KKTC'de 2 yeni canlı türü keşfedildi: Rauf Denktaş'ın adı verildi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, sucul habitatlarda yaşayan 2 yeni ostrakod (mikroskobik kabuklu hayvan) türü keşfetti.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2024 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2024 14:53

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) keşfedilen 2 yeni canlı türünden birine KKTC'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş'ın ismini koydu.

Külköylüoğlu, 2022’de yüksek lisans öğrencisi Ahmet Özdilek'in teziyle ilgili arazi çalışması gerçekleştirmek için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne giderek, burada bilimsel yöntemlerle 80'den fazla sucul ortamdan örnekler aldı.

Örnekler üzerinde yürütülen çalışmalar, literatür taramaları ve karşılaştırmaların sonunda 2 yeni ostrakod (omurgasız ve mikroskobik kabuklu hayvan) türü keşfedildi.

"Eucypris lefkosaensis" ve "Eucypris denktasi" isimleriyle bilim literatüre giren türlerden birine KKTC'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş'ın ismi koyuldu.

Külköylüoğlu'nun çalışması, eylül ayında hayvan sınıflandırılması üzerine bilimsel yayın yapan uluslararası "Zootaxa" dergisinde yayımlandı.

TARİH HEP YAZACAK

Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, bilim dünyasına 2 yeni tür kazandırmaktan ve birine Rauf Denktaş'ın adını vermekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.

KKTC'deki saha araştırmaları kapsamında 80 su kaynağını dolaştıklarını anlatan Külköylüoğlu, "Buradan aldığımız verileri bilimsel yöntemlerle örnekleyerek topladık. Bu 2 türü Lefkoşa'da bulduk." şeklinde konuştu.

Külköylüoğlu, 2 yeni türün en belirgin özelliklerinin kabuk yapılarındaki farklılık olduğunu belirtirken, "Bunların boyu 0,7 ile 0,6 milimetre arasında. Yani bir milimetre bile değil. Bu hayvanların kabuklarını geliştirdiğimiz iğnelerle ayırıyoruz. İçindeki yumuşak yapıyı çıkarıp laktofenol denilen özel bir solüsyona koyuyoruz. Ondan sonra da tür teşhisi yapıyoruz." dedi.

Türlerden birine KKTC'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş'ın adını vermekten onur duyduklarını ifade eden Külköylüoğlu, "Sayın Denktaş, sadece Kuzey Kıbrıs için değil, Türkiye Cumhuriyeti ve dünya için de çok önemli bir fikir ve mücadele insanıdır. Rauf Denktaş unutulmaz bir insan, tarih hep yazacak. Bu şekilde bilimsel camiada da isminin geçmesi bizi mutlu etti." açıklamasında bulundu.

Külköylüoğlu, diğer türün de bulunduğu bölgeyle isimlendirildiğini anlatarak, "Böylece Lefkoşa şehrinin de bilim camiasında ilk kez adı bir türe verilmiş oluyor." diyerek sözlerini sonlandırdı.