Sağlık bilimlerinde karanlık tablo: Tabela tıp fakültesi!

Yılda yaklaşık 21 bin tıp öğrencisinin tıp eğitimine başladığını kaydeden TTB, “Fiziksel ve akademik olarak büyük eksiklikleri olan tıp fakültelerinde yapılan tıp eğitiminin niteliği de düşük olacaktır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2024 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2024 13:24

Şu an ülkemizde 128 tane tıp fakültesi olduğunu kaydeden Türk Tabipleri Birliği (TTB), bunların yaklaşık 15 tanesinin ‘tabela tıp fakültesi’ olduğunu yani hiçbir eğitim verilmediğini gündeme getirdi.

Yılda yaklaşık 21 bin tıp öğrencisinin tıp eğitimine başladığını kaydeden TTB, “Nüfusu bizimle aynı olan Almanya’da ise tıp fakültesi sayısı 43’tür. Fiziksel ve akademik olarak büyük eksiklikleri olan tıp fakültelerinde yapılan tıp eğitiminin niteliği de düşük olacaktır. Aynı durum asistan eğitiminde de geçerlidir” dedi.

GELECEKTE BİRÇOK SIKINTIYA YOL AÇACAK

Sağlık Bakanlığı’nın yaklaşık dört dönemdir TUS kontenjanlarını en az 2 kat artırarak asistan sayısını arttırma yoluna gittiğini, böylece dört yıl sonra uzman hekim sayısının iki katına çıkmasını garanti altına almış olduklarını belirten TTB, “Benzer şekilde, yan dal uzmanı hekim sayısının da yapılan bu düzenleme ile önemli ölçüde artırmış olduklarını, dört yıl sonra uzman hekim sayısının daha rahat hizmet verebilecek seviyeye gelmiş olacağını belirtmiştir. Sağlık Bakanı sadece asistan sayısından bahsetmektedir. Asistan eğitiminin niteliğinden hiç bahsetmemektedir. Eğitim veren klinik sayısı veya akademisyen sayısı artırılmadan asistan sayısını ve dört yıl sonra uzman sayısını iki katına çıkartmaya çalışmak hem eğitim gören asistan hekimler açısından hem de nitelikli bir eğitim almadan uzman olmaları açısından gelecekte birçok sıkıntıya da yol açabilecek bir durumdur” bilgisini paylaştı.

Son olarak “TUS’ta özellikle genel cerrahi, beyin cerrahi, kardiyovasküler cerrahi çocuk sağlığı hastalıkları gibi eğitimi zor olan alanlarda açılan kontenjanlara başvuru oranı yüzde 60’ı geçmemektedir. Yan dallarda ise bu oran yüzde 80’lere kadar çıkmaktadır. Sağlık Bakanı’nın kadrolara başvuru oranının yüzde 100’e ulaştığı bilgisi de algı çalışmasından başka bir şey değildir” eleştirisi yapıldı.

BAKAN KOCA NE DEMİŞTİ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı bir açıklamada, Beyaz Reform'dan önce uzmanlık sınavı tercihleri boş kalırken şimdi yüzde 100 doluluğa erişildiğini belirterek şunları kaydetmişti:

"Yan dal uzmanlığında da sorunu aştık, iki kat artırdığımız halde 0 oranına ulaştı. 2028 için söylüyorum, şu an bu asistan arkadaşlarımız eğitim görüyor, dört yıl sonra mezun olacaklar. Daha önce yılda dört bin uzman hekim mezun ederken, dört yıl sonra 16 bin uzmanımız mezun olacak. Beşinci, altıncı, yedinci yıl, 16'şar bin uzman hekim kadromuza dahil olacak. Bugüne kadar olan uzman sayımızın iki katı kadar dört yıl sonra uzmanımız yetişmiş olacak. Mevcutta 59 bin olan uzman ana dal ve yan dal uzman sayısı 2028'de 114 bin olacak.”