024 tarihine ertelenmiştir.

Engellilerin Haklarına Erişim Platformu üyelerinden KEDİ Otizm (Kabul, Eşitlik, Dahil olma, İstihdam) Derneğinin Başkanı Serap DİKMEN AHMETOĞLU, 2022 Kasım ayında kurulan Dernekleri ile yeniden görülmeye başlanan dava celselerine, hem çocuk ve anneye manevi olarak destek olmak hem de olay üzerinde yapılan spekülasyonların gerçeğini öğrenmek için izleyici olarak katıldıklarını ifade ediyor.

Bakım kurumlarında, okullarda, özel eğitim sınıflarında, özel eğitim kurumlarında engelli çocuklarımıza yönelik şiddetin, işkencenin, istismarın; kısacası her türlü kötü muamelenin gittikçe arttığını görüyoruz. Faillere hiçbir caydırıcı ceza verilmediğini ve faillerin, adeta cezasızlıkla ödüllendirildiklerine şahit oluyoruz.

Zihinsel yetersizliği olan, otizmli olan ya da psiko-sosyal engelli çocuklar hatta yetişkinler, çoğunlukla, maruz kaldıkları kötü muameleleri ifade edemedikleri gibi, cinsel istismar durumlarında olayın vahametini anlamamış olabiliyor.

Okullarda sınıflara ve açık alanlara kamera sisteminin konulması için yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasını talep ederken; KEDİ Otizm Derneğinin, Milli Eğitim Bakanlığının, sınıflara kamera sistemi takılmasını kabul etmemesi üzerine, İnegöl Otizm Derneği ile birlikte MEB Özel Öğretim Kurumları ve Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliklerinde yer alan ilgili maddelerde yürütmenin durdurulması ve yargılama sonucu iptal edilmesi istemiyle Danıştay 8. Dairesi’nde açtığı davayı desteklediğimizi,

Küçük A.’ya yönelik işlenen cinsel istismar davasının görüleceği 9 Ekim 2024 günü, geniş katılımla A.’nın ve anne P.’nin yanında olacağımızı, duruşma sonucunda adaletin yerini bulacağını beklediğimizi, aksi halde adalet sağlanıncaya dek mücadelede kararlı olduğumuzu; tüm sorumlulara, basına ve kamuoyuna bildiririz.

Tarih 9 Ekim 2024

Saat 13:30

Yer 12. Ağır Ceza Mahkemesi

​​​Engellilerin Haklarına Erişim Platformu