AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER
Son zamanlarda küresel ısınmaya sebebiyet verdiği düşüncesiyle, kullanımından kaçının denilen şeylerin arasına et ve süt de girdi. Daha önce duymaya alışık olduğumuz şeylerin çok dışında olan bu fikri ilk olarak dünyaca ünlü Amerikalı bir iş insanı Bill Gates sosyal medyadan yaptığı açıklamada dile getirdi. Gates, büyük baş hayvanların havaya salgıladıkları Karbondioksit sebebiyle büyük ölçüde küresel ısınmaya neden olduğunu söyledi. Ardından sorunun çözümüne de yazsında yer veren Gates, yapay et ve süt kullanımının yaygınlaşmasıyla bu zararın azalacağını savundu. Ancak buna karşı çıkan uzmanlar da bulunmakta. Prof. Dr. Doğan Yaşar “ Dünyada küresel ısınma sebebiyle yapılan birçok çalışma var. Bu çalışmaların birçoğu da gelişmiş ülkeler tarafından yapılıyor. Fakat küresel ısınmaya neden olan faktörlerin büyük bir bölümünü, gelişmiş ülkeler ortaya çıkarıyor” diyerek, küresel ısınma için yürütülen çalışmaların genellikle ticari ve politik amaç güttüğünün altını çizdi.
TAMAMEN EKONOMİK ÇIKARLAR
Prof. Dr. Doğan Yaşar, küresel ısınmaya karşı alınan önlemlerin çıkar gözettiğini belirterek, küresel ısınmayı gelişmiş ülkelerin birbirlerine karşı kullandıkları dile getirdi. Yaşar sözlerine şöyle devam etti: “Şimdilerde büyükbaşların çok su tükettiği, havaya karbondioksit yaydığı söyleniyor. Ancak Bütün canlılar havaya gaz alıp gaz verirler. Hayvanların küresel ısınmaya sebep olduğunu düşünmüyorum. Konuya bu yönden bakarsak eğer, insanlar da karbondioksit salıyor, o zaman insanlara ne yapacağız? Bu görüş tamamen ekonomik ve politik çıkarlar sebebiyle ortaya atılmıştır. Yapay et ve süte yatırım yapanlar, dünyada sanki başka sebep yokmuş gibi küresel ısınmaya bunları sebep göstermiştir. Gelişmiş ülkeler küresel ısınma konusunda, belli dönemlerde bazı şeyleri hedef gösterirler, bu bazen kömür olur bazen de egzoz gazları. Fakat nasılsa, aynı ülkeler bu şeyleri en çok kullanmış ülkeler. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri (ABD), rakiplerinden biri olan Çin’nin gelişmesinin önünü geçmek için, Ülkeler arasında yapılan küresel ısınma konulu toplantılarda, kömür kullanılmaması gerektiğini dile getirdi. Neden derseniz Çin bu yakıtı en çok kullanan ve gelişmeye devam etmek için en çok ihtiyaç duyan ülkelerden biri. Yanı iş artık küresel ısınmayı engelleme planından, küresel ısınma politikasına ve ticaretine döndü. Her ülke kendi çıkarlarına göre hareket ediyor böylece sonuçlar da kaçınılmaz oluyor.”
GERÇEK KURAKLIĞI YAŞARIZ
Kuraklığın önlenmesi için, devletin tarımda ve sanayide kullanılan suyu kontrol altına alması gerektiğini savunan Yaşar “İklim olayları yeni de başlamamıştır, bizler 18 bin yıldan beri küresel ısınmadayız. Bu yüzden insan kaynaklı küresel ısınma diye bir şey yoktur aslında. Hatta bizim korkmamız gereken küresel ısınma değil küresel soğumadır. Küresel soğuma şu şekilde gerçekleşir, havalar gereğinden fazla soğur, sonrasında yağmur yağmaz. Üstüne de tarımda vahşi sulama devam ederse, barajlar boşalır, mahsul yetişmez, dolayısıyla kuraklık yaşanır. Tarım ve saniyede kullanılan yer altı suları devletin kontrolünde olmalıdır. Bunun örnekleri şuan Amerika’da var. Nereye ne ekileceğine devlet karar veriyor ve böylece gereksiz, vahşi sulamaya engel olunuyor. Bu bizim ülkemizde de hemen uygulanmalı. Yine aynı şekilde saniyede de böyle sanayide de yer altı kaynakları kullanıyor ama ne kadar derine girdikleri bile gizleniyor. Onlara bu haklar verilmemeli, bunların hepsi kontrol altında gerçekleşmezse çok yakında, bu güne kadar yaşamadığımız gerçek kuraklığı yaşarız” ifadelerini kullandı.
ÜLKEMİZDE EĞİTİM KRİZİ VAR
Kuraklığın önlenmesi için öncelikle bu konuda eğitimli olunması gerektiğini söyleyen Yaşar “ Ülkemizde şöyle bir algı var karbondioksiti ağaçlar çeker sanılıyor ancak onlar sadece yüzde 5 ini çeker yaklaşık yüzde 95 ini denizler ve okyanuslar çeker. 1 litre deniz suyunda 1 milyon plankton var. Bu canlılar karbonu alır sülfütü atar. Bunlar olmasa dünya olmaz. Bizim ülkemizde bilimden uzak insanlar. Zaten bu yüzden çok basit uygulanabilecek planlar uygulanmıyor ve biz su sıkıntısıyla karşılaşıyoruz. Ülkeden başta eğitim krizi var” dedi.