KOBİ'lerin Dijital Geleceği İzmir'de şekilleniyor

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Özgener, Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "Türkiye'yi dijital dönüşüm ekonomisinin tüketicisi değil, üreticisi konumuna dönüştürmek için hep birlikte çalışmamız gerektiğine inanıyoruz" dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.05.55839 19:56
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.55839 19:56
https://www.ilksesgazetesi.com

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından, dijital dönüşümünü gerçekleştirmek ve işini dijitale taşımak isteyen KOBİ'lerin ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetlerin tek bir noktadan ulaşılabilir olmasını sağlamak, bu konuda rehberlik ve eğitim hizmetleri sunmak amacıyla kurulan ‘Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansları serisinin 3. oturumu İzmir’de gerçekleşti. İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ev sahipliğinde ve Turkcell'in ana sponsorluğunda düzenlenen konferansta, KOBİ'lerin dijital dönüşüm süreçleri ele alınarak dijital iş servisleri, e-ticaret, yenilikçi ödeme sistemleri, açık bankacılık, dijital pazarlama ve bulut tabanlı ERP dönüşümü, İK süreçlerinde dijitalleşme, yönetilen hizmetler gibi birçok konuda oturumları içeren konuları konuşuldu. Dijital dönüşümün ülkemizin stratejik hedeflerinde önemli bir yer tutuğunu söyleyen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Orta Vadeli Program'da da bu alanda önemli hedeflere vurgu yapılıyor. Bu çabaların başarılar getireceğine inanıyoruz. Türkiye’yi dijital dönüşüm ekonomisinin tüketicisi değil üreticisi konumuna getirmek için ortak çalışmalara hazırız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE ÜRETİCİ KONUMA GETİRMEK İÇİN

Dijitalleşme, orta ve uzun vadede maliyetleri azaltmasına rağmen KOBİ'ler için bu süreçte yapılan ilk yatırımların kaynak ayırma açısından zorlayıcı olduğunu belirten Özgener, “Devletin sağladığı teşvik ve desteklerin, dijital dönüşümü destekleme amacıyla genişletilmesi, firmaların bu süreçte daha fazla desteklenmesine katkı sağlayabilir. Dijital dönüşüm, ülkemizin stratejik hedeflerinde önemli bir yer tutuyor ve Orta Vadeli Program'da da bu alanda önemli hedeflere vurgu yapılıyor. Bu çabaların başarılar getireceğine inanıyoruz. Türkiye’yi dijital dönüşüm ekonomisinin tüketicisi değil üreticisi konumuna getirmek için ortak çalışmalara hazırız” ifadelerini kullandı.

DİJİTALLEŞME HER GEÇEN GÜN İYİLEŞİYOR

Ülkemide, özellikle pandemi sürecinden bu yana dijital dönüşüm alanında oldukça fazla yol katedildiğine de dikkat çeken Özgener, “Dijital hizmetlerin yaygınlaştırılması adına ülkemizin bilgi teknolojileri altyapısı büyük ölçüde iyileştirildi. Yüksek hızlı internet, mobil altyapı ve geniş bant kullanımı gibi alanlarda önemli yatırımlar yapıldı. Kısacası, her geçen yıl dijitalleşme oranlarımız iyileşiyor. Bu oranların daha da yukarıda olamamasının sebebinin ve dijital dönüşüm sürecinde firmaların önündeki en büyük engelin finansman olduğu kanaatindeyiz. 

KOBİ’LER BÜYÜRSE İHRACAT ARTAR

KOBİ’lerin memleket meselesi niteliğinde olduğunu çünkü Türkiye’de ki işletmelerin yaklaşık yüzde 99'unu KOBİ’lerin oluşturduğunu ifade eden İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman İlhan Zincircioğlu, “KOBİ’ler; Daha az yatırımla daha çok üretim ve ürün çeşitliliği sağlama, düşük yatırım maliyeti ile istihdam yaratma, talep değişikliklerine ve çeşitliliklerine kolay uyum gösterme, teknolojik yeniliklere yatkın olma, bölgeler arası dengeli kalkınmayı gerçekleştirme, gelir dağılımındaki çarpıklığı asgariye indirme, politik ve sosyal bakımdan istikrar unsuru olarak, demokratik ve liberal ekonominin temel taşlarından birini oluşturma gibi özellikleriyle ekonomide çarkların dönmesini sağlayan ana unsur olarak öne çıkıyor. KOBİ'ler, ekonominin dinamosu olmalarının yanı sıra toplumsal refaha, sosyal dengenin korunmasına da hayati katkılar sunuyor. Dolayısıyla KOBİ’lerin büyümesi demek üretimin artması, ihracatın çoğalması, milli gelirin yükselmesi, işsizliğin düşmesi gibi birden fazla anlam taşıyor” dedi.

RAKABETTE ÖNE ÇIKMAK İÇİN DİJİTALLEŞMEYİ AŞMALISINIZ

Sanayi 4.0 ile başlayan sürecin dünyayı hızla dönüştürmeye devam ettiğini ve her alanda etkisini daha güçlü hissettirdiğini ifade eden Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Ürün, “Hangi sektörde olursanız olun, rekabette öne çıkmak istiyorsanız dijitalleşme aşmanız gereken en önemli basamak oldu. Ancak, bugün Sanayi 5.0’ın aktif olduğu bir dünyada, Türk KOBİ’lerinin dijitalleşmesini geciktiren en büyük etken, hala yüksek maliyetler ve doğru paydaşlarla buluşamamaktır.  İşte bu platform, doğru paydaşları KOBİ'lerimizle buluştururken, sürdürülebilir rekabetçi bir yapı için de zemin oluşturmaktadır. KOBİ'ler için tedarikçi temininden, ürün sergilenmesine kadar çözüm ortağı olmakta, dijital yol arkadaşlığı imkanı sunmaktadır” diye belirtti.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Çiftçiden ikramiye isyanı: Tarlaya gezmeye mi gidiyoruz?