Mahkemeden emsal karar: Kadın memura yarı zamanlı çalışma hakkı verildi

İstanbul'da görev yapan bir kadın memurun doğum sonrası yarı zamanlı çalışma talebinin reddedilmesi üzerine Sağlık-Sen'in açtığı dava sonuçlandı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi, Sağlık-Sen’in başvurusunu haklı bularak kadın memura yarı zamanlı çalışma hakkı tanıdı

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2024 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2024 10:07

Dava sürecinde Sağlık-Sen, kararın haksız ve hukuka aykırı olduğunu belirterek, emsal yargı kararlarına ve davacının çocuğunun bakıma muhtaç olmasına dikkat çekti. Mahkeme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan ‘doğum sonrası yarım zamanlı çalışma’ maddesine atıfta bulunarak, "Doğum yapan memurun çocuğu mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan dönemde yarı zamanlı çalışma talep edebileceğinin" hüküm altına alındığını vurguladı.

Mahkeme, kurum kararının açık olarak tanınmış bir hakkın kullanılmasına engel olduğunu belirterek, aile düzeninin olumsuz etkileneceğini, maddi ve manevi zorluklarla karşılaşılacağını ve bu durumun telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceğini ifade etti.

Bu gerekçelerle İstanbul 9. İdare Mahkemesi, Sağlık-Sen’i haklı bularak işlemin yürütmesinin durdurulmasına oy birliği ile karar verdi. Bu karar, doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkı talep eden memurlar için emsal teşkil edecek.

Sağlık-Sen'den Açıklama

Sağlık-Sen yetkilileri, bu kararın memurların yasal haklarını kullanabilmeleri açısından büyük bir önem taşıdığını belirterek, "Üyelerimizin haklarını savunmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu. Karar, doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkı taleplerinde emsal olacak nitelikte.