Orman yangınlarına karşı önlem: Ormanlık alanlara giriş kısıtlandı

İstanbul Valiliği, yaz mevsimiyle birlikte artan orman yangını tehditlerine karşı ormanlık alanlara girişleri kısıtladı. Ormanlık alanlarda mangal, ateş yakmak yasak. Orman koruma tedbirleri artırıldı ve yasaklara uymayanlara ceza uygulanacak.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2024 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2024 15:03

İstanbul Valiliği, yaz mevsimiyle birlikte artan orman yangını tehditlerine karşı önemli bir karar aldı. 10 Haziran'dan 15 Ekim'e kadar ormanlık alanlara girişler kısıtlanacak. Valilik, yangın riskini azaltmak amacıyla aldığı bu kararın detaylarını kamuoyuyla paylaştı.

10 HAZİRAN'DAN 15 EKİM'E KADAR ORMANLIK ALANARA GİRİŞ YASAK

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “Yaz mevsiminin gelmesiyle ormanlık alanlarda araç ve insan hareketliliğinin önemli ölçüde arttığı gözlemlenmektedir. Bu artışa paralel olarak her yıl yaz aylarında yaşanan ve İstanbul'umuzun ormanlarında ciddi hasarlar oluşturan orman yangınlarının önüne geçebilmek amacıyla bir dizi tedbir alınmıştır. Açıklamanın sonundaki listenin dışında yer alan ormanlık alanlara girişler 10 Haziran - 15 Ekim 2024 tarihleri arasında yasaklanmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Valiliğin açıklamasına göre, İstanbul sınırları içerisinde yer alan piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve eko turizm alanlarında piknik yapmak, spor, yürüyüş gibi faaliyetler serbest olacak. Ancak, bu alanların dışında kalan ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmak yasaklandı.

Açıklamada ayrıca, Orman Yasası'nın 31. ve 32. maddesi kapsamında olan köy ve mahallelerde, anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği gibi nedenlerle ağaç, dal ve türlü bitki örtüsünün yakılmasının yasak olduğu belirtildi. Orman civarındaki tesisler ve sanayi kuruluşları, faaliyetlerini yangın riskine karşı gerekli tüm önlemleri alarak sürdürecek.

ENERJİ HATLARINA VE BELEDİYE TEDBİRLERİNE DİKKAT

Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımıyla ilgili kuruluşlar, özellikle ormanlık alanlardan geçen bölümlerde yangın riskine karşı tüm tedbirleri alacak ve gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacak. Tüm belediyeler, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini hazır bulunduracak.

SOKAK HAYVANLARI VE VATANDAŞLARA YÖNELİK UYGULAMALAR

Sokak hayvanlarını beslemek amacıyla yasaklı alanlara girmek isteyen vatandaşlar, ilgili güvenlik birimlerine bilgi vererek izin almak kaydıyla bu alanlarda besleme yapabilecekler, ancak piknik yapma ve ateş yakma yasaklarına uymak zorunda olacaklar.

İlçe Kaymakamlıkları ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda oluşturulan denetim ekipleri etkin bir şekilde gözetim yapacak. Gerekli hallerde tüm kamu ve özel sektör imkanları kullanılarak yangına karşı etkili müdahale edilecek.

Bu kararlar, belirtilen bölgeler dışında kalan tüm ormanlık alanlarda uygulanacak. Yukarıda belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacak.

YASAKLAR VE UYGULAMALAR

Ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmak yasaklandı.

Orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köy ve mahallelerde, anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği amacıyla ağaç, dal ve bitki örtüsü yakılması yasaklandı.

Orman alanı civarındaki tesisler, sanayi kuruluşları ve enerji nakil hatları, yangın riskine karşı gerekli tüm tedbirleri alacak ve bakımları yapacak.

Belediyelerin Rolü: Tüm belediyeler, orman kenarı ve bitişiğindeki çöp toplama alanlarında koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı iş makinelerini hazır bulunduracak.

İlçe Kaymakamlıkları ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri, etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacak. Ayrıca, sokak hayvanlarını beslemek isteyen vatandaşlar, kimlik bilgilerini ve besleme zamanlarını ilgili birimlere bildirerek izin alabilecekler.

Yukarıda belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında, 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacak.

SERBEST BÖLGELER LİSTESİ

Beykoz Polonezköy Tabiat Parkı

Sarıyer Türkmenbaşı Tabiat Parkı

Sarıyer Parkorman Tabiat Parkı

Şile - Çekmeköy Avcıkoru Tabiat Parkı

Eyüp Ayvatbendi Tabiat Parkı

Sarıyer Bentler Tabiat Parkı

Adalar Büyükada Tabiat Parkı

Çatalca Çilingoz Tabiat Parkı

Adalar Değirmenburnu Tabiat Parkı

Adalar Dilburnu Tabiat Parkı

Beykoz Elmasburnu Tabiat Parkı

Sarıyer Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı

Eyüp Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı

Sarıyer Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı

Eyüp Göktürk Göleti Tabiat Parkı

Sarıyer Irmak Tabiat Parkı

Sarıyer Kirazlıbent Tabiat Parkı

Sarıyer Kömürcübent Tabiat Parkı

Sarıyer Marmaracık Koyu Tabiat Parkı

Sarıyer Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı

Beykoz Mihrabat Tabiat Parkı

Sarıyer Neşetsuyu Tabiat Parkı

Arnavutköy Şamlar Tabiat Parkı

Tuzla Hacet Deresi Tabiat Parkı

Beykoz Göztepe Tabiat Parkı

Silivri Danamandıra Tabiat Parkı