NUSRET 2024 Davet Tatbikatı'na 22 gemi katılacak

Türkiye'nin ev sahipliğinde, dost ve müttefik ülkelerin katılımıyla 20-29 Eylül 2024 tarihleri arasında İzmir Körfezi ve Karadeniz Ereğli açıklarında gerçekleştirilecek NUSRET-2024 Davet Tatbikatı için İzmir Alsancak Limanı'nda basın brifingi düzenlendi. Tatbikata, 23 ülkeden 9 gemi ile Türkiye'den 13 gemi olmak üzere toplam 22 gemi katılacak

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2024 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2024 12:30

İzmir Alsancak Limanı'na demir atan TCG Sancaktar Gemisi’nde gerçekleştirilen basın brifingine Mayın Filosu Komutanı Tümamiral Erhan Aydın, tatbikata katılan NATO unsurlarına ait gemi komutanları ve tatbikatın sancak gemisi TCG SANCAKTAR Komutanlığı personeli katıldı.

Hedef, karşılıklı iş birliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek

Toplantıda konuşan Tümamiral Erhan Aydın, “20-29 Eylül tarihleri arasında icra edilecek NUSRET-2024 Davet Tatbikatı, katılan birlik ve komutanlıkların mayın harbi planlama, icra ve değerlendirme konularında eğitim almasını sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Bu tatbikat, Türk Deniz Kuvvetleri ile dost ve müttefik deniz kuvvetleri arasında karşılıklı iş birliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmeyi hedeflemektedir” dedi.

Türkiye’nin ev sahipliğinde İzmir Körfezi’nde ve Karadeniz/Ereğli önlerinde gerçekleştirilecek NUSRET-2024 Davet Tatbikatı’nın Güney Deniz Saha Komutanlığı tarafından planlandığını belirten Aydın, “Tatbikat, Mayın Filosu Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilecektir. Türkiye’den tatbikata; mayın filosu komutanı, 1’inci arama tarama filotillası komodoru ve 3’üncü amfibi gemiler filotillası komodoru ile birlikte 1 komuta-kontrol gemisi, 1 fırkateyn, 1 korvet, 1 karakol gemisi, 6 mayın avlama gemisi, 2 helikopter, 1 insansız hava aracı, 1 sualtı savunma görev timi, 1 hafif otonom sualtı aracı (HOSA) timi, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 3 sahil güvenlik gemisi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ise 2 F-16 görev uçağı ve 1 C-130 nakliye uçağı katılacaktır” dedi.

Tümamiral Erhan Aydın, "Tatbikatta, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) unsurlarından Romanya’ya ait 1 komuta kontrol gemisi ile İtalya, İspanya, Türkiye ve Yunanistan’dan birer mayın avlama gemisi yer alacak. Ayrıca, Azerbaycan, Malta, Romanya ve Umman’dan birer patlayıcı maddeleri zararsız hale getirme timi de katılacak. Tatbikata, ABD, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Bulgaristan, Endonezya, Fas, Fransa, Gabon, Güney Kore, Malezya, Pakistan, Peru, Suudi Arabistan, Umman ve Ürdün’den toplam 33 gözlemci personel de iştirak edecektir. Dost ve müttefik ülkelerin yakın ilgisi ve yüksek katılımı, NUSRET-2024 Davet Tatbikatı'nın karşılıklı iş birliği ve birlikte çalışabilirliğe olan katkısının ne denli yüksek olduğunu göstermektedir" diye devam etti.

Tatbikat 29 Eylül 2024 tarihinde sona erecek

Tatbikatın, TCG Sancaktar Sancak Gemisi’nde oluşturulacak Mayın Harbi Harekat Merkezi aracılığıyla Mayın Filosu Komutanlığı tarafından sevk ve idare edileceğini belirten Tümamiral Aydın, tatbikatın üç aşamada gerçekleştirileceğini ifade etti.

Birinci aşamada kuvvet entegrasyonu, liman eğitimleri ve mayın döküş harekatı yapılacak. İkinci aşamada ise mayın karşı tedbirleri harekatı, denizde nizam halinde fotoğraf çekimi ve seçkin gözlemci günü etkinlikleri düzenlenecek. Bu aşamada dökülen mayınlar, mayın avlama gemileri tarafından sonarlar ile tespit edilecek ve mayın harbi dalgıçları ile insansız sualtı araçları tarafından etkisiz hale getirilecek. Ayrıca, 10 metreye kadar olan çok sığ sulardaki mayınlar, EOD timleri ve insansız otonom sualtı aracı (AUV) ile tespit edilip etkisiz hale getirilecek. Mayın karşı tedbirleri harekatının yanı sıra, gemilere tehdit oluşturan asimetrik unsurlar ve hava hedeflerine karşı kuvvet koruma eğitimleri de verilecek. Üçüncü aşamada, tatbikatın değerlendirmesi yapılacak ve İzmir ile Karadeniz Ereğli’de liman ziyaretleri gerçekleştirilecek. Tatbikat 29 Eylül 2024 tarihinde sona erecek.

Toplantının ardından, dost ve müttefik ülke unsurlarıyla birlikte toplu fotoğraf çekimi yapıldı.