Geçtiğimiz yıllarda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir'in Dikili ilçesinde 1. Derece Doğal Sit Alanı olan bölgelerin statülerinin "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak değiştirildiğini açıklamıştı. Statüleri değiştirilen bölgeler arasında doğal güzellikleri ile bilinen, İzmir’in Maldivleri olarak anılan Pissa Koyu’nun da bulunduğu Bademli ve Karagöller de yer almıştı.
Yapılan statü düşüklüğüyle alan yapılaşmaya açılırken bölge planlarında yeni bir revizyona gidildi.
Mevcutta Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında ilan edilen Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırı içerisinde kalan bölgenin kıyı-kenar hattında revizyona gidildi.
YENİ PLAN ASKIDA
Yapılan revizyon kapsamında; İzmir ili, Dikili ilçesi, Bademli Mahallesi 230 ada 1 nolu parsele ilişkin 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği hazırlanarak askıya çıkarıldı.
Hazırlanan proje raporunda; bölgenin İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda; ‘Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri, Doğal Sit Alanı, 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı, Turizm Tesis Alanı ve Tarım Arazisi’ taraması içerisinde kaldığı belirtildi.
Plan değişikliğine gerekçe olarak ise raporda; “Plan değişikliğine konu alana dair ‘1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Revizyonu’ Kültür ve Turizm Bakanlığınca 08.06.2011 tarihinde onaylanmıştır. Kıyı Kenar Çizgisi Tespitinin değişmesi sonucu, Kıyı Kenar Çizgisinin yer aldığı onaylı ‘1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Revizyonu’nun kıyı kısmında 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve ilgili Yönetmelikleri kapsamında plan değişikliği zorunlu hale gelmiştir” denildi.
YAPI ALANI AZALTILDI
Yapılan revizyon kapsamında; kıyı kenar çizgisinin değişmesiyle mevcut planda ilk 50 metre ve ikinci 50 metre değişmiş olup imar planında zorunlu; yol hattı, cephe hattı ve imar hattı düzenlemeleri yapıldı.
Yapılan plan değişikliği kapsamında yapılaşma alanında azalmaya gidildi.
Revizyonla birlikte mevcutta Günübirlik Tesis Alanı 32 bin 609 metrekareden 32 bin 392 metrekareye, Turizm Tesis Alanı 69 bin 955 bin metrekareden 69 bin 61 metrekareye düşürüldü. Yeni planda, Park Alanı 36 bin 182 metrekareden 38 bin 129 metrekareye çıkarıldı. Yol alanı ise 14 bin 691 metrekarede sabit kaldı.
BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: İklimsel değişimler balıkçılığı da vuracak