Korukmaz'a bir kez daha akıl sağlığı yerinde raporu verildi

İzmir’de 3 Suriyeli işçinin yakılarak katledilmesine ilişkin davada tutuklu sanık Kemal Korukmaz hakkında bir kez daha ‘akıl sağlığı yerinde’ raporu verildi

Haber Giriş Tarihi: 13.08.55420 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.55420 14:50
ilksesgazetesi.com

ÇAĞLA GENİŞ

İzmir’in Güzelbahçe ilçesindeki bir beton şirketinde çalışan Suriyeli 23 yaşındaki Mamoun al-Nabhan, 21 yaşındaki Ahmed Al-Ali ve 17 yaşındaki Muhammed el-Bish, 16 Kasım 2021’de kaldıkları işyerinde yakılarak katledilmişlerdi. Sanık Kemal Korukmaz hakkında hazırlanan iddianamede savcı, “tasarlayarak canavarca hisle yangın çıkarmak suretiyle öldürme” suçundan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, “taksirle mala zarar vermek” suçundan ise 6 yıla kadar hapis isteminde bulunmuştu. 3 işçi gencin yakılarak katledilmesine ilişkin tutuklu sanık Korukmaz hakkında açılan davanın ikinci duruşması bugün saat 10.00’da İzmir Adliyesi 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanık Kemal Korukmaz ve taraf avukatları katıldı. Ayrıca Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, Mültecilerle Dayanışma Derneği, Sığınmacı Hakları Derneği, Mülteci Medyası Derneği, İzmir Mültecilerle Dayanışma Platformu, Halkların Köprüsü Derneği ve İHD temsilcileri de duruşmayı takip etti.

ATK’DEN YENİ RAPOR

1 Mart 2023 tarihinde gerçekleşen ilk duruşmada sanık Kemal Korukmaz’ın akıl sağlığına ilişkin Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) yeni bir rapor istenmişti. Mahkeme başkanı, sanık Kemal Korukmaz’ın akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespitine yönelik istenen raporun dosyaya geldiğini belirtti. Adli Tıp Kurumu’ndan gelen raporda, sanık Kemal Korukmaz’ın cezai ehliyetinin tam olduğu belirtildi. Öte yandan Kemal Korukmaz hakkında cezai ehliyetinin bulunup bulunmadığına ilişkin Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden alınan raporda da akıl sağlığının yerinde olduğu kaydedilmişti.

YAZILI SAVUNMA VERDİ

Duruşmada sanık Kemal Korukmaz’ın 13 sayfalık yazılı savunması mahkeme heyetine sunuldu. Savunmasında olay günü yaşananları detaylarıyla anlatan Korukmaz, o gün zeytinyağı taşıdığını ve yangın çıktıktan sonra işyerine gittiğini belirtti. Korukmaz, işyeri sahipleri tarafından üzerine suç atılmaya çalışıldığını kaydetti. Mahkeme başkanı tarafından yazılı savunmanın okunmasının ardından söz alan sanık avukatı, bir kez daha Korukmaz’ın akıl sağlığının yerinde olmadığını belirtti. Avukatının bu sözlerine tepki gösteren Korukmaz, “Bu davaya katılmamasını istiyorum, karşı tarafla işbirliği yaptığına inanıyorum. Cezaevine hiç gelmedi. Benim 80 yaşındaki babamı kandırmış, ücretini almıştır. Parayı iade etmesini ve bu davayı bırakmasını istiyorum. 'Sana rapor alacağız, seni kurtaracağız, mahkemede bir şey konuşma' dedi. Bu adamı bana gönderen de düşmandır bana. Benim akıl sağlığım yerindedir” dedi. Sanık tarafından duruşma anında davadan azledilen avukatlar, mahkeme salonundan ayrıldı.

Duruşmayı sonlandıran mahkeme heyeti, sanığa yeni avukat atanması ve tanıkların dinlemesi için davayı 4 Ekim 2023 tarihine erteledi. 

NEFRET SÖYLEMİ YASASI ÇIKARILMALI

Öte yandan İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, duruşma öncesinde adliye binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Ahmed El Ali, Memnun Nebhan ve Muhammed Hüseyin El Abdo... 16 Kasım 2021 tarihinde İzmir Güzelbahçe’de bir şantiyede uykularında öldürüldüler. Planlanarak katledildiler. Suriye uyruklu bu üç genç işçi, gece uykuları sırasında kaldıkları şantiye koğuşuna dökülen benzinle yakılarak öldürüldü. Şahitlerin ifadesine göre fail, olaydan bir gün önce ‘Bu Suriyelileri öldüreceğim’ diyordu. 1 Mart 2023 tarihinde görülen ilk davada, savcılık soruşturmasını tamamlayıp, iddianame hazırladı. İddianameye göre, sanık Korukmaz olay tarihinde, 3 kişinin konakladıkları şantiyedeki yapıyı, uyudukları sırada ateşe vererek bu kişileri öldürme kastıyla yangın çıkardı ve bunu bir yıllık bir plan sonucunda gerçekleştirdi. Savcı, Korukmaz’ın 3 kişiyi canavarca hisle öldürdüğüne de kanaat getirdi. Korukmaz’ın cezai ehliyetinin tam olduğu da belirtildi. Failin sözleriyle de açıktır ki, bu cinayetler ırkçı saikle işlemiştir. Bugün bu cinayetlerin örtbas edilmemesi ve adaletin yerini bulması için; ırkçılığın en büyük hedefi olan mültecilere yönelik saldırıların ve ayrımcılığın görünür hale gelmesi için İzmir Mülteci Dayanışma Platformu adı altında burada bulunmaktayız. Bizim için adaletin yerini bulması sadece failin hak ettiği cezayı alması ile mümkün değildir. Bu bağlamda faili cinayete azmettiren nefret ortamının oluşmasına zemin hazırlayan nefret söylemi son bulmalı ve bu söylemi dile getirenlerin de yargılanmasını sağlayacak bir nefret söylemi yasası acilen çıkarılmalıdır. İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, mültecilere yönelik her türden saldırıya karşı mücadele etmenin ve bu alanda tüm dayanışma hareketlerinin içinde olmaya çalışmanın yanı sıra, mültecilere yönelik ‘ırkçı-milliyetçi’ söylem ve saldırılara karşı mücadele etmeyi ve mücadeleyi büyütmeyi hedeflemektedir. Bugün de nefret saikiyle işlenen bu cinayetlerin takipçisi olarak İzmir Mülteci Dayanışma Platformu buradadır ve adalet yerini bulana kadar da burada olmaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.