Kırsal yoksulluk bitmediği gibi derinleşerek devam ediyor!

Tüm çocuk işçi ölümlerinin yüzde 36’sının tarım alanında meydana geldiğini kaydeden İSİG Meclisi, ‘kırsal yoksulluk’ kavramını gündeme getirdi

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2024 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 14:10

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin yayımladığı son verilere göre; Son bir yılda tarım sektöründe 24 çocuk, sanayi sektöründe 17 çocuk, inşaat sektöründe 13 çocuk ve hizmet sektöründe 12 çocuk çalışırken hayatını kaybetti.

Oransal olarak bakıldığında tüm çocuk işçi ölümlerinin yüzde 36’sının tarım alanında meydana geldiği gözlemleniyor. Dolayısıyla ‘kırsal yoksulluk’ kavramını öne çıkaran İSİG Meclisi, “Kırsal yoksulluk bitmediği gibi derinleşerek devam ediyor” dedi.

ÇOCUK İŞÇİLER ARTIK HER YERDE…

İSİG Meclisi’nin açıklaması şöyle:

“Kırsal yoksulluğun devam etmesine rağmen çocuk işçi ölümlerinin kentlere kaymasının bazı nedenleri var. Zira kırsal yoksulluk bitmediği gibi derinleşerek devam ediyor. Ne var ki, kentsel yoksulluğun derinleşmesi, özellikle MESEM’de gördüğümüz üzere bizzat devlet politikalarıyla kitleselleştirilen çocuk işçilik ve tüm Anadolu kentlerinde yoğunlaşan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) gerçekliği artık çocuk işçi ölümlerini kent merkezlerine ve çeperlerine taşımış durumda. Tarım işçisi çocuklar tamamen sosyal hayattan dışlandığı ve yerleşim merkezleri dışında hem yaşadıkları hem çalıştıkları alanda çevrelendiklerinden ötürü ölümleri devlet ve sermaye tarafından ‘görünmez’ kılınıyordu. Oysa çocuk işçiler artık her yerde, kentlerin merkezinde, AVM’lerde, sokakta, şantiyelerde, sanayide ve OSB’lerde. Her ailede veya sülalede bir çocuk çalışıyor, her sokakta tanıdık bir çalışan çocuk var. Üretimden gelen bu gerçeklik çocuk işçiliği ‘görünür’ kılıyor ancak çocuk işçilik; eğitim, öğrenim, yetişecek eleman argümanlarıyla “meşrulaştırılmaya çalışılıyor” ve ölümler maskeleniyor.”