Nörogelişimsel bozukluklar

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. İbrahim Zeyrek, nörogelişimsel bozukluklar ve önemine dair açıklamalarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2024 11:41
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 11:41

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. İbrahim Zeyrek, nörogelişimsel bozukluklar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Dr. Zeyrek, bu bozuklukların, anne karnındaki nöro gelişim sürecinde çeşitli etkenlerle normal nöron gelişiminin sapması olarak tanımlandığını belirtti.

Dr. Zeyrek, nörogelişimsel bozuklukların altı ana hastalık grubundan oluştuğunu ifade etti.

Otizm, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özgül öğrenme bozukluğu, konuşma problemleri, zihinsel bozukluklar ve motor bozuklukların yaşam boyu devam edebileceğini ve erken teşhis ile müdahale edilmezse sosyal, duygusal ve akademik sorunlara yol açabileceğini vurguladı.

Nörogelişimsel bozukluk istatistikleri

Dr. Zeyrek, nörogelişimsel bozuklukların yaygınlığına dair bazı istatistikleri paylaştı. Dünya genelinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) yüzde 5-7 arasında görüldüğünü, Türkiye'de ise bu oranının yüzde 12-13 olduğunu belirtti.

Ailelere çağrı

Dr. Zeyrek, ailelerin ve eğitimcilerin bu konudaki duyarlılığını artırmaları gerektiğini ve erken teşhis ile müdahalenin önemine dikkat çekti. Bu bilgilerin, nörogelişimsel bozuklukların yaygınlığı ve önemine dair farkındalık oluşturmak adına büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Nörogelişimsel bozukluk nedir?

Nörogelişimsel bozukluklar, sinir sisteminin gelişimini etkileyerek beynin farklı şekillerde işlev göstermesine neden olan çeşitli bozuklukları ifade eder.