Sağlık çalışanları 33. haftada da ses yükseltti: Vergide Adalet!

TTB AHEK ve SES’in eylemleri 33. haftasında da devam etti… Okunan basın açıklamasında, sağlıkta piyasacı politikaların yarattığı tahribata dikkat çekildi

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2024 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2024 12:22

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB AHEK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) öncülük ettiği, illerde sağlık emek-meslek örgütlerinin de katıldığı ‘Sağlık Çalışanları Vergide Adalet İstiyor’ başlıklı eylemler, 33. haftasında sağlıkta ticari çeteleşme olayına odaklandı.

Hastaneler, aile sağlığı merkezleri ve vergi daireleri önlerinde yapılan basın açıklamalarında sağlıkta piyasacı politikaların yarattığı tahribata dikkat çekildi; kamuoyunun şeffaf biçimde bilgilendirilmesi, denetleme sorumluluğu olanlardan hesap sorulması ve kapatılan hastanelerde çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi istendi.

YÜZLERCE SAĞLIK ÇALIŞANI MAĞDUR EDİLDİ

İllerde okunan basın açıklaması şöyle: “33 haftadır vergide adalet talebimizi çeşitli etkinlikler yaparak, basın açıklamaları düzenleyerek kamuoyuna açıklamaya çalışıyoruz. Sağlığın kâr alanı haline getirildiği, yüksek paralar kazanmak amacıyla bebek öldürmekten kaçınmayan çetelerin cirit attığı bir sağlık ortamında; olanca gücüyle sağlık hizmeti sunan, şifa dağıtan, can kurtaran sağlık çalışanları olarak oldukça üzgünüz ve kaygılıyız. Sağlık hizmetlerini ticari alana açan, piyasa koşullarıyla, rekabete dayalı sağlık hizmeti tercihini sürdüren hükümet; yolsuzluklara, hırsızlıklara, insan sağlığını hiçe sayan çeteleşmeye zemin hazırlamıştır. Giderek yoksullaşan emekçi halktan alınan yüksek vergilerle toplanan paraları sağlık şirketlerine akıtmaktan kaçınmayan, bu sağlık şirketlerini doğru dürüst denetlemeyen hükümetin toplumun haklı infialini dindirmek ve sorumluluğunu örtbas etmek için hastaneleri kapatmasıyla, emeğiyle geçinen yüzlerce sağlık çalışanı mağdur edilmiştir.”

YÜZDE 35 VERGİ KESİNTİSİNİ KABUL ETMİYORUZ

Açıklamanın devamında, “Sağlık hizmetleri kâr alanı oldukça toplum sağlığı zarar görecek, can alan çetelerin sonu gelmeyecektir. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan haksız kazanç elde etmek için çok sayıda bebeği ihtiyaç olmamasına karşın enfeksiyona açık yoğun bakım ortamında tutmakla ve pek çoğunun ölümüne yol açmakla suçlanan çetenin tüm ilişkileri şeffaf ortamda ortaya konulmalı, sağlık hizmetlerini denetleme sorumluluğu olanlardan hesap sorulmalı, kapatılan hastanelerde çalışanların mağduriyetleri giderilmelidir. Vergide adalet talebimizi bu hafta da tekrarlıyoruz: Yüzde 35 vergi kesintisini kabul etmiyoruz. Adaletsiz vergi uygulamasına karşı her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi talebimizi yineliyoruz. Aile hekimliği çalışanları ve tüm sağlık çalışanları olarak 33 haftadır sürdürdüğümüz ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ eylemlerimizi taleplerimiz karşılanana dek her çarşamba sürdüreceğiz. Gelirde ve vergide adalet sağlanması, toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için söz söylemeye mücadele etmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz” çağrısı yapıldı.