NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Et piyasası; artan üretim maliyetleri ve anaç hayvanların kesimiyle yaşadığı sıkıntılı sürecin yavaş yavaş sonuna gelmeye başladı. Özellikle 2022 yılında çok sayıda anaç hayvanın kesildiğini belirten İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Üyesi Bülent Arman, Et ve Süt Kurumunun (ESK) Ramazan ayının yaklaşmasıyla et ithalatı hazırlığında olduğunu belirterek, ülke genelinde oluşan anaç hayvan eksikliğini tamamlamak için ithalat yapılmasının doğru olacağını söyledi.
ET PİYASASI NORMALLEŞİYOR!
Şu anki et piyasasında hem et üreticisinin hem de besicinin kazandığını ifade eden Bülent Arman, et piyasasının normalleştiğini söyledi. Arman, “Süt fiyatlarının artmasıyla inek kesimleri durdu. Bu bizim için sevindirici bir gelişme, çünkü inekler büyükbaş hayvancılığının geleceği açısından çok önemli. Keşke bu fiyatlar daha önce artırılsaydı. Böylece anaç hayvanların kesimi daha erken dururdu. Ancak buna rağmen piyasamız normalleşiyor. Fiyatlarımız normal. Tabi et fiyatlarının biraz daha artması, piyasayı rahatsız eder. Yani şu anki fiyatlarla süt üreticisi de besici de para kazanıyor. Zira, et fiyatları kısa zamanda hızlı yükseldi. Bu gibi durumlarda elinde yetişmiş malı olan üretici de fiyatlar yükseldiği için malını kestirmeye yanaşmıyor. Yani üreticimiz fiyatlar daha da artacak kanısıyla, malını piyasaya sürmüyor. Bu durumda et üreticisi mal arıyor. Dolayısıyla piyasalar biraz etkileniyor. Tüm bunlara rağmen piyasanın bu süreci regüle edeceğini düşünüyorum” dedi.
2022’DE ÇOK FAZLA İNEK KESİLDİ
2022’de çok sayıda anaç hayvanın kesildiğini belirten Arman, oluşan bu boşluğu ithalatla giderilmesi gerektiğinin altını çizdi. Arman sözlerine şu şekilde devam etti: “2022 yılında gerçekten çok fazla inek kesildi. Bu da doğumları olumsuz etkiledi. Çok fazla hayvanın kesilmesi büyükbaş hayvancılığının geleceği için iyi değildi. Şu anda bence yapılması gereken besilik dananın ithalata sürekli açık olması… Hangi ülkeden bulunursa oradan besilik hayvanı getirmemiz lazım. İçerdeki dengeyi sağlayabilmemiz için, bu şart.”
ESK’NIN İTHALAT ÇALIŞMASI VAR AMA…
ESK’nın et ithalatı ile ilgili çalışması olduğu yönünde duyum aldıklarını da ifade eden Arman, bunun geçici tedbir olmasını temenni ettiklerini söyledi. Arman, “ESK’nın et ile ilgili çalışmaları var. Özellikle Ramazan ayı yaklaşırken piyasanın daha normalleşmesi açısından ithalata sıcak baktıklarını duyuyoruz. Bunu geçici bir tedbir olarak düşünmek lazım, sürekli olmamalı. Ama yukarıda da belirttiğim gibi besilik dananın ithalatının açık olması lazım. Bu dönemde besilik dananın memlekete girmesi önemli. Kısacası et piyasası dediğim gibi şu anda et üreticisini de besiciyi de memnun ediyor. Bundan sonra herhalde daha normal seyretmeye devam edecektir. Ama ekonomik olarak ülkemizde her an her gelişme olabilir. Her şey neticede dövize bağlı. Çünkü birtakım hammaddeleri bu döviz kuru üzerinden ithal ediyoruz. Bu da tabi maliyetleri etkileyen bir unsur” şeklinde konuştu.