MEB’ten Buca Belediyesine hijyen reddi: Okullar kaderlerine mahkum edildi!

Okullarda hijyen soruna Buca Belediyesi’nin getirdiği çözüm MEB’e takıldı. Eğitim-Sen adına açıklama yapan Candemir, “Millî Eğitim Bakanlığının asıl sorumluluklarından biri eğitim öğretim faaliyetlerinin yapıldığı kurumların hijyen ve temizliğidir. Tasarruf tedbirleri kapsamında; bu sorumluluk kısıtlanamaz aksatılmaz ve vazgeçilemez bir halk sağlığı sorunudur” dedi

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2024 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2024 17:02

Okullarda yaşanan temizlik personeli eksikliği kurumları yeni çözüm yolları bulmaya iterken, Buca Belediyesi ilçedeki okullara temizlik desteği vermeye başlamıştı. Başkan Duman, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün belediyenin ilçedeki okullarda temizlik yapmasını yasakladığını duyurdu. Eğitim-Sen İzmir 5 Nolu Şubesi karara tepki gösterirken yaptığı açıklamada “Binlerce çocuğun tüm gününü geçirdiği okulların temizlik sorununa çare arayan idarecilere ‘ceza’ veremezsiniz” diye konuştu. Okullarda yeterli temizlik personelinin olmamasından kaynaklı Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında hijyen problemleri yaşanırken Buca Belediyesi ilçedeki okulların temizliği için kolları sıvamıştı. Buca Belediye Başkanı Duman sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile belediyenin okullardaki temizlik hizmetinin Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yasaklandığını duyurdu. Buca Belediye Başkanı Duman sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Değerli Bucalılar; Okullarımızda temizlik yapmamızın İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yasaklandığını öğrendik… Bizden temizlik talep eden okullar, tek tek arayarak taleplerini geri çekti. Ekip arkadaşlarımız, okulların kapısından geri çevrildi. Üzülerek söylemek zorundayım ki bugünden itibaren maalesef okullarımızda temizlik faaliyeti yapamayacağız. Bu durumu halkımızın vicdanına havale ediyorum” ifadelerini kullandı.

YASAL İŞLEM TEHDİDİ

Eğitim-Sen adına İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Candemir yaptığı açıklamada karara tepki gösterirken, “İzmir Buca ilçesinde bulunan okulların hijyen ve temizliği konusu, bir süredir tüm Türkiye’de olduğu gibi sıkıntılarla dolu.  Yaşanan sıkıntıların çözümü ile ilgili velilerin, öğrencilerin ve sendikaların tepkisi ile çözüm bulunmaya çalışılırken, ilçe milli eğitim müdürlüğü ise çözüm arayan okul idarecilerini soruşturma açmakla tehdit ediyor.  Buca Kaymakamlığı yaptığı ilçe güvenlik toplantısında, okul müdürlerinin bazıları ‘okulların temizlik ve hijyeni konusunda belediye yardımcı olabilir mi?’ diye soruyor. Buca kaymakamı da bunun üzerinde belediye sorumlularına okullardan gelen talepleri karşılamaları gerektiğini belirtiyor. Sonraki günlerde Meşkure Şamlı Ortaokulu ve Ali Kuşçu İlkokulu müdürlükleri Buca Belediyesinden okul temizliği ve hijyeni konusunda yardım istemiştir. Buca Belediyesi’de okulların temizlik işlerini yapmıştır. Okullarda yapılan temizlik işleri görüntüleri basında yer alınca bu görüntüler ilçe milli eğitim müdürlüğünü rahatsız etmiştir. Bu durum basın ve kamuoyuna yansıyınca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okul müdürleri ile 26 Eylül’de online bir toplantı yaparak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün haberi olmadan okul temizliği yaptıran okulların idarecileri hakkında basına bilgi ve görüntü verdikleri için soruşturma açacağını söylemiştir. Bundan sonra okulların hijyeni ve temizliği konusunda Milli Eğitim Müdürlüğü dışında herhangi bir yerden ve kurumdan yardım istememesi, kamuoyuna bilgi ve görüntü verilmemesi; verenler hakkında da yasal işlem yapacaklarını söylemiştir” ifadelerini kullandı.

İDARECİLERİ CEZALANDIRAMAZSINIZ!

Candemir, “Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube olarak okulların hijyen ve temizliğinin eğitimin vazgeçilmez bir parçası olduğunu Millî Eğitim Bakanlığı’na hatırlatıyoruz. Millî Eğitim Bakanlığının asıl sorumluluklarından biri eğitim öğretim faaliyetlerinin yapıldığı kurumların hijyen ve temizliğidir. Tasarruf tedbirleri kapsamında; bu sorumluluk kısıtlanamaz aksatılmaz ve vazgeçilemez bir halk sağlığı sorunudur.  Okullardaki temizlik ve hijyen sorununu okullara atayacağınız kadrolu hizmetliler ve temizlik görevlileri ile çözebilirsiniz.  Millî Eğitim Bakanlığının çözmediği temizlik sorununa, çözüm üretmeye çalışan okul idareleri hakkında soruşturma başlatacağını ve müdürlere ceza vereceğini söyleyen İlçe Milli Eğitim Müdürü’nü buradan uyarıyoruz.  Binlerce çocuğun tüm gününü geçirdiği okulların temizlik sorununa çare arayan idarecilere ‘ceza’ veremezsiniz” diyerek sözlerini tamamladı.