Konya'da vinçle ceviz topladılar

Konya Beyşehir'de, yaşanan ağaçtan düşme vakalarının önüne geçebilmek için vinç yardımıyla ceviz hasadı yapılıyor

Haber Giriş Tarihi: 14.01.55782 04:20
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.55782 04:20

Konya'nın Beyşehir ilçesinde ceviz ağaçlarında yetişen ürünler, birçok vatandaş tarafından “ceviz çırpma” usulü olarak bilinen yöntemle uzun sırıklarla yapılırken, sırığın yetişemediği noktalardaki ürünü toplamak için de bazı aileler tehlikeli olmasına rağmen ağaçların tepesine çıkabiliyor. Bu durum, ilçede son haftalarda ağaçtan düşme vakalarını da beraberinde getirdi. Bölgede ceviz ağacından düşerek yaralanan, sakat kalan ya da hayatını kaybedenler sık sık haberlere konu oluyor. Beyşehir'de sanayi sitesinde esnaflık yapan Musa Şahin ise, dedesinden kalma bahçesindeki ağaçlarda yetişen cevizleri can güvenliklerini de sağlayan farklı bir yöntemle oto kurtarma hizmeti veren vinçler yardımıyla hasat ediyor. Oto kaporta ustası Şahin'e hasat faaliyetleri esnasında aile fertleri ve işyerindeki çalışanları da yardım ediyor. Beyşehirli kaporta ustası, aynı zamanda işyerinde trafik kazalarında oto kurtarma hizmeti veren Musa Şahin,  yıllardır can güvenliği için bahçesindeki ağaçlardan cevizleri gelişen teknolojiden istifade ederek topluyor. Sepete çıkarak operatörün ağaçların yüksek kesimlerine vinçle ulaştırdığı çırpma işlemi yapan kişi, eliyle ya da sopa yardımıyla cevizleri yere düşürüyor. Yerde biriken cevizler ise aile fertleri tarafından toplanarak kovalara dolduruluyor ve kışın tüketilmek üzere güneşte bekletilmek üzere hazırlanıyor.

"Son yıllarda iş yerimdeki vinci kulanmaya başladık"

Bahçe sahibi oto kaporta ustası Musa Şahin, atadan kalma bahçelerinde ceviz ağaçlarının da olduğunu belirterek, çocukluk yıllarından beri bu ağaçlarda yetişen ürünü “ceviz çırpma” olarak da nitelendirilen işlem yoluyla, sırık denilen sopalarla ağaçların dallarına ya da yapraklarına vurarak yere düşürüp hasat ettiklerini söyledi. Şahin, son yıllarda ise bu iş için işyerindeki vinci kullanmaya başladıklarını anlattı. şyerinde vinç hizmeti vermelerinden dolayı ceviz hasadını 5-6 yıldır can güvenliğinin olması ve işlerini hızlandırıp kolaylaştırması nedeniyle vinç yardımıyla yapmaya başladıklarını aktaran Şahin, “Vincin sepeti yardımıyla artık ceviz toplama işini zahmetsizce yapıyoruz. Günümüzde insanlar ceviz ağacına çıkıp bu işi yapmaya çalışıyor. Ama ağaçtan düşme olayları da yaşanıyor. Atalarımız ‘cevizden düşen hayır' etmez demiş. Pek de hayır etmiyor denildiği gibi. Düşenler yaralanıyor, sakat kalıyor hatta hayatını kaybedenler de oluyor. Nitekim bu duruma bölgemizde de çok sık rastlıyoruz. Biz hem can güvenliğimiz için hem de işimizi kolaylaştırması ve hızlandırması nedeniyle vinçle bu hasat işlemlerini yapıyoruz. Elimizde bu imkanımız var, bunu değerlendiriyoruz. Ceviz hasat etmek isteyenlere talep ederlerse vincimizle yardımcı da olmaya çalışıyor, destek veriyoruz. Sadece kendimiz için değil, eş dost için de vincimizle yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ceviz hasadı nedeniyle ağaca çıkmak durumunda kalanlar için özellikle can güvenliğini ön planda tutmalarını tavsiye ediyoruz. Bunun için bu durumdaki insanlarımıza ağaca çıkarken emniyet kemeri kullanmalarını öneriyoruz. Kemer kullandıklarında ayakları kaydığında en azından takılı kalıp düşmezler ve sağlıklarına da bir şey olmaz. Hatta küçük hafif miğferler var, ağaçtan düşen cevizlerin baş kısmına zarar vermemesi için bunlardan da yararlanılabilir” diye konuştu.

"Ağaçtan düşme haberlerini okuduğumuzda çok üzülüyoruz"

Bahçedeki ceviz haşatına yardım eden Fatma Nur Şahin Parlakkaya, dedelerinden kalma bahçede yürütülen ceviz hasadı çalışmalarını vinçle yapmaya başladıktan sonra işlerinin kolaylaştığını anlatırken, keyifle ve eğlenceyle yaptıklarını belirterek, “Yine de ceviz toplama işi biraz yorucu ama çok da zor değil bu şekilde” diye konuştu.

Pınar Kavaklı ise, geçtiğimiz yıla göre bu yılki rekoltenin daha da güzel olduğunu vurgulayarak, “Geçen sene çok cevizimiz yoktu. Ama bu sene ağaçlarımız çok güzel ceviz vermiş. Topluyoruz her sene böyle, çocukluğumuzdan beri gelip topluyoruz. Babamızın bahçesi. Bu şekilde daha kolay, sağlıklı ve güvenli oluyor. Beyşehir'de de ağaçtan düşme kazaları oldu. Tabii ki güvenli yollarla toplayabilmek lazım. Herkeste tabi bizdeki gibi bu imkan yok ama biz bu imkanı değerlendiriyoruz. Keşke herkes yararlanabilse böyle imkanlardan da bu kazalar yaşanmasa. Duyduğumuzda, haberleri okuduğumuzda çok üzülüyoruz” ifadelerini kullandı.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Konya Beyşehir’de ithal hayvanların sağlık kontrolleri yapılıyor