Mesud Pezeşkiyan kimdir, nereli? İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Türk mü?

Mesud Pezeşkiyan, İran'da İbrahim Reisi'nin ölümü sonrasında düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9. Cumhurbaşkanı seçildi. Reformist kimliğiyle bilinen Mesud Pezeşkiyan'ın kim olduğu ise merak ediliyor. Peki, Mesud Pezeşkiyan kimdir, nereli? İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Türk mü?

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2024 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2024 10:32

İran'da İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından yapılan 14. dönem cumhurbaşkanlığı seçimini reformcu aday Mesud Pezeşkiyan kazandı. Bir hafta önceki seçimde de ilk sırada yer alan Pezeşkiyan, dün yapılan ikinci tur seçimde oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin yeni Cumhurbaşkanı oldu. Peki, Mesud Pezeşkiyan kimdir, nereli? İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Türk mü?

MESUD PEZEŞKİYAN KİMDİR?

Mesud Pezeşkiyan, 29 Eylül 1954'te Mahabad kentinde, İranlı Türk bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Farsça'da "Doktorlar" anlamına gelen Pezeşkiyan soyadını taşıyan Mesud, Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1980-1988 yılları arasında gerçekleşen İran-Irak Savaşı'nda hem asker hem de doktor olarak görev aldı.

1985 yılında pratisyenlik kursunu tamamlayan Pezeşkiyan, savaş sonrasında Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde genel cerrahi ihtisasını yaparak eğitimine devam etti. 1993 yılında İran Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden kalp cerrahisi yan dal uzmanlığını aldı. Kalp cerrahı olduktan sonra, 1994-1999 yılları arasında Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde rektör olarak görev yaptı.

MESUD PEZEŞKİYAN SİYASİ KARİYERİ

Pezeşkiyan'ın siyasi kariyeri, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde 1997 yılında Sağlık Bakanı Yardımcısı olarak atanmasıyla başladı. 2001 yılında Sağlık Bakanı olarak göreve getirilen Pezeşkiyan, 2005 yılına kadar bu görevde kaldı.

2008 yılında yapılan genel seçimlerde Tebriz Milletvekili olarak meclise giren Pezeşkiyan, o tarihten bu yana beş dönem boyunca Tebriz'i temsilen görev yaptı. 2016 yılında İran Meclis Başkan Yardımcısı olarak dört yıl boyunca hizmet verdi.

2013 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylık başvurusu yapan Pezeşkiyan, daha sonra adaylığını geri çekti. 2021'deki seçimlerde ise adaylık başvurusu Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından reddedildi.

1 Mart'ta yapılan milletvekili seçimlerinde Tebriz'den birinci sırada meclise giren Pezeşkiyan, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin vefatı sonrasında bir yıl öne alınan cumhurbaşkanlığı seçimi için aday oldu ve oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin yeni Cumhurbaşkanı seçildi.

Mesud Pezeşkiyan Türk mü?

Mesut Pezeşkiyan, İranlı bir politikacıdır ve Türk kökenlidir. Mahabad'da doğan Pezeşkiyan, Batı Azerbaycan eyaletinde dünyaya gelmiştir. Kendisi, bir röportajında Türkçe konuştuğunu belirterek, “Ben Türküm. Annem de babam da Türk. Türklüğümle gurur duyuyorum. Evde çocuklarımla Farsça değil, Türkçe konuşuyorum” ifadelerini kullanmıştı. İran'da çok sayıda Türk kökenli vatandaş bulunuyor.