Kızamık 'ciddi' boyutlara ulaşıyor

Kızamığın tehlikeli boyutlara gelebileceğini belirten Torun, "Yeterli önlemler alınmaz ise; kızamık ölümcül olabilen bir hastalık" dedi

Haber Giriş Tarihi: 22.04.55434 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.55434 17:03
ilksesgazetesi.com

KEMAL ÖZKURT - ÖZEL HABER

Kovid pandemisi sürecinde başlayan aşı karşıtlığı, aşı reddi ve denetimsiz göçmenler,  kızamık salgınının son günlerde artmasına sebep oldu. Kızamığın özellikle çocuklarda görülmesi ise ebeveynleri endişelendiriyor. Kızamık hastalığı, bulaşma ve korunma yolları konusunda bilgiler veren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Torun, aşı reddi hareketinde kendi meslektaşlarının da bulunmasından dolayı rahatsızlık duyduğunu ve özellikle ilerleyen süreçlerde ölümcül olabilen kızamık hastalığı için mutlaka aşı yaptırması gerektiğini dile getirdi.

YETERLİ ÖNLEMLER ALINMAZSA ÖLÜME SEBEP OLABİLİR

Aşıların sadece aşılanan kişiyi değil, bulaşıcı hastalıkların topluma yayılmasını engellediğini ve tüm toplumu koruduğunu söyleyen Torun, "Kızamık virüsü çok bulaşıcı olan bir hastalıktır. Aşılanmamış topluluklarda 2 - 3 yılda bir salgın yayılır. Bunun yanı sıra kendi çocuklarımız aşılanmazken, aşısız yabancı çocukların da ülkemize gelmesi çok büyük sorun teşkil ediyor. Kızamık basite indirgenen bir hastalık olarak gözüküyor şu anda ama yeterli önlemleri almazsak ölümcül bir hastalık haline gelebilir. Kızamık ilerleyen süreçlerinde zatürre, menenjit, orta kulak iltihabı gibi ciddi sorunlara sebep oluyor. Bu yüzden mutlaka aşı programları kapsamında, aşımızı yaptırarak kendimizi ve çocuklarımız bu ciddi hastalığa karşı korumuş oluruz" diye konuştu.

"AŞI REDDİ KAYBOLAN HASTALIKLARIN GERİ GELMESİNE SEBEP OLDU"

 Çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de aşılamanın önemine vurgu yapan Tosun, "Bugün maalesef aşı reddi ve olumsuz bilgilendirme yüzünden kızamık başta olmak üzere kökü kazınan birçok enfeksiyon hastalığının toplumu tekrar tehdit etmeye başladı. İnsan yaşamını tehdit edebilecek ciddi sonuçlar doğurabilen hastalıklardan korunmada bağışıklamanın önemi gün geçtikçe daha da artmıştır. Bu bulaşıcı hastalıklarının başında da kızamık geliyor. Aşı reddi gruplarıyla birlikte aşı konusunda kamuoyunda oluşabilecek tereddütleri zamanında sağlıklı bilgiler vererek gidermenin toplum sağlığı açısından çok önemlidir" ifadelerini kullandı.

TOPLUMUN EN AZ YÜZDE 95'İ AŞILANMALI

Kızamığın ölüm hızının ciddi boyutlara ulaşabileceğine vurgu yapan Torun, "Kızamık virüsünün tek rezervuarının insan olduğu için  etkili ve güvenli aşısının bulunması nedeniyle tamamen ortadan kalkabilir. Virüsünün dolaşımının durdurulabilmesi için toplumun yüzde 92-95'inin kızamık içeren bir aşı ile aşılanması gerekir. Kızamık virüsü bulaştığı andan itibaren, ölüm oranı gelişmiş ülkelerde yüzde 0.05-0.1 arasında, gelişmemiş ülkelerde yüzde 7.4 ile 10 arasındayken, mülteci kampları gibi özel topluluklarda ise yüzde 32'lere kadar çıkabiliyor" diye belirtti.

KIZAMIK VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ

Kızamık virüsünün yayılma süreci ve belirtileri hakkında bilgiler veren Torun, "Virus konjonktiva veya solunum mukozasından vücuda girer ve giriş yerinde çoğalarak bölgesel lenf bezlerine bulaşır. Kan dolaşımı ile organ ve dokularına giden virüs burada çoğaldıktan sonra ikinci kez kana karışır ve bu evrede kuluçka dönemi  belirtileri başlar. Daha sonra ise ateş, halsizlik, iştahsızlık, gözde yanma, batma, sulanma, burun akıntısı ve kuru öksürük gibi belirtiler görülebilir" dedi.