Mersin Büyükşehir Belediyesi, halk sağlığını destekleyen bir projeyi daha hayata geçiriyor. Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ile Mersin Üniversitesi arasında yapılan protokol kapsamında, belediyenin sosyal desteklerinden yararlanan ailelerin 9-14 yaş arasındaki kız çocuklarına, ebeveyn veya vasinin talebi doğrultusunda ücretsiz HPV aşısı yapılacak. Başvurular, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesindeki e-işlemler bölümünde yer alan Başvuru Merkezi portalı üzerinden alınacak. Bu projeyle Mersin Büyükşehir Belediyesi, her 5 kadından birinde görülen HPV virüsüne karşı erken yaşta koruma sağlamayı hedefliyor.
HPV İLE MÜCADELE İÇİN HAREKETE GEÇİYORUZBaşkan Seçer, halk sağlığı açısından önemli ve örnek bir projeyi daha hayata geçirdiklerini ifade ederek "Önlenebilir bir kanser türü olan rahim ağzı kanserinin en önemli nedenlerinden olan HPV ile mücadele için harekete geçiyoruz. Proje Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal desteklerinden faydalanan ailelerin 9-14 yaş aralığındaki kız çocuklarına uygulanacak. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığımız koordinasyonunda Mersin Üniversitesi iş birliği ile 9-14 yaş aralığındaki kız çocukları, ebeveyn ya da vasilerin talep etmesi halinde, ücretsiz olarak aşıyı yaptırabilecekler" açıklamalarında bulundu.
YÜZDE 90 ORANINDA KORUYUCULUĞA SAHİPSağlık İşleri Dairesi Başkanı Dr. Hülya Atilla, HPV virüsü ve HPV aşısının önemiyle ilgili bilgilendirmede bulundu. Atilla, "Aşımız her yaş aralığındaki kadınlara ve 26 yaşını doldurmamış erkeklere yapılabilir. Biz aşıyı virüsle hiç karşılaşmamış 9-14 yaş aralığındaki kız çocuklarına yapacağız. Aşımız oldukça güvenilir ve etkili bir aşı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından özellikle 9-14 yaş aralığında yapılan aşının yüzde 90 oranında koruyuculuğu olduğu gösterildi. Ayrıca aşının fayda ve zarar oranının, fayda lehine olduğu açıklandı" ifadelerini kullandı.
ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE YAPILACAKAşının yan etkilerinin basit ve sık görülmediğini söyleyen Atilla, HPV aşısının koruyucu olduğu alanlar hakkında bilgilendirme yaparak, "Bu aşı sadece rahim ağzı kanserine karşı değil, anal kanserler, genital siğiller ve baş-boyun kanserlerine karşı da koruyucu etkidedir. Aşının yan etkileri, çocukluk çağında yapılan aşıların yan etkisi kadar" dedi. Aşı talepleriyle ilgili olarak uygulanacak başvuru sürecini ve başvuru sonrası yapılması gerekenleri anlatan Atilla, "9-14 yaş aralığında koruyuculuğu yüzde doksanlara varan aşımızı, üniversite hastanesi çocuk hastalıkları enfeksiyon bölümünde yapacağız. Belediyemizden sosyal destek alan ailelerin web sitemiz üzerinden müracaat etmelerinin ardından talepleri alacağız. Gelen talepleri doğrultusunda da kız çocuklarına aşılarını yapacağız" şeklinde konuştu.