MEB onaylı ücretsiz ders kitabı okutmayan okullara cezai müeyyide

MEB, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline ve diğer öğretim programlarına uygun şekilde hazırlanarak dağıtımı yapılan ücretsiz ders kitaplarının özel okullarda okutulup okutulmadığını ve kitapları okutmayan özel okullar hakkında da inceleme başlatılmasını talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 11:59
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 11:59

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünden, 81 il valiliğine gönderilen yazıda, Bakanlığa bağlı özel okullardaki eğitim-öğretim faaliyetlerinin Talim ve Terbiye Kurulunca onaylı öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri doğrultusunda yürütüldüğü anımsatıldı.

Talim ve Terbiye Kurulunun kararı ile onaylanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline göre hazırlanan öğretim programlarının 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibari ile okul öncesi, 1, 5, hazırlık ve 9. sınıflarda uygulanmaya başladığı ve ders kitaplarının da Bakanlıkça hazırlandığı anımsatılan yazıda, diğer sınıf düzeylerinde Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinden önce uygulanan öğretim programlarına sürdüğü ifade edildi.

Yeni müfredatla başlayan kademelerin kitapları Bakanlıkça yazıldı

Öğretim programları doğrultusunda Bakanlık tarafından hazırlanan ders kitaplarının resmi okullarla beraber özel okullara da dağıtıldığı aktarılan yazıda, "Bakanlığımızca dağıtımı yapılan ders kitapları dışında ilgili sınıf düzeylerinde Bakanlığımızca onaylanmış ders kitabı bulunmadığından, tüm okullarda ders kitabı olarak sadece Bakanlığımızca Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline uygun olarak hazırlanan ders kitapları okutulabilecektir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde 'Okullarda, Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarının uygulanması esastır.' hükmü yer almaktadır." ifadeleri yer aldı.

Bakanlığın yazısında, bu kapsamda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline ve diğer öğretim programlarına uygun şekilde hazırlanarak Bakanlık tarafından dağıtılan ders kitaplarının özel okullarda okutulup okutulmadığı konusunda gerekli takibin gerçekleşmesi, ders kitaplarını okutmayan özel okullar hakkında gerekli incelemenin yapılması talep edildi.

Bakanlık ciddi bir inceleme yapıyor

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yılın şubat ayında hazırlanan yeni mevzuat hükmü doğrultusunda, 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren tüm özel okulların derslerde Bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarını okutması zorunlu olmuştu.

16 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte" gerçekleşen değişiklikler arasında özel okullarda da "derslerde, Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarının okutulmasını sağlamak" şeklindeki düzenleme de bulunmuştu.

Bakanlık onaylı ders kitaplarının eğitimin tüm kademelerinde devlet tarafından ücretsiz dağıtımı yapılıyor. Bu kitapların, öğretim programlarına ve çağın gereklerine göre sürekli güncellemeleri gerçekleşiyor.

Bu hükümle birçok hedef amaçlanıyor. Bu hedeflerden biri de Bakanlığın denetiminden geçmeyen kitaplar aracılığı ile yanlış ve uygun olmayan öğrenmelerin önüne geçmeyi başarmak. Bu çerçevede, Türkiye'de resmi ve özel okullarda, ilgili bakanlık birimleri tarafından hazırlanan ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanan öğretim programı uygulanırken, ders kitapları da buna uygun yazılıp yine onaya bağlı okutuluyor.

Bu onay esnasında, öğrencilere ulaşan her ders kitabı, Bakanlık tarafından ciddi bir inceleme sürecinden geçiriliyor.

Bakanlığın getirdiği yeni hükmün, ortak sınavlar ve ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gibi merkezi sınavlara katılacak öğrenciler için önem taşıdığı ifade edildi. Bu sınavlarda yöneltilecek tüm sorularda Bakanlıkça hazırlanan ders kitapları kaynak olarak kullanılacak.

Özel okullara devam eden öğrencisi olan velilerin talep edilen farklı kitaplar için ekonomik yönden zorlanmamaları da amaçlar arasında yer alıyor.

Yeni düzenleme ile beraber "derslerde Bakanlık onaylı ders kitaplarının okutulmasını sağlama" konusunda, özel okulların kurucu ya da kurucu temsilcisiyle kurum müdürüne de çeşitli sorumluluk geldi.

Bakanlığın, 2024-2025 eğitim öğretim döneminden itibaren özel okulları okuttukları ders kitapları açısından denetime tabi tutmasına dair sürece adım atıldı.

Denetimlerde derslerde okutulan ders kitabının, Bakanlık tarafından ücretsiz dağıtımı yapılan kitaplar olup olmadığına bakılacak.

Ücretsiz ders kitabını kullanmayan özel okullara ceza

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni düzenleme ile, talep edilip edilmediğine bakmadan, tüm özel okullara öğrenci sayısı kadar ders kitabını ücretsiz ulaştırdı.

Ücretsiz ders kitabını kullanmayan özel okullara, Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7. maddesindeki, kademeli olarak para cezasından, çalışma ruhsatının iptaline kadar giden cezai müeyyideler yapılabilecek.