Köy Kanunu Resmi Gazete'de: İzinsiz yapılara yıkım kararı!

Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre köyde ikamet eden ihtiyaç sahiplerine ek süre verildi, izinsiz yapılar için yıkım kararı alınabilecek ve yapı denetim cezaları artırıldı

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2024 10:13
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2024 10:13

5 Aralık’ta TBMM Genel Kurulunda kabul edilen kanuna göre, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli nedenlerle bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahipleri ile 31 Aralık 2024 tarihinden önce süreleri dolacak hak sahiplerine, binalarını yapmaları veya taksitlerini ödemeleri amacıyla 31 Aralık 2028'e kadar ek süre verilecek.

Yapılan değişikliğe göre belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, hazineye, özel idarelere, özel bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar ve varsa çevreleyen tel örgü, çit, duvar gibi yapılar da dahil inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkım kararı alınabilecek.

Bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecek. Yapı denetim kuruluşlarına yönelik idari müeyyide uygulanması durumunda, verilecek para cezası 50 bin liradan az olmayacak. Eğer yapı denetim hizmet sözleşmesinin bedelinin yüzde 50'si 50 bin lirayı aşarsa, ceza, sözleşme bedelinin en fazla yüzde 50'si kadar olacak.

Türkiye'ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verilerin toplanması, üretilmesi, paylaşılması veya satılması, gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri için, fikri, sınai ve ticari haklara ilişkin mevzuat ile Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve diğer özel kanunlar çerçevesinde ve ticari faaliyetlerini yürütmek için gerekli belgelere sahip olmaları koşuluyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın iznine tabi olacak.

İzin belgesinin geçerlilik süresi bir yıldan az, 5 yıldan fazla olmayacak şekilde izin isteklisinin talebi üzerine yıl bazında Bakanlığın onayıyla belirlenecek. İznin başlangıç tarihi, başvurunun Bakanlıkça onaylandığı tarih varsayılacak.